Recept Herr Metalín

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Herr Metalín

Úvod

Vítěz druhého ročníku soutěže Velká sýrová nakládačka . Na pražské Kampě ho pořádaly milovnice nakládaných hermelínů v roce 2008.
Recept byl zveřejněn v červencovém Apetitu a mně trvalo šest let, než jsem ho vyzkoušela.
Autorkám z občanského sdružení Meta, Zuzaně Vodňanské a Lindě Tutterové, patří velký dík :-)

Postup

Hermelíny podélně rozkrojte a připravte si náplň. Polovinu švestek najemno nasekejte, stejně tak jednu česnekovou palici, a společně utřete do pasty. Osolte a přidejte nadrobno nasekaný čerstvý rozmarýn. Důkladně promíchejte a vzniklou směsí potřete spodní kolečka obou hermelínů, přiklopte vršky a jemně zmáčkněte.
Naplněné hermelíny dejte do čisté sklenice. Proložte a obložte zbylými švestkami, česnekem nakrájeným na plátky, případně rozmarýnem, lehce posypte paprikou a přidejte badyán.
Zalijte dostatečným množstvím oleje, do kterého můžete ještě vmíchat lžičku sladké papriky.
Přiklopte víčkem nebo zagumičkovanou látkou a nechte zrát 4-5 dnů.

Hermelín by neměl zrát ani v ledničce, ani při pokojové teplotě. Ideál je studená chodba nebo sklep.

Recept je z kategorií: Nakládaný hermelín

Nahlásit recept

  • 14.10.14 vloženo
  • 11154x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 minut+uležení

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 2 měkké hermelíny
  • 150g sušených švestek
  • 2 středně velké palice česneku
  • sůl
  • větvička čerstvého rozmarýnu (nebo podle chuti)
  • sladká paprika na poprášení
  • 2 hvězdičky badyánu
  • olivový olej na zalití.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tuso 06.12.15 17:41

Vynikající. Nic víc není třeba psát.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 25.10.15 09:42

Včera jsem naložila… před chvílí jsem šla nafotit a jasně, že jsem kousek uždíbla :D
Vypadá to více než nadějně - Pája bude mít zase plno práce sklenici přede mnou uchránit, než dozrají ;)
Musela jsem slepené hermelíny překrojit napůl, jsou tak velké, že neprošly hrdlem žádné sklenice :)
Díky za zajímavý a nevšední recept, olej pak jako vždy použiji ještě jako součást nějaké marinády na maso :)

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

daduuja 14.10.14 00:15

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Herr Metalín

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Zuzka1973
2228 příspěvků 30.10.15 14:02

Do zbylého nálevu jsem přes noc naložila kuřecí stehýnka a dnes je upekla - i s těmi zbytky švestek, rozmarýnu a česneku :)
Vynikající :palec:
Takže Herr Metalín potěšil nejen sám o sobě, ale ještě i po té, co již dávno nebyl mezi námi :)
:mavam:

 
Zuzka1973
2228 příspěvků 28.10.15 10:48

@birkana Nám se ty malé taky neurodily, ale ty velké se letos zbláznily natolik, že mám nejen povidla, marmeládu, kompoty a plný šuplík v mrazáku, ale i plno sušených… Sušené ty velké chutnají téměř stejně, jako ty malé, takže bude ještě několikrát repete :)
A odolala jsem :D Necháváme si zbytek k dnešní odpolední svačině, hned jak zase seženu pěkný hermelín, naložím zase :) :mavam:

 
birkana
1674 příspěvků 28.10.15 09:08

@Zuzka1973, sýr podle tohoto receptu odkládám na příští rok :(. Švestky se neurodily. Takže letos žádné sušení, žádná povidla, jen 5(!) sklenic kompotu :?

 
Zuzka1973
2228 příspěvků 27.10.15 17:16

@birkana Chtělo to jen pevnou vůli… možná do zítra vydržím, ale nic neslibuju ;)

@daduuja :mrgreen: Vypadlo slůvko „obsahu“ :D

Jsou vynikající - krásně na vidličku kus hermelínu, švestičku a česnek… k tomu domácí dalamánek… holky, takhle tu pevnou vůli moc dlouho nevydržím poslouchat… večer teprve začíná, ke špajzu to daleko nemám… :oops: :mrgreen: :D
Koukala jsem, že pod názvem Velká sýrová nakládačka je už i kniha - asi vím, co chci k Mikuláši :D

:mavam:

EDIT: @birkana - jestli nakládané sýry také tak moc ráda jako my, tak tenhle recept určitě zkus :palec: Já už mám recept přendán ze sekce „chci uvařit“ do „oblíbené“, kam dávám hlavně ty recepty, které nechci zašantročit a chci je mít po ruce :)

Příspěvek upraven 27.10.15 v 17:21

 
daduuja
1140 příspěvků 27.10.15 17:07

@Zuzka1973 sis nechala udělat diamantové zuby :-), že jíš sklenice :kytka:
Jsem ráda, že chutnalo :mavam:

 
birkana
1674 příspěvků 27.10.15 16:59

@Zuzka1973 napsala: Dnes užrána půlka sklenice.

Jak to děláš? :lol: Já sklenici otevřu, dám si porcičku na talíř a sním. Pak jdu ještě během cca hodinky 2× - 3× „na košt“ a jsem na dně :cert:. Půlku prostě neumím :nevim: :zed:

Když nakládám pro návštěvy, tak do dvoulitrovek (většinou 6 sýrů) a nesmím otevírat :lol: :mavam:

 
Zuzka1973
2228 příspěvků 27.10.15 16:18

Dnes užrána půlka sklenice - mohu všem vážně vřele doporučit, tato nezvyklá kombinace je vážně výborná a ty dvě palice česneku opravdu tak akorát… :palec:

Příspěvek upraven 27.10.15 v 16:37

 
Zuzka1973
2228 příspěvků 25.10.15 21:17

@jitkap Já je nenamáčela, jde to dobře: posekala jsem nožíkem na jemno (ty do náplně), zbytek půlky tak, jak je psáno v popisu :)
Chce to správně usušené švestky: měkké.
Jsem ráda, že se recept vytáhl na světlo - dle ochutnávky vážně dobrota :kytka:

 
jitkap
115 příspěvků 25.10.15 20:30
Herr Metalín

Určitě vyzkouším zajímavou kombinaci sýra a švestek - :nevim: - sušené švestky se použijí v původním - tj. suchém stavu nebo se předem namáčejí? Děkuji.

 
Zuzka1973
2228 příspěvků 25.10.15 12:41

@Eja Proto jsem tu druhou fotku přidala taky, i když je trochu rozostřená :D
Já jen doufám, že nezapomněl, kdo ho zachránil před sběrným dvorem a podělí se ;)
Už podle ochutnávky to vypadá totiž velice prudce jedlé, muž se napřed tvářil divně na ty švestky a badyán, pak vykulil oči na dvě palice česneku (je sice náš, ale byly letos malé palice, tak to bude tak akorát…
Ale pak také lehce uždíbl a smočil kousek rohlíku v nálevu a prohlásil, že neví, jak budou ty dva hermelíny stačit pro dva lidi, že pro dva je to rozhodně málo… :D :mavam:

 
Eja
3831 příspěvků 25.10.15 10:10

@Zuzka1973 Pája hlavně na té druhé fotce vypadá, že si zrání ohlídá sám a že vám nic nenechá :mrgreen: :mavam:

 
Zuzka1973
2228 příspěvků 24.10.15 16:20

Díky za vytažení :palec:
Jdu nakládat :kytka:

 
daduuja
1140 příspěvků 22.10.15 20:04

@Alis ten česnek se skoro ztratí při zrání, ale jestli máš takový jako já z Moravy, tak dej jen jednu :-)

 
Alis
2617 příspěvků 22.10.15 16:45

Hledám recept na nakládané hermelíny, tenhle se mi líbí hodně… ale vážně byste na dva kusy sýra dali dvě palice česneku?

 
Alis
2617 příspěvků 19.10.14 20:20

Dostala jsem nedávno kuchařku, kde mě poučily mladinké radaktorky, že sýr je potřeba vertikálně rozříznout. Ještěže je máme, představte si, že byste sýt rozkrojili horizontálně :D

 
daduuja
1140 příspěvků 16.10.14 15:00

@gmp to se to poučuje - město vesnici :-), tady musíš koupit co je, jakýpak vybírání a sleva v Jednotě? tak ještě síla v ní :-)

 
gmp
1603 příspěvků 16.10.14 10:44
+

@daduuja zásadně kupuju sejry až ve slevě, jakej smysl má utrácet dobrý peníze za nezralej sejra. :)

 
daduuja
1140 příspěvků 15.10.14 14:07

@gmp si piš, že jo, hlavně je to něco jiného než cibule a feferonky, co dělá každej :-)
Hermelíny to chce opravdu měkké, protože my s mladým jsme svou porci už snědli a velkej si ho pořád schovává, každej večír do něj píchá, aby moh prohlásit, že je eště tvrdej :-)

 
gmp
1603 příspěvků 15.10.14 13:28
+

Lepší než nejlepší :D

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Snadný chia puding s ovocem

Nejlepší recepty

Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz