Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Základní recept tvoří mouka, žloutky, vyšlehaný sníh z bílků, mléko, cukr, máslo nebo olej a prášek do pečiva. Mléko můžeme nahradit tvarohem, šlehačkou, kefírem či jogurtem. Mimo náplní se těší oblibě polevy, hlavně pak citrónová či čokoládová anebo se potahuje listovým těstem. Mramorová bábovka se nazývá dle mramorování, které vytvoříme právě obarvením části těsta kakaem.
Pestrou bábovku získáme obarvením části těsta kakaem, ořechy, rozinkami, pudinkem, mákem či povidly. Vláčná bude, pokud do středu těsta přimícháme nastrouhaná jablka. Když použijeme místo prášku do pečiva droždí, vydrží déle měkká.
Bábovka podobná biskupskému chlebíčku, tedy s kandovaným ovocem, sultánkami a mandlemi se peče v Rusku na Velikonoce. Ve stejný čas v Polsku připravují kynutou bábovku s kandovanými třešněmi, rozinkami a citrónovou polevou.