Recept Herr Metalín

(Hodnoceno 2x) daduuja Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Herr Metalín

Úvod

Vítěz druhého ročníku soutěže Velká sýrová nakládačka . Na pražské Kampě ho pořádaly milovnice nakládaných hermelínů v roce 2008.
Recept byl zveřejněn v červencovém Apetitu a mně trvalo šest let, než jsem ho vyzkoušela.
Autorkám z občanského sdružení Meta, Zuzaně Vodňanské a Lindě Tutterové, patří velký dík :-)

Postup

Hermelíny podélně rozkrojte a připravte si náplň. Polovinu švestek najemno nasekejte, stejně tak jednu česnekovou palici, a společně utřete do pasty. Osolte a přidejte nadrobno nasekaný čerstvý rozmarýn. Důkladně promíchejte a vzniklou směsí potřete spodní kolečka obou hermelínů, přiklopte vršky a jemně zmáčkněte. Naplněné hermelíny dejte do čisté sklenice. Proložte a obložte zbylými švestkami, česnekem nakrájeným na plátky, případně rozmarýnem, lehce posypte paprikou a přidejte badyán. Zalijte dostatečným množstvím oleje, do kterého můžete ještě vmíchat lžičku sladké papriky. Přiklopte víčkem nebo zagumičkovanou látkou a nechte zrát 4-5 dnů. Hermelín by neměl zrát ani v ledničce, ani při pokojové teplotě. Ideál je studená chodba nebo sklep.

Recept je z kategorií: Nakládaný hermelín

Nahlásit recept

  • 14.10.14 vloženo
  • 12944x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 minut+uležení

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 2 měkké hermelíny
  • 150g sušených švestek
  • 2 středně velké palice česneku
  • sůl
  • větvička čerstvého rozmarýnu (nebo podle chuti)
  • sladká paprika na poprášení
  • 2 hvězdičky badyánu
  • olivový olej na zalití.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tuso 6.12.15 17:41

Vynikající. Nic víc není třeba psát.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 25.10.15 09:42

Včera jsem naložila… před chvílí jsem šla nafotit a jasně, že jsem kousek uždíbla :D
Vypadá to více než nadějně - Pája bude mít zase plno práce sklenici přede mnou uchránit, než dozrají ;)
Musela jsem slepené hermelíny překrojit napůl, jsou tak velké, že neprošly hrdlem žádné sklenice :)
Díky za zajímavý a nevšední recept, olej pak jako vždy použiji ještě jako součást nějaké marinády na maso :)

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

daduuja 14.10.14 00:15

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Herr Metalín

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Herr Metalín

Zuzka1973
2370 příspěvků 30.10.15 14:02

Do zbylého nálevu jsem přes noc naložila kuřecí stehýnka a dnes je upekla - i s těmi zbytky švestek, rozmarýnu a česneku :)
Vynikající :palec:
Takže Herr Metalín potěšil nejen sám o sobě, ale ještě i po té, co již dávno nebyl mezi námi :)
:mavam:

Zuzka1973
2370 příspěvků 28.10.15 10:48

@birkana Nám se ty malé taky neurodily, ale ty velké se letos zbláznily natolik, že mám nejen povidla, marmeládu, kompoty a plný šuplík v mrazáku, ale i plno sušených… Sušené ty velké chutnají téměř stejně, jako ty malé, takže bude ještě několikrát repete :)
A odolala jsem :D Necháváme si zbytek k dnešní odpolední svačině, hned jak zase seženu pěkný hermelín, naložím zase :) :mavam:

birkana
1724 příspěvků 28.10.15 09:08

@Zuzka1973, sýr podle tohoto receptu odkládám na příští rok :(. Švestky se neurodily. Takže letos žádné sušení, žádná povidla, jen 5(!) sklenic kompotu :?

Zuzka1973
2370 příspěvků 27.10.15 17:16

@birkana Chtělo to jen pevnou vůli… možná do zítra vydržím, ale nic neslibuju ;)

@daduuja :mrgreen: Vypadlo slůvko „obsahu“ :D

Jsou vynikající - krásně na vidličku kus hermelínu, švestičku a česnek… k tomu domácí dalamánek… holky, takhle tu pevnou vůli moc dlouho nevydržím poslouchat… večer teprve začíná, ke špajzu to daleko nemám… :oops: :mrgreen: :D
Koukala jsem, že pod názvem Velká sýrová nakládačka je už i kniha - asi vím, co chci k Mikuláši :D

:mavam:

EDIT: @birkana - jestli nakládané sýry také tak moc ráda jako my, tak tenhle recept určitě zkus :palec: Já už mám recept přendán ze sekce „chci uvařit“ do „oblíbené“, kam dávám hlavně ty recepty, které nechci zašantročit a chci je mít po ruce :)

Příspěvek upraven 27.10.15 v 17:21

daduuja
1149 příspěvků 27.10.15 17:07

@Zuzka1973 sis nechala udělat diamantové zuby :-), že jíš sklenice :kytka:
Jsem ráda, že chutnalo :mavam:

birkana
1724 příspěvků 27.10.15 16:59

@Zuzka1973 napsala: Dnes užrána půlka sklenice.

Jak to děláš? :lol: Já sklenici otevřu, dám si porcičku na talíř a sním. Pak jdu ještě během cca hodinky 2× - 3× „na košt“ a jsem na dně :cert:. Půlku prostě neumím :nevim: :zed:

Když nakládám pro návštěvy, tak do dvoulitrovek (většinou 6 sýrů) a nesmím otevírat :lol: :mavam:

Zuzka1973
2370 příspěvků 27.10.15 16:18

Dnes užrána půlka sklenice - mohu všem vážně vřele doporučit, tato nezvyklá kombinace je vážně výborná a ty dvě palice česneku opravdu tak akorát… :palec:

Příspěvek upraven 27.10.15 v 16:37

Zuzka1973
2370 příspěvků 25.10.15 21:17

@jitkap Já je nenamáčela, jde to dobře: posekala jsem nožíkem na jemno (ty do náplně), zbytek půlky tak, jak je psáno v popisu :)
Chce to správně usušené švestky: měkké.
Jsem ráda, že se recept vytáhl na světlo - dle ochutnávky vážně dobrota :kytka:

jitkap
115 příspěvků 25.10.15 20:30
Herr Metalín

Určitě vyzkouším zajímavou kombinaci sýra a švestek - :nevim: - sušené švestky se použijí v původním - tj. suchém stavu nebo se předem namáčejí? Děkuji.

Zuzka1973
2370 příspěvků 25.10.15 12:41

@Eja Proto jsem tu druhou fotku přidala taky, i když je trochu rozostřená :D
Já jen doufám, že nezapomněl, kdo ho zachránil před sběrným dvorem a podělí se ;)
Už podle ochutnávky to vypadá totiž velice prudce jedlé, muž se napřed tvářil divně na ty švestky a badyán, pak vykulil oči na dvě palice česneku (je sice náš, ale byly letos malé palice, tak to bude tak akorát…
Ale pak také lehce uždíbl a smočil kousek rohlíku v nálevu a prohlásil, že neví, jak budou ty dva hermelíny stačit pro dva lidi, že pro dva je to rozhodně málo… :D :mavam:

Eja
3883 příspěvků 25.10.15 10:10

@Zuzka1973 Pája hlavně na té druhé fotce vypadá, že si zrání ohlídá sám a že vám nic nenechá :mrgreen: :mavam:

Zuzka1973
2370 příspěvků 24.10.15 16:20

Díky za vytažení :palec:
Jdu nakládat :kytka:

daduuja
1149 příspěvků 22.10.15 20:04

@Alis ten česnek se skoro ztratí při zrání, ale jestli máš takový jako já z Moravy, tak dej jen jednu :-)

Alis
2617 příspěvků 22.10.15 16:45

Hledám recept na nakládané hermelíny, tenhle se mi líbí hodně… ale vážně byste na dva kusy sýra dali dvě palice česneku?

Alis
2617 příspěvků 19.10.14 20:20

Dostala jsem nedávno kuchařku, kde mě poučily mladinké radaktorky, že sýr je potřeba vertikálně rozříznout. Ještěže je máme, představte si, že byste sýt rozkrojili horizontálně :D

daduuja
1149 příspěvků 16.10.14 15:00

@gmp to se to poučuje - město vesnici :-), tady musíš koupit co je, jakýpak vybírání a sleva v Jednotě? tak ještě síla v ní :-)

gmp
1603 příspěvků 16.10.14 10:44
+

@daduuja zásadně kupuju sejry až ve slevě, jakej smysl má utrácet dobrý peníze za nezralej sejra. :)

daduuja
1149 příspěvků 15.10.14 14:07

@gmp si piš, že jo, hlavně je to něco jiného než cibule a feferonky, co dělá každej :-)
Hermelíny to chce opravdu měkké, protože my s mladým jsme svou porci už snědli a velkej si ho pořád schovává, každej večír do něj píchá, aby moh prohlásit, že je eště tvrdej :-)

gmp
1603 příspěvků 15.10.14 13:28
+

Lepší než nejlepší :D

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Játra na rožni

Nejlepší recepty

Štika na smetaně Štika na smetaně
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Rebarborový crumble Rebarborový crumble

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz