Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Coq au vin, neboli kohouta na víně připravujeme z očištěného, naporcovaného kohoutího masa, které necháme odležet alespoň přes noc v marinádě. Tu získáme z nakrájené cibule, mrkve, bazalky, oregana, rozmarýnu, šalvěje, saturejky, tymiánu, bobkového listu, soli, pepře, vše zalijeme červeným vínem. Odleželé maso poté zprudka osmahneme s přeceděnou zeleninou, restujeme do křupava, zakápneme alkoholem a lehce flambujeme. Podlijeme marinádou a táhneme mírným varem dvě hodiny.
Dle chuti poté upravujeme omáčku tak, že jí buď zahustíme jíškou a dochutíme povidly, pomerančem, citrónovou šťávou, červeným vínem, cukrem nebo přidáme restované žampiony, slaninu, česnek, šunku, vývar, rajský protlak, zjemníme smetanou. Gurmáni mohou ozvláštnit pokrm lanýži.
Přípravu lze urychlit pečením kohouta se všemi surovinami v troubě nebo dušením v tlakovém hrnci. Výsledkem by mělo být rozpadající se, nasládlé maso.