Recept Habanův fazolovej nářez

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Habanův fazolovej nářez

Postup

Fazole opereme a vložíme do 2,25 l vlažné vody (*= 2 ¼ litru*) a necháme nabobtnat, minimálně 16 hodin. Uzená žebra uvaříme v papiňáku doměkka, vodu vylijeme, maso obereme a rozkrájíme na jednotlivá sousta. Dalšího zpracování se bude takto účastnit 1,00 kg obraného masa. Vodu z fazolí nevyléváme a dáme je vařit neosolené v téže vodě. Cibuli pokrájíme a vložíme do rozpáleného oleje, necháme pořádně vysmahnout. Po dohotovení cibule do ní vložíme na malé kousky (*6,5 x 6,5 mm čtverečky*) pokrájenou papriku a oblanšírujeme na velice mírném ohni. Pak přidáme pokrájenou mrkev (*krájím asi na 4 různé velikosti, od celých koleček přes čtvrtky až po nejjemnější kousky*) a necháme trochu osmažit. Na konci procesu může být cibulka i nepatrně dozlatova. Směs přidáme k fazolím v okamžiku, kdy se začínají vařit a promícháme. Spaříme zelí pokrájené na malé čtverečky (*12 x 12 mm*) a přidáme do hrnce. Pokrájíme rajská jablíčka na velice malé kousky a též přidáme do hrnce. Přidáme provensálské byliny, sójovou omáčku, mírně osolíme (*pozor, slané je také uzené maso, které tam přijde na závěr !!!*) a pořádně promícháme. V polovině procesu z hrnce odebereme asi ¼ l hnědavé omáčky, která se vytvořila a dáme ji vychladnout, nejlépe v plechovém hrnku, který ponoříme do studené vody. Do naprosto vychladlé omáčky přidáme škrob a řádně rozmícháme, vše se musí zcela rozpustit, nesmí zůstat žádné hrudky. Vychladlou omáčkou se škrobem zahustíme pokrm v hrnci - to ale až budou všechny ingredience v hrnci měkké. Hrnec odstavíme z ohně a obsah plecháčku vmícháme do hrnce. Pak necháme vše řádně provařit na velmi mírném ohni. Přidáme chilli, čerstvě podrcený pepř a promícháme. Na závěr do hrnce přidáme vařené uzené, velice opatrně je vmícháme do hrnce, přivedeme obsah krátce k varu a hrnec odstavíme z ohně. Teprve nyní dosolíme a upravíme konečnou chuť a provedeme případnou korekci sójovou omáčkou a případně i rajským protlakem či kečupem. Je to fakt dost dobrej nářez a vřele doporučuji všem k prudkému labužničení. Senzační chuť tohoto pokrmu zaručeně vyváží veškeré zvukové efekty, které konzumaci (a hlavně pak trávení) luštěnin zpravidla doprovázejí ;-) *POZNÁMKA I:* Patrně stěžejní ingrediencí, co se týká dávkování a chuti, je sójová omáčka, která je každá jiná. Proto uvádím značku, kterou používám, je to hustá, černá sójovka do omáček, která je vhodná k vaření. V případě, že použijete jinou značku, tak bude muset každý dávkovat podle své chuti, je možné, že sójové omáčky padne i více. V tom případě ale doporučuji dochutit do konečné podoby méně erudovaným jedincům až po vložení masa do hrnce, úplně na konci procesu. To samé platí o případné substituci rajských jablíček. *POZNÁMKA II:* Co se týká barvy fazolí, tak ještě existují jedny barvou podobné, které jsou opravdu téměř černé a jmenují se doslova „černé fazole“ – „Frijoles Negros“. Ty jsou úplně o něčem jiném, jsou daleko dražší, mají úplně jinou chuť a po uvaření si drží svojí temnou barvu narozdíl od téměř stejně zbarvených fazolí v obchodě značených jako „barevné fazole“, které po uvaření mají barvu středně až světle fialovo růžovou a které zde používám. Zkuste si někdy koupit pravé černé fazole (*mívají je v obchodech se zdravou výživou, např. v prodejnách CountryLife, a tak podobně a uvidíte ten bombastický rozdíl v chuti…jsou opravdu boží ;-)*) Fazole bílé zásadně vůbec ani nezkoušejte. *POZNÁMKA III: * Ačkoli se to vůbec nezdá, rýže jest opravdu jedinečnou kombinací k fazolím. Kombinace fazole/rýže se běžně používá v latinskoamerické kuchyni, viz např. recept na „Congrí“. Mnou zde uvedený pokrm je vlastně jeho velice, velice volnou variací. Podstata míchání fazolí s rýží tkví v tom, že takto upravené fazole jsou chuťově velice výrazné a proto rýži upravuji bez soli a dalších přísad. Uvařenou rýži dám doprostřed talíře (*nemíchám dohromady s fazolemi !!!*) a tu pak obklíčím ze všech stran fazolemi z hrnce. Jí se to tak, že lžící postupujeme od vnější strany talíře směrem k jeho středu. Nabereme na lžíci nejprve trochu fazolí a pak zajedeme lžící do rýže. Hrnu to na lžíci asi tak zhruba půl na půl, v poměru, jak zrovna velí chuťové pohárky ;-) *POZNÁMKA IV:* Pokrm v tomto receptu je určen, vzhledem ke svému množství, pro vícečetnou rodinu našich romských spoluobčanů. Proto předem varuji před neuváženou volbou příslušného hrnce, ten by měl být minimálně tak na 6 litrů. Jinak hrozí to, co se stane každému, kdo netuší na začátku tu zradu, že ingrediencí během přípravy zběsile v hrnci přibývá a že bude totiž muset v závěru vařit v hrncích dvou.

Recept je z kategorií: Luštěniny

Nahlásit recept

  • 04.11.04 vloženo
  • 7263x zobrazeno

Čas přípravy

  • Äą

Ingredience

  • 0,75 kg barevných fazolí (*ty, co mají barvu tmavě hnědo-fialovou*)
  • 2,25 l vlažné vody
  • 1,40 kg uzeného žebra v surovém stavu
  • 0,20 kg mrkve (*očištěná*)
  • 0,60 kg (asi 3 velké) cibule (*očištěné*)
  • 4 polévkové lžíce (olivového) oleje
  • 1 ks zeleninové papriky (*může být i pálivá, podle nátury strávníků*)
  • 0,25 kg bílého zelí (*hlávkové, očištěné*)
  • 0,30 kg rajských jablek, bez bubáků (*může být i kečup, rajský protlak … pak ale opatrně, protlaku anebo kečupu by podle mne mělo přijít o dosti méně!*)
  • 1 vrchovatá polévková lžíce Provensálských bylin (*od Kotányiho jsou nejlepší, Vitanu neberte*)
  • 3 polévkové lžíce sójové omáčky (*používám „Pearl River Bridge Superior DARK Soy Sauce“*)
  • 3 vrchovaté kávové lžičky škrobu
  • chilli, drcené (mleté) - (*dle nátury strávníků, lze případně i vynechat*)
  • 20 kusů celého černého pepře
  • sůl.

Doporučená příloha

  • zcela jednoznačně a na 100 % dušená rýže, nesolená, bez dalších ingrediencí, viz poznámka III.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Habanův fazolovej nářez

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Habanův fazolovej nářez

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Habanův fazolovej nářez, Jitusko:

Tentokrát to ale fak nebylo do krku…
uf uf brum… ;O)

Jituska02
111 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Habanův fazolovej nářez - Habánku.....

Re na Tvůj komentář z 18.11.2005 - 17:47.....
POVEDLO:-))) Ale že Ti to trvalo.....:-)))

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Habanův fazolovej nářez

s Váma dvěma přímo nádhernej…

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Habanův fazolovej nářez

A život je krásnej, ne?

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Habanův fazolovej nářez

nešel a ještě tu poletuje na labužníku, ale povídat si se mnou, to ne…a nádherně jsi upravil název receptu ve svém komentáři, Maňánku..hahahahaha…

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Habanův pendě

ale pla, a nešel spát, žejo?!

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Habanův fazolovej nářez

už to nebudu komentovat, vy dva!…jste proti mně spolčený a to nepla!

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Habanův fazolovej nářez, Maňáno:

Mám obavu, že penda je zvyklá mít nacpáno do krku něco úplně jinýho, než fazole ;-)
Zkusit to ale v podstatě můžeme (myslim jako s těma fazolema)…
Sem pro každou neplechu všema deseti.

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Habano

někdy se smluvíme, uvaříme refritos s chile habanero, zajedem za pendou, nacpem jí to do krku, a to by bylo, aby si nezvykla, ne?

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Habanův fazolovej nářez..Maňáno

habaňák už šel spát, odpoví Ti zítra… :-)

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Habano

já jsem jedl jednoduché fazole, takové jen refritos na špeku, cibuli, s pár rajčatama a chile habanero smíchaný s rejží dohromady na úplně opuštěné pláži X´Pu-Há mezi Akumalem a Cancúnem na Yucatánu, a bylo to fantastický právě v tý jednoduchosti. Byl to oběd rodiny, spravující tu prázdnou pláž, a podělili se s náma o těch pár fazolí s rejží. Sou tam fantastický lidi...... A na tom severním Yucatánu mají vždy salsu habanero, nebo x´cat ic, nebo jinou z těch jejich hrozně pálivejch paprik, už si jdu kousnout :o)

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Habanův fazolovej nářez, PENDO:

No dobrá, do fazolí tě nikdy nedostanu.
Třeba se mi ale povede tě dostat do něčeho úplně jinýho ;-)

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Habanův fazolovej nářez, Maňáno:

Hele, Maňáno, šupléru já dycky nosim u sebe v zadní kapse. A co se týká rejže, tak je to tu jasně psáno: rejže se přikusuje a nemíchá se do fazolí. Takže strávník si na lžíci dá tolik rejže a tolik fazolí, kolik zrovna vyhovuje ;-)

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Habanův fazolovej nářez

nemám je ráda…nikdy jsem je ráda neměla…hrách miluji, ale fazole se mi hnusí, proč?..nevím…

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pendě

A co máš proti fazolím? ;-))

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Habanův fazolovej nářez

habáně, věřím, že milovníkům luštěnin toto chutná, ale do mne to nikdy nedostaneš…to už si raději dám tu pórkovou polévku, ale tohle..NIKDY!!! :-))

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Habanův fazolovej nářez

Habano, ty si pako, eště mě naučíš vařit se šuplérou!! ;-))))
Já bych tam nedával sojovou omáčku a škrob, to všechno maj fazole už v sobě! Ale proti gustu nedišputuju. Jinak fazole s rejží jsou super, jen tý rejže tam nesmí bejt moc, na to bacha, jinak to ztratí chuť a je po hehe :-)))))))

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz