Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
bona Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Čabajku nakrájíme na tenoučké plátky, které rovnoměrně rozložíme na vrchní stranu hermelínů. Kuřecí řízky osolíme, okořeníme, opepříme a naklepeme (s pomocí mikrotenových sáčků či fólie) tak, aby z nich vznikly velmi tenké a pokud možno co největší plátky. Předehřejeme troubu na nejvyšší teplotní stupeň. Plátky masa položíme jejich středem na hermelíny, oběma rukama maso přitiskneme, podebereme, celé obrátíme a vytvoříme balíčky přibližně ve tvaru koule. Při balení si můžeme pomoct párátky. V pánvi naplno rozpálíme lžíci oleje a lžíci másla a maso opečeme ze všech stran dohněda. Přendáme do zapékací misky a uložíme do rozpálené trouby. Výpek zasypeme lžící hladké mouky, prosmažíme a zalijeme vývarem. Za stálého míchání vytvoříme omáčku. Množství vývaru je přímo úměrné požadované hustotě šťávy (omáčky). Maso vyndáme z trouby, přemístíme na talíře a po chvilce odpočívání přelijeme zahuštěnou šťávou. Tip: Čabajku je možno vynechat, nebo nahradit slaninou, šunkou, poličanem... Pozn.: Pokrm jsem si objednala v jedné restauraci a zachutnal mi natolik, že jsem se ho sama pokusila připravit. A podle výše uvedeného postupu se to i povedlo... Porce je velmi sytá a proto vhodná spíše pro slavnostnější příležitost, při přípravě běžného oběda nebo večeře by stačilo vytvořit poloviční dávku a hotové porce na talíři rozpůlit. ... Celou porci totiž nebylo možné spořádat... :-))
Recept je z kategorií: Prsa
šťouchané smetanové brambory, bramboráčky, nebo jinak upravené brambory dle individuální chuti
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Hermelín v kuřecí obálce
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Při čtení Boniny poznámky o prvotní konzumaci tohoto jedinečného pokrmu v restauraci jsem si vzpoměla na to jak jsem si zcela nedávno dala v jedné nejmenované hospůdce 2 obyčejné topinky a k tomu lehce ohřátý hermelín přelitý jakousi pálivou směsí. Pro mne neobvyklá kombinace surovin, nicméně ve výsledku velmi dobrá. K tomu na zapití samozřejmě dobře vychlazené pivečko…
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Jo - a taky je dost obtížné zatlouct hřebík do zdi paličkou na maso (i k tomu jsem se musela uchýlit
, to když kladívko „záhadně“ zmizelo (asi
to, holky, znáte - vyskytuje se totiž v garáži, v kufru auta nebo ve
sklepě:-)) a já jsem nutkavě potřebovala realizovat svoje představy
o útulném bytečku.. Holt každý nástroj má svoji specifickou
funkci…:-))
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
také si pamatuju období, kdy jsem v rozbouraném a ještě nezařízeném bytě zkoušela naklepat maso kladívkem
Moc se nedařilo. Ale když masíčko vložíš
do mikrotenového sáčku, můžeš to zkusit i válečkem na nudle (ačkoli
ten jsem si pořídila později než paličku..) a silou paže.
Někdy se ta jídla zpočátku prodraží, když se musí pořídit nástroje, nádoby a vybavení, ale na druhou stranu - příště už se jen vyndají ze šuplíku.
Poslední dobou jsem „dovybavovala“ kuchyň a protože je poměrně malá (ale stačí), dost zbytečností jsem i vyhodila. Musím říct, že se to vyplatí (!). Minimálně se tím ušetří dost času.
Jo - a nechte si chutnat alespoň tak, jak chutnalo u nás! Pa B.
pri predstave te dobrotky se zeleninou si mozna poridim i palicku na moso
skvele
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Jj, zelenina tento pokrm dokonale a dostatečně doplní a řekla bych, že i odlehčí. Člověk ji při konzumaci instinktivně vyhledává (teda aspoň já..), napoprvé jsem z přílohy snědla jen malou část a salátku víc než polovinu. Jenže manžel mi na talíř přihodil jeden ze svých výborných malinkatých bramboráčků a ta kombinace byla víc než dobrá… proto jsem je uvedla jako možnou přílohu. Když nad tím tak přemýšlím, ideálně bych podávala s čerstvou zeleninou nebo jen tak lehce na pánvi podušenou, například listový špenát lehce „očesnekovaný“ by vůbec nebyl od věci…:-))
253 příspěvků 25.1.09 03:43
A já bych dala jenom zeleninu.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
vlastně máš pravdu. Ty smetanové brambory jsem napsala, protože v oné restauraci figurovaly coby příloha. Stejně jsem jim moc nedala, ačkoli byly vynikající, tak na ně prostě nebylo místo…:-)) Nakonec úplně postačí zeleninová příloha, například povařená brokolice nebo jen salát.
Ale opravdu jsem si moc pochutnala, samotnou by mě nikdy nenapadlo použít hermelín vcelku.
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Tohle vypadá na velkou a sytou dobrůtku a zcela jistě na to prakticky dojde. Ťuk- a je tam uložený. Ani bych už k tomu smetanové brambory, či bramboráčky nedělala, bude to samo o sobě syté až,až! Já bych dala jen uvařené brambůrky s kmínem a libečkem, psypané petrželkou. Měj se ! Terrinka