Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Pravé české buchty připravujeme z kvásku, který smícháme s moukou, cukrem, rozpuštěným máslem a vejci. Necháme kynout na teplém místě, přičemž těsto hodně nabude. Z něj pak vyvalujeme nebo krájíme kolečka či čtverečky, které plníme makovou, tvarohovou, marmeládovou, povidlovou, pudinkovou, ořechovou, jablkovou aj. náplní. Při skládání do pekáče mezi každou vložíme kousíček másla, aby se v troubě nespojily, a před pečením dáme ještě znovu kynout.
Hlavně na Slovensku se připravují buchty ještě jinak. Příprava a suroviny jsou stejné, avšak buchty se po naplnění vytvarují do kuliček. Poté se nepečou v troubě, ale vaří v páře na ubrousku v uzavřeném hrnci. Nakonec se sypou mletým mákem a polévají máslem. Buchty mají pak vzhled kynutých knedlíků.