Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
V Čechách se těší oblibě nejvíce knedlíčky játrové. Připravíme je mletých či strouhaných jater, másla, mouky, vejce, česneku, majoránky, soli, strouhanky. Ze směsi lžící vykrajujeme a házíme do polévky.
Jinou variantou je nahradit játra špenátem, kopřivami. Drožďové knedlíčky naopak tvarujeme z droždí smíchaného se strouhankou, solí, máslem, pepřem, česnekem a vejcem. Podobně zpracováváme i knedlíčky šunkové, do kterých pro spojení hmoty vmícháme i vaječný bílek.
Mouku lze nahradit krupicí. Máme-li rádi polévky, můžeme zkusit také knedlíčky z vařených, strouhaných brambor nebo sýra. Z másla, strouhanky a mléka nebo mouky, vody a soli připravujeme skromnější a levnější variantu.
Základní ingrediencí knedlíčků může být též maso, morek, žampiony anebo uzené maso nebo špek, jak je tomu v Tyrolsku.