Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Hovězí maso, nejčastěji zadní či líčka, prošpikujeme slaninou. Opečeme, dáme do pekáčku, obložíme kořením (koriandr, bobkový list, nové koření, celý pepř, muškátový oříšek, mletá paprika, hřebíček, rozmarýn, šalvěj, tymián, oregáno…), strouhanou mrkví, nakrájenou cibulí, zalijeme červeným vínem, vývarem, eventuelně rajským protlakem a pečeme. Silnou chuť bude jídlo mít, pokud výpek dochutíme povidly, marmeládou, citrónovou šťávou, strouhaným perníkem. Chceme-li pokrm naopak jemnější, můžeme přilít smetanu. Hotové maso vyjmeme a omáčku propasírujeme.
Chceme-li mít pokrm výraznější, bylinky semeleme, potřeme jimi povrch masa a necháme marinovat přes noc.
V tomto pokrmu lze použít i bílé víno, ale to za předpokladu, že zpracováváme libové kousky masa, tedy nejčastěji hovězí svíčkovou.