Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Přes noc namočený hrách osolíme, opepříme a uvaříme do měkka. Zalijeme vývarem, mlékem, smetanou či eventuálně masoxem. Dochutíme česnekem a zahustíme světlou jíškou.
Tuto chudou variantu oživíme tak, že orestujeme cibulku, na ní trošku špeku či uzeného, osmahneme, přidáme bobkový list, nové koření a opékáme. Máme-li raději barevnější polévky, můžeme přidat i celer, mrkev, pórek, krupky nebo brambory. Po opečení přilijeme vývar, nasypeme hrách a vaříme. Tuto variantu polévky není třeba zahušťovat, ale pro zjemnění někdo přilévá smetanu či mléko. Máme-li rádi krémové polévky, rozmixujeme do hladka a zdobíme osmahnutou cibulkou či hráškem v těstíčku.
V Německu se těší oblibě hrachovka, kde se hrách téměř ztrácí, jelikož je plná kořenové zeleniny, hřebíčku, bobkového listu, párků, brambor, zalitá pivem a někdy dokonce s vepřovým kolenem.