Recept Házedlo přes bidlo z Chodska
toffo Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
8 vařených brambor nastrouháme a promícháme s polohrubou moukou tak, aby se těsto sypalo jako drobenka. Rozložíme na vymaštěný pekáč do výše 2 cm. Pečeme po jedné straně, obrátíme obracečkou a pečeme po straně druhé. Do křupava. (Hmota netvoří placku, těsto se spíše rozpadne do hrudek. V naší rodině je v této fázi jídlo hotovo a říkáme mu "píprlák." Ale protože recept opisuji z Malého chodského receptáře, pokračuji dále.) Upečené brambory polijeme sladkou smetanou, omastíme máslem a podáváme s kyselým mlékem. Píprlák:
Recept je z kategorií: Bramborová jídla
- 06.01.09 vloženo
- 23704x zobrazeno
Čas přípravy
- 30 min bez vaření
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 8 vařených brambor
- polohrubá mouka
- 250 ml sladké smetany
- máslo.
Doporučená příloha
kyselé mléko
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Házedlo přes bidlo z Chodska
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Házedlo přes bidlo z Chodska
1454 příspěvků 3.4.22 16:10
Ak sa moja staropamäť nemýli, v jednej knižke (fringilla: zorka na prázdninách) sa spomína, že „zapečené svědomí je jídlo pro chudé, někde se mu říká šterc“.
A „kolovadlo“, my sme tomu hovorili povrazový kolotoč, by sa tým dnešným počítačovým buchtáčom zišlo ako soľ - len by to asi máloktorý zvládol.
1 příspěvek 3.4.22 08:10
Nekde jsem cetla, ze se tomu rika hazedlo nebo take tresenec, protoze se ty brambory s moukou „prohazuji“ mezi prsty…
38 příspěvků 10.3.09 02:03
Na Moravě se tomhle jídlu říkalo taky uhlířina
Dá se podávat i na sladko,právě se smetanou a světedivse brusinkami.Taky je možné su
145 příspěvků 25.1.09 03:43
V severních Čechách bývalo házedlo známé jako třesenec:)
Jsem ráda, že vám chutná.
Jelikož to znám jako Házidlo, mohlo by to být slovo účelově vytvořené, aby se rýmovalo s bidlem a nemusí taky znamenat vůbec nic… Jelikož jsou určitě různé varianty tohoto jídla, je možné, že v některých receptech se něco někam hází (třeba se vaří nějaké noky ve vodě nebo tak…).
Jinak házedly jsou dnes nazývány některé „hračky“ leteckých modelářů, věci, které se hází psům a kočkám na hraní a aport, a už jsem ten název viděla i u hračky, která se za mých mladých let nazávala Elá hop - nádobka nebo plácačka s dírou, do které se má člověk trefit kuličkou na špagátě.
Miloši, děkuji za rychlou pomoc. Upřímně, maminka sice o tomto nářadí mluvila jako o svém oblíbeném (byla dost baculaté dítko), ale nikdy ho nepopsala. Takže by mě Anička dostala do úzkých. Teď to víme obě.
Nicméně, nevíš co je házedlo?
Kolovadlo
visuté nářadí tělocvičné pro dítky. Skládá se z provazů zavěšených v točidle na stropě nebo na trámci upevněném, jež se kolem osy otáčí. Provazy opatřeny jsou na dolním konci uzlem, kličkou nebo provazovými žebřinami, na něž se cvičenci zachycují a odrazem nohou od země se houpají nebo v kruhu klusají či kolují. Tělocvičné nářadí pro mou osobu jk dělané. Miloš
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
..diky toffo..;)
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
..vcera sme podavali a jedli aj skyslou kapustou-dobrota ..;))..viem si k tomu zivo predstavit platky vonavej udenej krkovicky…;))
viz Mimo mísu
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
A co je kolovadlo?
Tak jste se tady hezky rozkecaly o bidle, potažmo bydle, ale co házedlo. Vzpomněla jsem si, jak mi matka říkala, že měli v tělocvičně na základní, tenkrát vlastně obecně škole, kolovadla. Nikdy jsem nepochopila tělocvičný význam tohoto nářadí, ale slovo házedlo mi tak trochu zvukomalebně připomělo kolovadlo. Co to je házedlo?
A taky je bidlo to, co visí nad kachlovými kamny a suší se na tom všechno - od bylinek až po pantátovy podvlékačky. To v kurníku je spíš bidýlko a Werich říká, že je dobré bydlo býti bidelníkem (což je v jeho podání ten, kdo bidlem šťouchá do herců, když mají šlágwort).
Aničko, my to políváme mlékem, promícháme, navrch dáme pár kousků másla a pak ještě strčíme dopéct do trouby, napřed přikryté, aby to napučelo a potom odkrejeme, aby se udělala kůrčička.
Alí, čeština je krásná, ale nesmíš psát „mi“ jako já v prvním příspěvku.
(dle mého) spí na hřadě, možná že i na bidýlku. Ale bidlo je u nás v Čechách i například konstrukce z dřevěných kůlů, přes které se házely například peřiny na vyvětrání, klepaly koberce, věšelo větší prádlo. Bidlo také používali převozníci - dlouhý kůl či tyč, kterou se odráželi ode dna. Bidlo je také dlouhá notatá hubená holka či kluk.
Ufff, čeština je krásná 
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
slovenské sliepky sedia počas spánku na bidle…české neviem ako…
588 příspěvků 25.1.09 03:43
Ešte stále sa nájdu takéto jednoduché recepty? Pripomína mi to staré jedlá chudobných Slovákov. Len ten názov je podozrivý. U nás je bidlo tuším to, po čom chodia sliepky spať do kurníku, či ?
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Holky, spomalte, prosím, poliať mliekom alebo smotanou iba trocha na tanieri? Nerozblemcať? Je to slané, alebo aj sladké? Ď.
Jo, jo … z brambor můžeme všechno, dík za připomínku.
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Urcite je pohadkovy ked je z chodska..;-)).. a u nas bude zajtra na pokracovanie cize so smotanou…diiiky toffo..;))
Tak tomuhle mi říkáme šterc a políváme to jen mlíkem, ne smetanou. Ale je to pohádkový mls!