Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Omyté okurky naskládáme do sklenice a zalijeme nálevem. Ten připravíme tak, že přivedeme k varu vodu s octem, solí, cukrem, novým kořením, bobkovým listem, celým pepřem, hřebíčkem, hořčičným semínkem. Před uzavřením vložíme ještě krájenou cibuli, dle chuti mrkev, celer, křen, feferonky, kopr, skořici, česnek, listy dubu či višně. Sterilizujeme při teplotě cca 80 – 90 °C v hrnci, na jehož dno jsme dali kousek látky, aby se sklenice varem nerozbily o dno hrnce.
Takto nakládáme okurky nakládačky, ale i jinou zeleninu, jako například cibulky, feferonky, papriky apod. Cukr v nálevu můžeme nahradit umělým sladidlem.
Nakládací doba se zkrátí, pokud okurky před přípravou nakrájíme na kolečka či měsíčky.