Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Na másle zpěníme cibulku, přilijeme vývar, přidáme brokolici, eventuelně i brambory. Povaříme, rozmixujeme, přidáme smetanu, sůl, pepř a opět přivedeme k varu. Máme-li rádi ostřejší chutě, osmahneme na oleji nasekaný česnek a cibuli, přidáme povařenou nasekanou brokolici, zalijeme vývarem a dochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou, muškátový oříšek.
Část vývaru lze nahradit mlékem. Nemáme-li rádi krémové polévky, zahustíme troškou světlé jíšky, strouhaným bramborem nebo vařenými luštěninami. Při servírování sypeme sekanou petrželkou, strouhaným parmezánem, krutony, smaženým hráškem, osmahnutou slaninou, osmahnutou strouhanou mrkví nebo doprostřed dáme našlehanou šlehačku či smetanu.
Stejným způsobem můžeme upravit i květák.