Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Klasický beránek se připravuje z mouky s práškem do pečiva, cukru utřeného se žloutky, mléka či smetany a vyšlehaných bílků. Pro větší vůni přidáme citrónovou kůru či rumové aroma. Ozvláštnit těsto lze nastrouhanou mrkví, sekanými mandlemi, kandovaným ovocem. Hotové těsto lijeme do formy na beránka tak do tří čtvrtin, aby mělo prostor nabýt. Beránkovi pak tvoříme rozinkové oči, a do úst zapichujeme větvičku rozmarýnu a kolem krku vážeme stuhu.
Zvláštní bude těsto, pokud ho místo části i celého dílu mléka oživíme pomazánkovým máslem, tvarohem, pudinkem nebo jogurtem. Celého beránka obalujeme v cukru, čokoládě, citrónové či žloutkové polevě.
V Polsku do beránka přidávají citrónovou šťávu, polévají citrónovou polevou a zdobí kokosem.