Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Křehké cukrářské koblihy připravujeme z kvásku. Mléko s vejci a cukrem vyšleháme za mírného ohřívání. Poté vše smícháme dohromady, přidáme mouku, cukr, máslo a strouhanou citrónovou kůru. Vyválíme plát, vykrajujeme hrnkem kolečka a necháme nakynout. Smažíme po obou stranách na pánvi v oleji. Aby nám pořádně vyskočily, přikryjeme při smažení pokličkou.
Hotové je plníme marmeládou, čokoládou, pudinkem, povidly pomocí plnící pistolky nebo tak, že ji naneseme mezi dvě vykrojená kolečka a ta pak zmačkneme k sobě. Nechceme-li, aby těsto bylo moc mastné, přilijeme trošku rumu. Krásnou barvu získají, pokud do oleje přidáme kolečko mrkve.
Masopustní koblihy se liší tím, že do nich uděláme při přípravě důlek a touto stranou smažíme nejlépe na sádle. Necháme odsát na ubrousku a plníme důlek dle chuti.
Oblíbené jsou koblihy obalované po osmažení v cukru, kokosu, čokoládě, skořici apod.