Recept Hahn-Banachův guláš

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Vepřový guláš vařený v kotlíku nad otevřeným ohněm, ale při troše dobré vůle a s notnou dávkou improvizace lze uvařit i doma na peci. Časové údaje jsou pouze orientační.

Postup

Vepřovou plec nakrájíme na brabce a osmahneme v kotlíku na sádle s nasekanou cibulí. Přidáme všechno koření kromě majoránky, nasekaný česnek, krátce zasmahneme, zalijeme vodou a přivedeme k bublu. Do klokotajícího kotlíku vložíme očištěného kapounka vcelku, nejlépe oškubaného. Do popela na okraji ohniště naházíme brambory. Mezi tím zkušeným okem zrekognoskujeme svoji nebo sousedovu zahradu a vytěžíme nějakou tu zeleninku (mrkev, petržel, kousek celeru, pár cibulek, rajče, papriku). Asi po půl hodině kapounka opatrně vyjmeme, ovážeme motouzem (nebo zabalíme do drátěného pletiva z dvířek králíkárny) a zavěsíme nad kotlík. A necháme ho částečně ovářet v páře a částečně udit. Nakonec (asi tak po hodině) přidáme do kotlíku zeleninu, vyšťouráme Fénixe z popela, odslupkujeme, nakrájíme na větší kostky a vložíme do guláše. Kapounka obereme, větší kousky masa (prsa, stehna) si dáme na chleba, zakápneme hořčicí a uzobáváme s kyselou okurkou. Menší kousky natrháme a vhodíme do guláše. Před sejmutím z ohně guláš omarojánkujeme, příp. odobromyslujeme. Poznámka: Recept se původně jmenoval malebně česky Hahnschweinegulasch, ale manželka jednoho ze spoluhodovníků (pražský MatFyz jak z praku) po vypití neznámého množství (většího než velkého) domácí hruškovice, začala nám ostatním střízlivým vysvětlovat Hahn-Banachovu větu. Nikdo jsme sice ani v nejmenším netušili, o co jde a jestli se to dá jíst, ale název už guláši zůstal. Postupně jsme při přednášce usínali, sem tam se někdo svalil do ohně a její manžel vylezl na nejbližší hrušku a pustil se do usedavého pláče.

Recept je z kategorií: Guláše

Nahlásit recept

  • 05.01.10 vloženo
  • 5337x zobrazeno

Čas přípravy

  • 90-120 min.

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 1 kg vepřové plece
  • 1 mladý kapounek (poulard)
  • 300 g cibule
  • 1/2 palice česneku
  • zelenina (viz postup)
  • 1 PL sladké mleté papriky
  • 1 KL pálivé papriky
  • sůl, pepř, kmín, majoránka
  • 1 vrchovatá PL vepřového sádla;
  • 1 kg brambor
  • hořčice
  • kyselé okurky
  • čerstvý chléb.

Doporučená příloha

  • chléb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Hahn-Banachův guláš

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
karminek
757 příspěvků 07.01.10 14:55
Re: Hahn-Banachův guláš

K tomu al capounkovi si necháš zahrát nějakej al cajdák a zábava může pokračovat.

svato
1421 příspěvků 06.01.10 01:31
Re: Hahn-Banachův guláš

Ahoj, Pupku, mne osobne by chutilo viac to kura s krúpami (nechám si uvariť), aj pár tenkých plátkov šampiónov ochutnám, hlavne ale nespomínaj artičoky, ako na tú rybu, lebo tie neznášam. Prosil by som niečo s olivami, ale zelenými.
Spomínané rovnice nepoznám, vraj excistuje nejaka Schrodingerova mačka a tá je tiež s rovnicou. Tvoj Mišo (kocúr).

Pupek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 05.01.10 23:41
Re: Hahn-Banachův guláš

Manana a Kamilio: jo, přesně takhle to nějak bylo - lineárně úpně mimo prostor. Funkcionálně až fraktálně. Jen tak mezi náma chlapama, je to k něčemu dobrý? :o)

Ještě k tomu kapounovi, vzpomněl jsem si na jednu krmi, ale ta je natolik jednoduchá, že si nezaslouží mít samostatné a právoplatné místo mezi labužnickými recepty. A také si nejsem úplně jistý, jestli jsem to už sem někam nevylepil. Tak si to dovolím strčit sem.

Al Capoune
Indiga: Kapounek, vařené kroupy, česnek, čerstvý nebo zmražený hrách, máslo, sůl, pepř, majoránka.
Postup: Al Kapounka vycpeme šouletem a upečeme dozlatova.
Příloha: opečené kloboučky žampionů s rozmarýnem (v sezóně použijeme hřiby nebo křemenáče) a zbylý šoulet.
Poznámka: dobrovolně se necháme zavřít do Alcatrazu a zhruba po deseti dnech vyplivneme kostru.

Manana
1515 příspěvků 05.01.10 22:14
Re: Hahn-Banachův guláš

Já bych to s dovolením ještě doplnil Walter Rudinovou verzí pro úplnost. Ta verze zní:
Nechť M je podprostor normovaného lineárního prostoru X a f je omezený lineární funkcionál na M. Potom existuje omezený lineární funkcionál F na prostoru X, který je rozšířením f a platí | | f | | = | | F | | .

kamilio
551 příspěvků 05.01.10 22:06
Re: Hahn-Banachův guláš

Hahnova-Banachova věta tvrdí, že za jistých podmínek lze lineární funkcionál definovaný na nějakém podprostoru rozšířit na celý prostor tak, že se přitom nezmění jeho norma. Tak a teď je vám doufám jasné, proč to Pupek tak nazval a jak se to vlastně realizuje v prostoru kuchyně a podprostoru žaludku.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Tiramisu z mascarpone

Nejlepší recepty

Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Rizoto s batáty Rizoto s batáty

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz