Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Pokrájíme hlávkové zelí, spaříme. Zpěníme cibulku, zalijeme vodou, přidáme zelí, osolíme, okmínujeme a dusíme pod pokličkou. Podle potřeby podléváme vodou nebo troškou bílého vína. Dochutíme octem, cukrem, Podobně připravujeme zelí bílé i kysané.
Jinak upravujeme červené zelí podávané třeba ke kachně. Zpěněnou cibulku zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Podlijeme vodou, octem, eventuálně přidáme červené víno, povidla, marmeládu, rozinky či švestky a dusíme. Nakonec dochutíme solí, cukrem, strouhaným jablkem, pokud máme rádi, tak i jablečným octem.
Podobně ho připravují ve Švédsku, kde v zelí najdeme také citrónovou šťávu a cukr se používá zásadně hnědý. V Německu preferují podobnou úpravu zelí s tím rozdílem, že místo vína nebo vody podlévají červené zelí černým pivem a bílé zelí vinným octem.