Recept Harissa ještě trochu jinak

babi Tuniská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Namočit chile papričky do vlažné vody a nechat je 45 minut až 1 hodinu změknout. Slít je, vymačkat je v kousku plátna, odejmout stonky a semeník. Stejně u oloupané červené papriky odejmeme stonek a semeník, vymačkat ji v plátně a přidat do hmoždíře společně s chile papričkou, česnekem, vodou a olivovým olejem. Rozdrtit na hladkou pastu. Lze připravit v sekacím robotě s noži. Vmíchat tam kmín, sůl a koriandr. Naplnit do skleničky/ek. Povrch zalít trochou oleje a kdykoliv se část Harissa odebere, tak zajistit, že povrch je zalítý olejem. Takto se zabrání kontaktu se vzduchem a růstu bakterií. Uskladnit v chladničce. Pasta vydrží až 6 měsíců. Zde je ještě jedna podobná "Harisa":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=12050 od Paraplíčka P.S. Snad nejdůležitější chuťová přísada používaná v Tunisu a Alžírsku. Je dobré ji mít v chladničce před pokusem připravit něco z tuniské, nebo alžírské kuchyně. Avšak Harissa se najde i receptech Maroka, Libie a dokonce západní Sicílie, kde se přidává do rybího cùscusu. Prodává se v tubách jak v Tunisu, tak francouzská, ale nemohou nahradit domácí čerstvě připravenou dle tohoto teceptu. Při přípravě se vyžaduje velká opatrnost...nedotýkat se očí, úst a kolem nosu a ihned po přípravš si počádně omýt ruce vodou a mýdlem. Čím pálivější chile pepričky použijete, tím pálivější bude pasta a naopak. Může se vynechat čerstvá paprika. Slovo Harissa znamená něco jako ¨rozlámat na kousky¨, asi proto, že se papriky drtí v hmoždíři. Je to jednoduše pasta z rozdrcených chile papriček se solí a zalitá trochou oleje pro uskladnění. Podává se u stolu jako chuťová přísada k salátům, masu a rybám, nebo tuniskému cùscusu. Avšak je částí mnoha receptů.

Recept je z kategorií: Koření

Nahlásit recept

  • 26.03.07 vloženo
  • 19066x zobrazeno

Ingredience

  • 110 g sušených chile papriček
  • 6 velkých oloupaných stroužků česneku
  • 2 lžíce vody
  • 2 lžíce extra panenského oleje + víc na zalití
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/4 lžičky mletých semínek koriandru
  • 1 čerstvá červená paprika otoustovaná pod grilem
  • 1 lžička mořské soli

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Harissa ještě trochu jinak

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Harissa ještě trochu jinak

be04565
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 17.9.10 14:07
Re: Harissa ještě trochu jinak.

OK, Babi, jasný už jak facka, nechtěl jsem se Tě dotknout. Omlouvám se, díky za vysvětlení. Měj se hezky.

babi
6360 příspěvků 17.9.10 01:52
Re: Harissa ještě trochu jinak.

K otazce zdali si nepletu kmin s rimskym kminem…nepletu ;) Muj stryc zil 11 let v Tunisu (znal osum reci vcetne francouzstiny, arabstiny a hebrejstiny), nekolikrat jsem ho navstivila…pomahal odstartovat automobilovy prumysl po osamostatneni Tunisu od Francouzu. Ale co tim chci rict, ze neco trochu znam o tamejsi kuchyni. Do Harissy se dava rimsky kmin, nebo kmin anebo oboji. Nazev receptu je…‚trochu jinak‘…a recept je pouze s kminem ;)

be04565
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.9.10 08:22
Re: Harissa ještě trochu jinak.

Babi - pěkný recept. Znám harissu z Maroka, proto se přidávám k dotazu, zdali kmín nemá být římským, což je bez urážky docela podstatným rozdílem v receptu (neplést s oblíbenými diskusemi kolik čeho a jaké je vlastně správné množství velikosti PL nebo špetky :), však víš, o čem mluvím …) a pak mne také překvapila ta paprika… No někdy vyzkouším, sám od sebe bych ji tam nedal …
Kdykoliv tuto přílohu jím se shoarmou, tak vím, že správná harissa pálí dvakrát, to druhé pálení je pak už jen utrpením a daní za nestřídmou mlsnost :)

c.l.plesky
27 příspěvků 29.1.10 06:54
Re: Harissa ještě trochu jinak.

Trochu bych polemizoval s těma chilli papričkama. K přípravě skutečné Tuniské harissy se používá tak zv. sušených ďábelských rohů, které se nechají máčet přes noc. Druhý den se pořádně vymačkají odstraní stopky dvakrát umelou na strojku. Ta grilovaná paprika ač Tun je pro mne překvapením a myslím, že sniží dobu konzervaci

michael.martin
4 příspěvky 12.7.09 21:25
Re: Harissa ještě trochu jinak.

Dejvam - máš pravdu! Chyba relevantně vzniká, když někdo kdo nezná dokonalé francouzský jazyk překládá cumin jako kmín, což je chybné neboť se jedná o řimský kmín. Pro kmín který je použiván v čs kuchyni je název carvi.

dejvam
5 příspěvků 8.2.09 19:14
Re: Harissa ještě trochu jinak.

ahoj, není nahodou ten kmín římský?

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Reveňový koláč Reveňový koláč
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz