Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Gnocchi pochází z italské kuchyně. Pravé se vyrábí rozemletím ještě horkých vařených brambor, které se smíchají s vejci a moukou. Těsto rozdělíme na díly, vyválíme na dlouhé prameny, naporcujeme na obdélníčky. Na každém z nich vidličkou vytlačíme vlnkovaný vzor a vaříme ve vodě s mořskou solí, dokud nevyplavou na povrch. Chutí připomínají náš bramborový knedlík. Jsou vydatné, a tak se často doplňují jen zeleninou, jako je špenát, brokolice, kapusta, rajčata nebo lehkým rybím či drůbežím masem.
V Česku připravujeme italské gnocchi ve smetanových, sýrových, bešamelových nebo jiných těžkých omáčkách. Měli bychom rozlišovat české noky, které se vkládají do polévek, od italských gnocchi, čteno správně [ňoky], nikoliv [gnoči, noči, noky] apod.