Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Tento zeleninový pokrm připravujeme z podušených, na proužky nakrájených paprik a spařených, loupaných rajčat na zpěněné cibulce. Dusíme, dochutíme solí, pepřem, zalijeme rozšlehanými vejci. Můžeme dle chuti zjemnit smetanou.
Někdo do leča přidává ještě klobásu, kousky orestovaného masa, sýr, rajský protlak, zelí, česnek, kečup, salám, špek, houby, luštěniny, jinou zeleninu typu cuketa, lilek apod. Na Moravě často do leča kromě základních surovin dávají kečup, mrkev, zelí a mletou papriku. V Maďarsku je lečo téměř denním chlebem – kromě paprik, cibule, rajčat v něm nesmí chybět maďarská klobása nebo slanina. Často lečo podávají s rýží či těstovinami.