Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Klasický koláč připravíme z mouky, prášku do pečiva, vajec, cukru, másla, posypeme půlkami, plátky či kostkami hrušek, pečeme, posypeme žmolenkou. Teplá příprava spočívá v provaření nasekaných hrušek s máslem a medem. Piškotové těsto zpracujeme klasicky – vejce, cukr, máslo, mouka, prášek do pečiva, eventuelně mléko. Do něj pak zašleháme horkou hruškovou směs a pečeme.
Hrušky poléváme zlehka kompotovou šťávou, aby byl koláč vláčnější. Lépe chutnají, pokud je na několik hodin před kladením na koláč namočíme do skořice, vína, cukru a hřebíčku nebo do medu.
Francouzi půlí těsto na dvě části, mezi které dávají loupané hrušky. Nakonec koláč polévají máslem, rozetřeným se žloutkem a cukrem. Pokud kladou hrušky na vrch, zakryjí je před pečením sněhem z vyšlehaných bílků.
Hruškový krém vyrobíme jejich rozmixováním s tvarohem, smetanou, jogurtem, čokoládou, sirupem, eventuelně pudinkem. Švýcaři do něj kromě smetany a pudinku přidávají ještě kávu, vejce, skořici a plní jím koláčové těsto. Nakonec sypou oříšky a opět zalévají smetanou.