Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Tento pokrm, který se na českém stole objevuje svátečně, připravujeme tak, že kotletky nařízneme, nasolíme, opepříme, potřeme rozmarýnem nadrceném v olivovém oleji a opékáme v oleji na pánvi po několik minut. Můžeme také jen zprudka orestovat a poté dopéci v troubě s rajčaty, fazolovými lusky, kukuřicí, luštěninami, cibulí, feferonkami, pepřem a bylinkami.
Místo rozmarýnové pasty lze použít marinádu z octa, červeného vína, parmazánu, rozmarýnu a jiných bylinek, česneku, ve které maso nejprve necháme několik hodin odležet.
Nakonec můžeme marinádu přecedit, zjemnit smetanou a provařit.
V Itálii se kotlety dusí na cibuli s vínem, citrónovou šťávou a zalévají smetanou. Ve Francii dávají přednost orestovaným kotletkám na zelenině s hořčicí a bylinkami. V Řecku naopak nešetří rajčaty, parmazánem, vínem a olejem, ve kterém kotlety pečou.