Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Domácí chléb připravíme z mouky pšeničné smíchané s žitnou, celozrnnou, pohankovou, kukuřičnou apod., kvásku, vlažné vody a soli. Druhý druh mouky lze nahradit vařeným strouhaným bramborem. Směs zpracujeme na tuhé těsto. Na vále vyválíme šišky, které necháme dokynout na vále a před pečením potřeme povrch slanou vodou. Nejprve pečeme zprudka, poté opět potřeme slanou vodou a zmírníme teplotu trouby. Upečený chléb necháme vychladnout na mřížce.
Někdo přidává do chleba vejce, kmín, ocet, škvarky, pivo, slunečnicová a jiná semena, podmáslí, česnek, strouhanou změklou cibuli, slaninu, hořčici, mléko, olej, strouhaný parmazán, sekané bylinky, oříšky dle chuti. Kvásek lze nahradit kypřícím práškem do pečiva.
Přípravu si usnadníme, pečeme-li chléb v domácí pekárně.