Recept Havířská fazolačka Pra

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Polívka je grunt ;)

Postup

Přebrané a vyprané fazole zalijeme studenou vodou tolik, aby byly dostatečně potopeny, a necháme je 6 hodin máčet.

V téže vodě je pak povaříme pod pokličkou, přidáme vývar z kostí nebo vodu a vaříme doměkka.

Asi půl hodiny před dohotovením přidáme kousek skořice, kterou pak celou opatrně vyjmeme.

Polévku dochutíme octem, osolíme, přidáme smetanu a necháme přejít varem.

Před podáváním zjemníme polévku rozkvedlaným žloutkem a podáváme, aniž bychom ji cedili.

Recept je z kategorií: Luštěninové polévky Polévky


Reklama

Nahlásit recept

  • 03.02.13 vloženo
  • 7290x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1,5 hod + 6 hod

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 150 g fazolí
  • 2 dcl smetany
  • 2 žloutky
  • kousek celé skořice
  • sůl
  • ocet
  • vývar z kostí

Doporučená příloha

  • chléb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Havířská fazolačka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
tlustá bába
1209 příspěvků 05.02.13 00:01
No co, co, co je to...

Taky skočím na kdejakej špek. Ale je fakt, že tolik kornoutů se dvouma kopečkama blízavýho ledu jsem neviděla už dlouho. :dance: Jejda!

 
casino
4473 příspěvků 04.02.13 23:48
No co, co, co je to...

asi patrí ke skrutke, nebo áno

 
gmp
1603 příspěvků 04.02.13 23:15
?

Kdo ví co je „hajcmanova matka“ :nevim:

 
gmp
1603 příspěvků 04.02.13 23:13
-+

Dívko, třeba vzít v úvahu, že v době před válkou, byl na Slezsku - horním, průmyslový rozkvět. Gründerské, tedy zakladatelské období. Nejen na Slezsku. Haviři měli většinou ještě svá hospodářstvíčka, která jim živila rodinu. Becochy, buraki, kobzole, kel… to byla obživa. V chlivku mušo a krava do tahu i do mlika. Špatná a ještě horší leta nastala až po krachu na vídeňské burze a pak už to šlo až k té nejhorší bídě let 1914-18 atd.. To co píše R. jsou - dle mého leta 30. Nám je stále předkládán O. Pavel, Jirotka…Málo kdo si dnes troufne přečíst Majerovou, Zápotockýho, Olbrachta… a tak. Sem zas mimo mísu

 
jolana
5065 příspěvků 04.02.13 22:02

Na vychode sa tomu vravi Podbita pasula a robi sa ku nej hruba loksa zamiesena na kyslom mlieku alebo kyslej smotane bez drozdia so sodou bicarbonou, pecena na sucho ktora sa po upeceni potiera maslom.. :mavam:
A vari sa z fazule bielej. A dava sa bobkovy list a miesto skorice zopar guliciek noveho korenia.

 
tlustá bába
1209 příspěvků 04.02.13 21:05
di

Tuřín, tuřín!
Pro inspiraci doporučuji útlou knížku Vladimíra Chaloupky a Pavly Žvachtové Jak se vařilo na Kladensku aneb babiččina kuchařka, vydalo Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně, 2006 (mám to náhodou, nejsem takovej šprt). Zdrojem byla Zámecká galerie města Kladna. Třeba ji ještě mají. :mavam:

 
di
2451 příspěvků 04.02.13 20:56

Casino: ten, na který jsem odkazovala, nebo ten Šárčin?

 
casino
4473 příspěvků 04.02.13 20:47
di, v tom odkazu se v diskuzi vyskytuje...

…před pěti lety DolceVita. Je s podivem, že ten veb ještě funguje :think:
Doufám, že LABUŽNÍK to také ustojí :nevim: 8) :mrgreen:

Editace po následném komentáři od di:
di, pokud je Šárka jedna z těch dam, ktetých se leknu kdykoli kliknu na LABUŽNÍKA,
pak je snad odpověď jasná :)

Příspěvek upraven 04.02.13 v 21:04

 
di
2451 příspěvků 04.02.13 20:25

Gmp: Opravdu „z druhé poloviny XIX. věku“? To jste asi u vás měli bohatší horníky/havíře, než na Kladensku, odkud je jeden můj kamarád (asi ho znáš), před pár lety o tom napsal tohle .

 
tlustá bába
1209 příspěvků 04.02.13 20:22
+

Kšáááá, ale bouchají oba! Já bych zdrhala… :lol:

 
gmp
1603 příspěvků 04.02.13 18:54
-

Jak říká klasik:„…aby středověk byl stále vestředu musí jít taky dopředu“. Zde se tedy jedná o pozdní středověk. Autor to prostě a jednoduše ošlehl. Kdyby zadal zdroj, bylo by to OK. Osobně se domnívám, že je to ošlehnuté z knihy Jak šmakuje Moravskoslezsko.
http://www.msregion.cz/…kucharka.pdf
Jináč tato polévka se na Horním Slezsku skutečně vyskytuje. Od Katowic po Mor. Ostravu. Recepis bych datoval tak kolem druhé poloviny XIX. věku. Synku, nic ve zlym, recesspis je fajn, nehledal jsem jestli tu je nebo ne, ale když někde ošlehneš, tak zadej zdroj a je všechno v rychtyku, takhle by se mohl původní autor cítit poněkud…
Opomněl si, že ta vajca musí být z kury, kera zezobla hajcmanovu matku.

 
casino
4473 příspěvků 04.02.13 18:28

Hihi, chtěl jsem do nadpisu příspěvku napsat, že jsme poněkud mimo mísu, ale s ohledem na téma to nenapíšu 8) :oops: :mrgreen:
Na rozdíl od merkaptanů je metan bez zááápachu! :mrgreen: :mrgreen:

 
tlustá bába
1209 příspěvků 04.02.13 18:11
havířská fazolačka

No, to jsem tomu dala na prdel! Že si ty kecy neušetřím!
Na meteorismus luštěninový je saturejka, také slít vodu z namáčení, ale to je škoda a pak taky rázný pohyb na čerstvém povětří na samotě u lesa.
No co, v dolech je tolik metanu, že nějaký bioplyn navíc nevadí. A když funguje technika, tak se to dá zvládnout. Ale třeba takhle byly překračovány ty socialistické závazky - každej bagroval a bagroval… už aby byl pryč!
A víme, že i Jára Cimrman doporučoval požívání těžkých jídel! :mavam:

 
casino
4473 příspěvků 04.02.13 09:45

No, možná je v tý polífce proti meteorizmu ta skořice :) Nebyl by ale lepčí kousek zázvoru? Ten je prý účinější :nevim: :) :mrgreen: (samozřejmě by se musel, stejně jako skořice, celý opatrně vyjmout, jak stojí v recepisu psáno :mrgreen:

 
petr59501
8 příspěvků 04.02.13 06:51
havířská fazolačka

Člověk by měl myslet jen tehdy, pokud je na to vybavený :mrgreen:
Je zřejmé že někomu tady nepomůže ani mlácení řemdichem do hlavy…

 
casino
4473 příspěvků 04.02.13 00:40
Havířská fazolačka???

Dyť si z nás dělá p… (čti: prču :mrgreen:
Nevím jak se na téma „havíři a fazole“ vyjádřiti na gastroforu co nejkulantněji :) :mrgreen:
No zkusím to takto:
Myslím, že ostravští havíři by takového kolegu hnali svinským krokem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:,,, pokud tam tedy v utajení nezačali s povrchovou těžbou :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

 
tlustá bába
1209 příspěvků 03.02.13 23:36
havířská fazolačka
  1. Nevím, jestli jsem správně pochopila Tvůj příspěvek a jestli se osobně věnuješ nějakým „historickým“ aktivitám, jako je třeba mlácení řemdihem do hlavy, nebo se jen teoreticky zajímáš o historii na poli kuchařském - to k mému příspěvku ke „Kterak se kvasilo ve středověku“.
  2. Četla jsem Tvůj recept na fazolovou polévku, dobrý, ale mám dotaz - právě proto, že nevím, jestli tím středověkým směrem se ubírá Tvé vaření. Nijak se Tě tím dotazem nechci dotknout, spíš tak nad tím dumám. Protože nevím, co je to za havíře. Nakonec, havíři byli i za sociálismu.


Ale středověký havíři to být nemůžou, protože vrcholný středověk je 11. - 13. století, možná počátek 14. stol. A fazole k nám přišly s bramborami z Ameriky na konci 15. století, ale spíš na začátku 16. století.
Myslíš, že havíři měli na skořici? Přeci jen to bylo ukrutně drahé zboží. Spíš bych je tipovala, že tam přidali třeba šťovík na okyselení, ten jim rostl za chalupou. Bylinky jdou opět do módy, tak by se tím mohl někdo inspirovat.
Místo smetany, pokud by měli krávu, by dali mléko, pokud by ho raději neprodali, nebo nedali dětem. Naopak vajíčko by asi dali celé. Tolik historická úvaha.
Tak to budou asi ostravský havíři. Jinak Tě chválím, že nepoužíváš na zahuštění mouku a proti receptu jako takovému nic nemám. Naopak ho předám dál, kamarádka je polévková. :mavam:

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Pomerančová zmrzlina


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Mrkvový salát Mrkvový salát
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Reveňový koláč Reveňový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz