Recept Hanig lejkech (medovy kolac)

(Hodnoceno 2x) myska2 Izraelská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Hanig lejkech (medovy kolac)

Postup

V jedne mise smichame mouku, mlete orechy, mandle a kyprici prasek. V druhe zloutky, med, kavu, olej, koreni, 1/2 hrnku cukru a spetku soli. Bilky pevne uslehame a veslehame do nic zbyleho 1/2 hrnku cukru. Formu vylozime pecicim papirem nebo vymazeme olejem, troubu rozehrejeme na 180°C. Zloutkovou smes vmichame do mouky a dobre promisime. Potom zlehka zapracujeme snih z bilku. Nalijeme do formy a peceme cca 45 minut, podle trouby. Syrovy kolac je mozne pokryt celymi mandlemi, ale i kdyz se podsypou moukou, rady se ponori do testa. Pokud se to ovsem povede, vypada kolac moc hezky. Nekdo upeceny kolac poleva tekutym medem smichanym s vinem, mne pak ale prijde preslazeny. Recept mam od pani Kamynske. Z nouze jsem zvolila zemi puvodu Izrael, ale jedna se o jidisch recept. Doufam, ze po zaplave originalnich buchet z poslednich dvou dnu, je tohle neco preci jenom noveho.

Recept je z kategorií: Koláče

Nahlásit recept

  • 02.09.08 vloženo
  • 9066x zobrazeno

Čas přípravy

  • 70min

Ingredience

  • 5 vajec
  • 2 pl medu
  • 1/2 hrnku oleje (hrnek = 2,5dl)
  • 1/2 hrnku silne prekapane kavy (lepsi je prekapat nez nescafe)
  • 1 lzicka skorice
  • na spicku noze mleteho hrebicku
  • 2 hrnky mouky (polohruba)
  • 1 hrnek piskoveho cukru
  • 1 kl kypriciho prasku
  • 1/2 hrnku mletych vlasskych orechu
  • 1/2 hrnku mletych, lehce prazenych mandli
  • spetka soli

Doporučená příloha

  • kava, caj

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Market113 30.8.15 15:22

Právě jsem upekla. Je moc dobrý :-D

Odkaz na uvaření

lesni_bytost 27.2.13 12:35

Skvělé, lehké, vláčné, úžasné!
Pekla jsem už dvakrát, jednou jsem zapomněla předehřát troubu a koláč se upekl mnohem lépe! Mandle zůstaly navrchu, nenaskočilo žádné břicho, atd.
Ubrala jsem ale cukr na 1/4-1/2 hrníčku - stačilo :-)

Uvaření se již líbí 8 labužníkům

Diskuse k receptu Hanig lejkech (medovy kolac)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Hanig lejkech (medovy kolac)

mrtvola
1394 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Hanig lejkech (medovy kolac), Myško - super!

Vyzkoušeno, upečeno a na jedno posezeni zkonzumováno. Zkusila jsem ty mandle navrch, celé. Trochu se ponořily, ale bylo je vidět, takže koláč vypadal jako perníková chaloupka. Vešel se mi do velké dortové formy.
Rodina prohlásila, že o víkendu chce opakování.
Díky.

Labužník Tulinka02
353 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Hanig lejkech (medovy kolac)

myško, máme jen jeden velký keř, ale taky tři kocouří kluky. a tak se ptáci radši drží dál:o). Ale letos je těch oříšků opravdu hodně. Máš pravdu, do tohohle koláče je určitě trochu opražím… hm, už se těším, škoda, že tenhle víkend jedeme pryč, takhle budu muset chvíli počkat, vyzkouším ho až příští sobotu a dám vědět. A taky jako alis mě hned napadlo těsto nejdřív krátce zapéct a pak posypat, uvidím, jak se povede… hezký večer

myska2
144 příspěvků 4.9.08 01:25
Re: Hanig lejkech (medovy kolac)

Tulinko, musis mit cely :,-( lisek :). Mam na zahrade dva kere, ale jeste nikdy jsem nesklidila ani orisek, veverky a ptaci sklidi za me, nez staci dozrat. Jestli muzu radit, orisky pred mletim take trochu opraz a pak horke mni v kusu stareho hadru, oloupou se a navic krasne voni.
At vam doma chutna a diky za vyzkouseni receptu.

Labužník Tulinka02
353 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Hanig lejkech (medovy kolac)

Na rozdíl od nudných jablečných a hrkavých buchet z poslední doby, mě tenhle recept mile oslovil. Určitě ho v nejbližší době vyzkouším, jen místo vlašských ořechů asi použiju lískové oříšky. Letošní nám už dozrály a úroda je tak velká, že nám nastává lískooříškové období- zase je budu cpát všude :o). mysko2, díky za recept.

myska2
144 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Hanig lejkech (medovy kolac), Alis,

to jsem jeste nezkousela, vzdycky se bojim otevirat troubu, aby testo „nenastydlo“, ale moje dcera, ktera mandle miluje, prisla na to, ze se daji zapichovat do upeceneho kolace a na svislo se jich tam vejde vic ;)). Je to pak takovy jezek.

Mrtvolo (to je ale divny vokativ, mrtvolu prece nikdo neoslovuje ;)), pecu to v ovalne silikonove forme, asi 30cm dlouhe, 20 siroke a 15 vysoke, nevim ted presne, nemam ji u ruky. A nekdy i jako gugl, tedy babovku a na tu mam hodne velkou formu.

Alis
2617 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Hanig lejkech (medovy kolac), Mysko2,

napadá mě, po přečtení věty „pokud se to ovšem povede, vypadá koláč moc hezky“ - co kdyby se mandlemi posypal koláč například deset minut po zapečení, kdy je už těsro lehce zatuhlé a mandle by zůstaly napovrchu vždy?

Díky za odpověď, zdravím :-)

Alis

mrtvola
1394 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Hanig lejkech (medovy kolac)

Myško, tak tohle upeču. Máme všichni rádi moučníky s medem, ale nemusíme krém v medovníku. Prosím tě v jaké formě to pečeš, do dortové je toho asi moc?
A pak, že se sem už nedá vložit nic nového!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Rizoto s batáty

Nejlepší recepty

Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz