Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Mléko nalijeme do většího hrnce a zahřejeme. Vložíme do něj zmražený špenát, necháme ho rezehřát a krátce ho povaříme. Přidáme máslo, prolisovaný česnek a podle chuti pepř a sůl. Při podávání každou porci polévky ozdobíme rozkrojeným vejcem.
Recept je z kategorií: Zeleninové polévky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
8.6.16 15:23
Špenát jsem měla ze zahrádky. On vlastně vyrostl jako plevel; loni se vysemenil odkvetlý špenát. Semena odolala přerytí záhonu a časnému jarnímu pletí. Jakmile jsem identifikovala malé rostlinky, ponechala jsem je na místě. Špenát rychle roste a brzy se sklízí. Tak příliš nekonkuruje ostatním pozdnějším plodinám. Teď ten plevel použiji v kuchyni.
xxxx http://data.labuznik.cz/…00/31643.jpg
Listy špenátu jsem pokrájela na proužky a vařila dál podle receptu. Několik listů jsem si ponechala vcelku. Česnek jsem nejdříve nakrájený na plátky do slabě růžova osmažila na másle a teprve pak jej vložila do polévky; tu jsem navíc okořenila muškátovým oříškem. Ke konci varu jsem krátce rozmixovala.
Odložené celé listy jsem dala až na úplný konec tepelné úpravy do již rozmixované polévky zavadnout. Podávala jsem s vejcem natvrdo, navrch jsem ještě strouhla muškátový oříšek.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 5 labužníkůmOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Špenátová polévka Hastrmanka
@birkana @daduuja Dandin dotaz naprosto chápu, čirou náhodou jsem nedávno zahlédla v Tescu pytlík mletého muškátového oříšku a koukala jsem…kupující nechápu, stejně jako u mletého pepře apod.
@daduuja, dotaz vůbec nebyl hloupý. Ale protože vím, že máš celkem slušný přehled, byla jsem překvapena

1150 příspěvků 10.6.16 08:23
@birkana omlouvám se za hloupý dotaz, koření kupuji jednodruhové a pouze celé, takže mne nenapadlo, že se prodává i mletý oříšek

Stále objevuji nové věci
@daduuja, stačí zajít do supermarketu
. Nebo zagůglit. Namátkou jej prodává:
https://www.rojikovokoreni.cz/…ch-mlety/p36
www. pekny-unimex. cz/cs/produkty/jednodruhove-koreni/muskatovy-orech…
www.e-koreni.cz/…h--mlety-30g
kralovstvichuti.cz/koreni/jednodruhove-koreni/muskatovy-orech-mlety
cz. kotanyi. com/cs/produkty/prehled/product/show/Product/muskatovy…
https://www.rohlik.cz/…-orech-mlety
https://www. kolonial. cz/jednodruhove-koreni/kotanyi-muskatovy-orech…
atakdále, atakdále, atakdále, atakdále, atakdále, atakdále…
Vyrábí se minimálně 25 let. Otázkou jsi mne docela dost překvapila
.
1150 příspěvků 9.6.16 21:08
Kde prodávají předemletý oříšek?
@birkana - oříšek rozhodně vcelku a strouhat před dohotovením pokrmu (mám na to takové fajn struhadélko s jemnou perforací
)
@Ivo, @Eja, ztracené vajco tedy příště!
Nezvítězí-li skleróza,
nafotím a nechám adminy vyměnit titulní fotku (když se to tady zařídilo
tak, že ji nemůžu prohodit sama
).
Muškátový oříšek používám (nejen) do zeleninových pokrmů velice často. Je pravda, že oříšek i jinak nevýrazný pokrm „pozdvihne“.
P. S.: Ten oříšek kupovati vcelku a strouhnout až přímo do hrnce; tedy žádný předemletý z výroby!
@Eja - kdesi jsem zahlíd: „Vegetarián je člověk, který nepojídá živočichy, které lze pozorovat bez mikroskopu“. Z jiného konce - také bych tam ta vejce nechal utonout
@birkana - jsem rád, že oživováváš (všimla sis nového mluvnického tvaru, který jsem zrovna vymyslel?
) stará česká koření -
muškátový oříšek. Také ho rád používám - mám pocit,
jako-by těm pokrmům (polévky, omáčky) dodal plnosti (nebo
plnoletosti?) 
@birkana od Tebe bych si dala zdravé i prudce nezdravé, já to moc neřeším, v létě jsem skorovegetarián a v podzimu a zimě tělo flákotu chce aspoň občas, ale vaječné karboše s mrkví na kari bych si dala hned…ale mám to z Prahy trochu z ruky
@Eja, když spojíš města Stříbro a Tachov vzdušnou čarou, uprostřed této spojnice píchneš do mapy, tak se přibližně (+- nějaký ten kilásek) trefíš. Ono se to špatně popisuje, není tu žádné husté osídlení
, (MHD jen ve všední den, přes prázdniny
pouze 3× za týden
) prostě spousta „prdýlek“ rozesetá po
neskutečně malebném kraji.
Vařím-li pro dva, třetí by se také najedl
. Někdy jsou to jídla lidová, prudce
nezdravá. Jindy zas mám záchvat zdravého stravování a to pak hlídám
energii, živiny, vitamíny
. Nojó, člověk se něčím bavit musí, aby
nebyla nuda, že? 
Birkano, kdeže to bydlíš?
že bych se přihlásila na stravu
Ale do téhle polífky bych prosila vajco
ztracené 