Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Kromě brambor do klasického salátu, který jíme nejčastěji na Vánoce, přidáváme na kostičky nakrájené kyselé okurky, vařená vejce, cibule, plnotučnou hořčici, olej, ocet, majonézu, pepř, sůl, konzervovaný hrášek, mrkev a celer. Někteří ho doplňují ještě nakrájenou uzeninou, petrželkou, sýrem, salátovými lupeny, olivami, artyčoky. Brambory někdy nahrazujeme jablky.
Pro odlehčení se salát spojuje místo majonézy jogurtem, zakysanou smetanou nebo jen octem a olejem s hořčicí.
Na Valašsku podávají salát z brambor vařených ve vývaru a láku s okurkami a cibulí. V Rusku připravují salát z plátků brambor, šalotky, ředkviček, kopru a kyselých okurek, které zalijí majonézou, křenem, bílým vínem, cukrem a worcesterovou omáčkou. Ve Španělsku se k bramborám přidá česnek, olivy, slanina, cibule, vinný oce, pepř a sůl. V asijských zemích je míchají s česnekem, avokádem, rajčaty, zázvorem, cibulkou, mátou, chilli papričkami a zalévají limetovou šťávou a sojovou omáčkou.