Recept Moderní Halászlé

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Moderní Halászlé

Úvod

Halaszle klasicky Madarsky jednoduchy recept , kde sa vela malych ryb ale aj zvyskov da varit do cibulovo paprikoveho zakladu a na koniec sa pridaju kusky papriky a podkovicka kapra.
Toto je skor moderna verzia kde sa zvysky ryb varia v zelenine ako bujabeza.

Postup

1-Zeleninu nakrajame na kusky a oprazime na troche rozpaleneho oleja.

2-Pridame ryby - zvysky ake mame (rozmrazene) a podlejeme vinom a vodou pridame koreniny a dame varit. Varime na nizkom plameni cca 1 hodinu. Odstavime na stranu a dame trochu vychladnut.

3- Sladku papriku a stiplavu papriku rychlo oprazime na oleji (pozor aby nezhorkla !) a pridame na drobno nakrajanu cibulu a cesnak, trochu podlejeme a prazime do polomakka.

4-Trochu vychladnuty vyvar prepasirujeme, je to trochu pracne, ale stoji to za to.

5-Prepasirovany vyvar pridame do podusenej cibule, vsetko ochutime sol, korenie a podusime este cca 5 minut.

6-Zoberieme tycovy mixer a rozmixujeme.

7-Tradicne halaszle by malo mat este kusky papriky, takze pokrajame papriky na pasiky a pridame do vyvaru a podusime este cca 5 minut.

8-Dame si rozpalit olej - silno a oprazime kozou dolu ochutene (ochutene sol, korenie) kusky lososa. Ked su kusky mensie staci len z jednej strany. Ako extra som este rychlo oprazil jarnu cibulku (azijsky vplyv).

Recept je z kategorií: Maso Omáčky Ryby


Reklama

Nahlásit recept

  • 01.05.12 vloženo
  • 11018x zobrazeno

Čas přípravy

  • 90 min

Ingredience

  • 500 g losos
  • cibulka jarna ozdoba

Vyvar:

  • 1 kg ryb zvyskov akych mate v mrazaku (hlavy, chvosty, kostry)
  • 2 ks mrkva
  • 1 petrzlen
  • 1 pastrnak
  • 2 kusy stonkovy celer
  • 1 por
  • 1 cibula
  • 3 struciky cesnak
  • 2 dcl vino suche
  • bobkovy list
  • cierne korenie
  • nove korenie
  • 2 lyzice olej rastlinny
  • voda podla potreby

Halaszle:

  • 2 cibule na drobno nakrajane
  • 3 struciky cesnak na drobno nakrajane
  • 2 lyzice sladka paprika
  • 1 lyzica stiplava paprika ( podla chute )
  • 1 -2 papriky nakrajane na pasiky
  • 1 lyzica maslo
  • 2 lyzice olej

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

José Pedro 03.07.14 16:45

Losos je povazovaný za cisára medzi rybami, ale kvôli vysokému obsahu tuku a výraznej vôni sa zásadne nepouzíva k príprave rybacieho vývaru a teda do polievky nie je vhodný. Úplne skazí chut a polievka (vývar) je nechutne mastný. Halászlé je z riecnych sladkovodných rýb a nemôze sa zamenit ryba za rybu len tak, pretoze ju dnes majú v obchode. My, co zijeme v prímorských krajinách desiatky rokov a poznáme tiez jedlá zo sladkovodných rýb, máme iné vedomosti a skúsenosti s rybami a verte mi, ze losos naozaj do Halászlé nepatrí. Na anglický biftek (beefsteak) tiez nepouzívate bravcovú krkovicku, hoci aj to je mäso.

Odkaz na uvaření

Bento 01.05.12 14:06

Netreba zahustovat mukou, rozmixovana zelenina staci na to.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Moderní Halászlé

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
zoli76
1 příspěvek 28.01.16 22:25
Upřesnění

Papriku neopražíme!! Polovina se dává až když všechno máme v hrnci (včetně vody). Papriku nasypeme na ten vrch (tam je olej). Nemícháme, jen hlídáme kraje aby se nespálila. Druhá polovina papriky se dává stejným způsobem ale až na konci (ta udává barvu).

2. Ryby nemyjeme, -ryba nemá výrazný chuť-, umytím by jsme odstranili,,kus,, z toho dobrého. Vykuchat, nemýt, osolit.

 
babi
6360 příspěvků 03.05.12 02:06

…To je panove snad vzdy, kdyz se pouziva hodne koreni jako ve Stredozemi. Koreni se oprazi, aby se uvolnily jeho oleje a tim padem take vune. Jeje ta polevka musi byt vyborna, zatim jsem varivala podle anicky http://www.labuznik.com/recipe.php?… pokud ne primo Bouillabaisse :palec:

 
Bento
794 příspěvků 01.05.12 21:02

:palec: Drobku presne ako hovoris, a ked sa pozries na Indicku kuchynu to je prvy krok „osmahnut koreniny“ , prepisem tento recept na moderne Halaszle a vyhodim referencie k svieckovej.Inak to bolo prekvapujuco dobre , Halaszle je v podstate velmi jednoducha paprikova polievka ale ked sa varili ryby v zelenine je to skor bujabeza.

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 01.05.12 16:04
A sakra,

tohle vypadá a jistě i chutná nesmírně zajímavě, ba i lákavě. Rozhodně zkusím :potlesk: .
K té paprice bych chtěl na vysvětlenou dodat. Dlouhá léta jsem papriku přidával do chladnoucího tuku, aby nezhořkla. Až mi jeden chef tady, (snad po česku vrchní kuchař) poradil odhrnout cibuli stranou a do dírky nasypat papriku a krátce osmahnout, on tomu říká „vykvést“. Má pravdu, uvolní se aromatické oleje v paprice a je to lepší. Jen pozor, nepřehnat. Bylo by to o moc horší :cert: .

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Tatranské kuře Tatranské kuře
Kuře na kapustě Kuře na kapustě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz