Recept Hajdúkáposzta - zelí podle hajduků

Maďarská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Na sádle osmažit posekanou cibuli. Sejmout s ohně a posypat paprikou. Přidat utřený česnek a vše navrátit na oheň a za stálého míchání smažit po několik minut. Přidat kolínka, zalít je trochou vody, přikrýt poklicí a dusit. Oloupat brambory a celé je přidat společně s kyselým zelím k napůl udušeným kolínkům. Potom kolínka udusit do měkka. Ke konci nechat vše zhoustnout na krémovou hustou omáčku. Mezi tím nakrájet slaninu každých 1.5-2cm do hloubky asi 2 cm (aby vznikly ¨kohoutí hřebínky¨. Osmažit plátky slaniny do křupava a nakonec jejich špičky obalit v mleté paprice. Položit zelí na nahřáté talíře a nahoru položit kousky vykoštěných kolínek a půlky vařených brambor. Vše ozdobit ¨kohoutími hřebínky¨. P.S. Hajdukové (hajdú) byli původně honáci nepřehledných stád hovězího dobytka. Jejich práce byla nejenom těžká, a vyžadovala taktéž rozsáhlé zkušenosti a odborné znalosti, ale i vytrvalost a sílu. Museli totiž často ochraňovat svá stáda před ozbrojenými zloději. S těmito schopnostmi byli často zaměstnáni jako vozka a tělesná stráž. Kolem roku 1600 transylvanský princ István Bocskai přemístil několik tisíců ¨hajú¨na svoje pozemky kolem Debrecínu a věnoval jim určité výhody. Hajdukové nemuseli platit daně, ale místo toho museli jít s princem do bitev. Když se hajdukové usadili, rychle si vybudovali vlastní nezávislost, kultůru, vesnice a města. Získali slávu díky svým šavlovým tancům o kterých mnozí cestovatelé mluvili s velkým nadšením. Jejich hojné, solidně dobré jídlo mělo a má plno obdivovatelů. Přeloženo ze zahraniční kuchařky.

Recept je z kategorií: Pokrmy z jednoho hrnce

Nahlásit recept

  • 09.12.06 vloženo
  • 4691x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 2 střední cibule
  • 4 lžíce sádla, nebo oleje
  • 2 lžíčky sladké papriky
  • 1 stroužek česneku
  • 2 malá naložená, nebo uzená kolena
  • 4 velké brambory
  • 800 g kyselého naloženého zelí
  • 4 tlusté plátky uzené slaniny s kůží (každý asi 50 g)
  • mletá paprika na ozdobu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Hajdúkáposzta - zelí podle hajduků

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz