Recept Hajdúkáposzta - zelí podle hajduků

babi Maďarská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Na sádle osmažit posekanou cibuli. Sejmout s ohně a posypat paprikou. Přidat utřený česnek a vše navrátit na oheň a za stálého míchání smažit po několik minut. Přidat kolínka, zalít je trochou vody, přikrýt poklicí a dusit. Oloupat brambory a celé je přidat společně s kyselým zelím k napůl udušeným kolínkům. Potom kolínka udusit do měkka. Ke konci nechat vše zhoustnout na krémovou hustou omáčku. Mezi tím nakrájet slaninu každých 1.5-2cm do hloubky asi 2 cm (aby vznikly ¨kohoutí hřebínky¨. Osmažit plátky slaniny do křupava a nakonec jejich špičky obalit v mleté paprice. Položit zelí na nahřáté talíře a nahoru položit kousky vykoštěných kolínek a půlky vařených brambor. Vše ozdobit ¨kohoutími hřebínky¨. P.S. Hajdukové (hajdú) byli původně honáci nepřehledných stád hovězího dobytka. Jejich práce byla nejenom těžká, a vyžadovala taktéž rozsáhlé zkušenosti a odborné znalosti, ale i vytrvalost a sílu. Museli totiž často ochraňovat svá stáda před ozbrojenými zloději. S těmito schopnostmi byli často zaměstnáni jako vozka a tělesná stráž. Kolem roku 1600 transylvanský princ István Bocskai přemístil několik tisíců ¨hajú¨na svoje pozemky kolem Debrecínu a věnoval jim určité výhody. Hajdukové nemuseli platit daně, ale místo toho museli jít s princem do bitev. Když se hajdukové usadili, rychle si vybudovali vlastní nezávislost, kultůru, vesnice a města. Získali slávu díky svým šavlovým tancům o kterých mnozí cestovatelé mluvili s velkým nadšením. Jejich hojné, solidně dobré jídlo mělo a má plno obdivovatelů. Přeloženo ze zahraniční kuchařky.

Recept je z kategorií: Pokrmy z jednoho hrnce

Nahlásit recept

  • 09.12.06 vloženo
  • 5007x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 2 střední cibule
  • 4 lžíce sádla, nebo oleje
  • 2 lžíčky sladké papriky
  • 1 stroužek česneku
  • 2 malá naložená, nebo uzená kolena
  • 4 velké brambory
  • 800 g kyselého naloženého zelí
  • 4 tlusté plátky uzené slaniny s kůží (každý asi 50 g)
  • mletá paprika na ozdobu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Hajdúkáposzta - zelí podle hajduků

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz