Recept Halušky ešte raz-haluškománia-ako ich robím ja

(Hodnoceno 1x) anickav Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Halušky ešte raz-haluškománia-ako ich robím ja

Postup

Najprv dáme variť väčšie množstvo vody. Surové zemiaky na najjemnejšie nastrúhame, pridáme vajce, soľ, múku, vody toľko, aby sme získali relatívne TUHÉ cesto. Cesto nesmie stáť, inak by sa s ním zle pracovalo - ťahalo by sa. Do vriacej vody hádžeme halušky nožom z mokrej doštičky, jednoduchšie pomocou "haluškára", po vyplávaní vyberáme cedítkom. Omastíme rozškvarenou údenou slaninou. Bryndzu zriedime mliekom a zmiešame s haluškami. Pôvodné originálne halušky sa ozaj robili bez vajca a vody, veľmi sa mi ale nepáči ich tmavá šedá farba. Cesto s použitím vody a vajca je však biele a hlavne - nerozvára sa! Do vriacej vody hádžeme menšie možstvo cesta, ak by sme to nedodržali -pobyt halušiek vo vode by sa predĺžil a zas by boli lepkavé a slizké...čiže radšej menej a po vyplávaní vyberať. Na tanieri podávame s čiapočkou kyslej smotany. Ak nezoženiete bryndzu, skúste mäkký syr v črievku. Výborné sú však aj halušky iba s kyslou smotanou a posypané údeným syrom /náhrada oštiepka/ a vyškvarenou údenou slaninou. Alebo s podusenou kyslou kapustou, t.j. kys. zelím a na panvičke osmaženou pokrájanou údenou klobáskou... Viac-menej je to všetko chutné a kaloricky výdatné... Poznámka:Halušky sú dobré iba čerstvé, pripravujeme tesne pred podávaním. Ohrievaním v mikrovlnke si pokazíme gurmánsky zážitok.

Recept je z kategorií: Těstoviny

Nahlásit recept

  • 14.02.06 vloženo
  • 23339x zobrazeno

Ingredience

  • Na cesto:
  • 1 kg polohrubá múka
  • 3 zemiaky
  • 1 vajce
  • studená voda
  • soľ
  • Ďalej:bryndza
  • mlieko
  • údená slanina
  • kyslá smotana-môžeme vynechať

Doporučená příloha

  • acidofilné mlieko

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Halušky ešte raz-haluškománia-ako ich robím ja

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Halušky ešte raz-haluškománia-ako ich robím ja

Sylvie
2302 příspěvků 12.3.12 12:52

Dnes s opečenou slaninou a nastrouhaným sýrem. Brynzu jsem nesehnala. I tak, výborné. Recept je vhodný i pro nešiky, jako jsem já.

Příspěvek upraven 12.03.12 v 12:52

Soňa Milerová
13 příspěvků 12.6.11 00:34

No a co potom takové halušky s vlaškýma ořechama, nebo s povidlama, to je teprve bašta. Žila jsem 9 let na slovensku, halušky se dělají snad se vším. Babička je dělávala na zeleno: se špenátem.

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.6.10 17:43
Re: Halušky ešte raz-haluškománia-ako ich robím ja

anicka - až teraz som nazrel do diskusie áno, halušky (a obzvlášť bryndzové) ohriate v mikrovlnke sú síce jedlé ale tým ich charakteristiky končia. Nie ideálna, ale použiteľná alternatíva je oddeliť čisté halušky (bez bryndze), tie podľa potreby ohriať v mikrovlnke a pridať čerstvú bryndzu.
viem, píšeš že sa Ti nechce ťahať robot, neviem aký veľký je, ale zemiaky sú krásne sekateľné aj v obyčajnom klasickom mixéri, ktorý ani veľmi veľký nie je a umýva sa celkom ľahko
a čo sa tmavej farby týka, pokiaľ si dám halušky niekde v podniku, tak je pre mňa aspoň známkou, že ich robia zo zemiakov. Lebo nie zriedka ich dokážu robiť len z múky a vajca (čo nie je zlé, ale nie sú to halušky, ale nokerle, gnocci, noky…), prípadne miesto zemiakov použijú zemiakovú múčku, čo tiež nie je celkom ono.
Holt, klasika je klasika ;)

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.12.09 21:14
Re: Halušky jak je dělám já

Dělám halušky často, ale dnes byly obzvlášť vydařené. Zřejmě taky tím, že jsem je vařila v nejširším kastrolu, co doma mám. A dnes jsem místo vejce dala 2 zbylé bílky a halušky vůbec nebyly tuhé. Mouku míchám hladkou s polohrubou 1:1 a brambory nakrájené na kostičky mixuji v obyčejném mixéru. Vodu do těsta žádnou nedávám.

Sylvie
2302 příspěvků 19.4.09 04:10
Re: Halušky ešte raz-haluškománia-ako ich robím ja

Tak na to kukáme s manželem, jestli se ještě do toho o půl desáté večer pustit…, no nevím, ale aspoň se tento bezva recept připomene. Doporučuju!

gabi
551 příspěvků 24.2.09 00:57
Re: Halušky ešte raz-haluškománia-ako ich robím ja

anickav, to ci su halusky svetle alebo tmave nezalezi od toho, ci do nich pridas vajce alebo nie…to zalezi od typu zemiakov a podmienok v akych rastli…inac povedane vo velkej miere zavisi od obsahu kyseliny chlorogenovej…vseobecna tendecia slachtenia smeruje k tomu, aby zemiaky co najmenej tmavli…ale na druhej strane kyselina chlorogenova, ktora to tmavnutie sposobuje, patri k najbohatsim zdrojom antioxidantov vo vyzive

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Halušky ešte raz-haluškománia-ako ich robím ja

Vyzkoušeno z nových brambor a super :-)

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Halušky ešte raz-haluškománia-ako ich robím ja

Tome, u nás je tato kniha známá i zfilmovaná pod slovenským originálním názvem Tisícročná včela (koukám, že máš také Kuchařské recepty z krásné literatury ;o) )

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Halušky ešte raz-haluškománia-Buntere !

Ty vrahu !!! Toto je jedno z mých nejoblíbenějších jídel a já mám pořád ještě tekutou dietu.......

Bunter
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Halušky ešte raz-haluškománia-ako ich robím ja

…napřed nalila vodu do velkého kastrolu, přikryla ho pokličkou a postavila na kamna. Ze sklepa přinesla plný košík brambor a dvacet z nich oškrábala. Postrouhala je na jemném struhadle a zahustila hladkou moukou. Nakoukla pod pokličku, voda ještě nevřela. Spěchala. Všechno dělala v jakémsi tranzu a párkrát se přistihla, že se v myšlenkách toulá kdesi po lukách. Kdesi? Ne, zastavila se v mysli přesně na jedné louce. Bude tam? Bude? Nebo bude kosit jinou louku, jinde? Bude? Nebude? Ech! Voda ještě pořád nevřela. Nakrájela nadrobno slaninu a upražila jí na pánvičce. Konečně se voda v kastrolu rozkloktala. Vzala prkýnko, vyklopila na něj kus bramborového těsta a vidličkou začala sekat halušky do vroucí vody. Sekala, sekala, namáčela vidličku do vody a znovu sekala. Občas se jí podařila haluška jako holubí vejce, ale nechala jí ve vroucí vodě, která jí stříkala na ruce i na šaty. Nedbala, sekala dál, chvílemi halušky zamíchala. Odstavila upraženou slaninu, ochutnala křupavé a voňavé škvarečky a čekala, až halušky vyplavou a voda nad nimi vzkypí. Mezitím nadrobila do velké mísy tlustou vrstvu brynzy. Halušky už vřely; začala je vybírat dřevěným cedníkem. Nepromývala je, jenom počkala, až z nich odkape šlemová voda, a slizké a horké je sypala na brynzu. Ta pod nimi měkla a rozpouštěla se. Kristýna vybrala z vroucí vody zbylé halušky a znovu na ně nadrobila vrstvu brynzy. Utěrkou popadla horkou pánvici a omastek s praženými škvarky vylila na brynzu a halušky. Omastek v míse zasyčel a vsakoval do mezer. Kristýna uchopila dlouhou dřevěnou lžíci a zamíchala haluškami, brynzou i škvarky. Do chřípí jí uhodila známá silná vůně. Nadechla se, polkla sliny. Nevydržela to a špičkou lžíce halušky ochutnala. Přisolila je a znovu zamíchala. Do kuchně vešla matka s hrotkem mléka…
Peter Jaroš-Tisíciletá včela.

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Halušky ešte raz-haluškománia

1. som konzervatívna
2. ponorný mixer nemám
3. robot vyťahovat a potom vymývať - nemám sily…a nie je to ono…

Pink
109 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Halušky ešte raz-haluškománia

Manie, mě taky nebaví strouhání, proto brambory mixuju-ponorným mixérem (trocha vody+část nakrájených brambor, rozmixuju, přidávám brambory, mixuju). Je to cobydup :o)

manie
4 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Halušky ešte raz-haluškománia

Halušky milujeme, ale trvá mi dlouho, než se k vaření přinutím. Je to dost práce-strouhat najemno brambory,pak plno nádobí,upatlaná celá linka i kamna a je to hned snědené. Já je dělám se zelím a uzeným na kostičky. Alespoň už jsem si koupila síto na halušky a jde s ním moc dobře,než odkrajovat kousky z prkénka.

goralka
272 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Halušky ešte raz-haluškománia

Anička tiež nič v zlom, bože zavaruj, ale muži pre nás vymysleli robot. Ručne by som zemiaky nestrúhala ani pre najväčšieho nepriateľa :-)

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Halušky ešte raz-haluškománia

Počúvaj, kltko, ak by ti na krk dýchal kopec hladošov ako mne a musíš robiť bryndziaky z kila múky ako ja, a máš doničené prsty od strúhadla ako ja, tiež si nájdeš všelijaké finty a preto hovorím v názve že- halušky ako ich robím ja…
A prosím, Tebe uveria /ja som tu nová/ - že zohrievanie bryndziakov je barbarstvo…

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Halušky ešte raz-haluškománia - nechci nikomu brát iluze...

…ale krásný dokument o haluškách byl na TV Paprika a domnívám se, že tam se dotkli „podstaty“. Nádherně tam rozebírali zda vejce ano nebo nee, zda brambory či mouka a zda jsou halušky se zelím halušky či strapačky.....přiznám se, že jsem to se zájmem sledoval, ale že mi to bylo celkem jedno, neboť jsem měl plné ruce (nebo spíše hubu) práce s tím, abych se neutopil ve slinách - tak mi při pohledu na ty pokrmy tekly z úst.....:-)))

sim
293 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Halušky ešte raz-haluškománia

do skutocnych halusiek sa muka pridava, az kym sa nezacne cesto oddelovat od krajov misky :-)))

aky ma zmysel diskutovat, ktore halusky su skutocne? v kazdej dedine ich robia inac, najhorsie su tie bez zemiakov…
ak mu to bude drzat pokope, tak je jeho recept OK

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Halušky ešte raz-haluškománia

skutočné halušky majú pomer váhy zemiakov a múky aspoň 1:1, jedine žeby to boli 3 VEĽMI VEĽKÉ zemiaky :o)

no a ich tmavšia farba sa pod závejom bryndze stratí, takže svojho pôvodného postupu sa nevzdám ;o)

marmelada
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Halušky ešte raz-haluškománia

Ano, ano, ano!

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz