Recept Habanův fazolovej nářez

habana Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Habanův fazolovej nářez

Postup

Fazole opereme a vložíme do 2,25 l vlažné vody (*= 2 ¼ litru*) a necháme nabobtnat, minimálně 16 hodin. Uzená žebra uvaříme v papiňáku doměkka, vodu vylijeme, maso obereme a rozkrájíme na jednotlivá sousta. Dalšího zpracování se bude takto účastnit 1,00 kg obraného masa. Vodu z fazolí nevyléváme a dáme je vařit neosolené v téže vodě. Cibuli pokrájíme a vložíme do rozpáleného oleje, necháme pořádně vysmahnout. Po dohotovení cibule do ní vložíme na malé kousky (*6,5 x 6,5 mm čtverečky*) pokrájenou papriku a oblanšírujeme na velice mírném ohni. Pak přidáme pokrájenou mrkev (*krájím asi na 4 různé velikosti, od celých koleček přes čtvrtky až po nejjemnější kousky*) a necháme trochu osmažit. Na konci procesu může být cibulka i nepatrně dozlatova. Směs přidáme k fazolím v okamžiku, kdy se začínají vařit a promícháme. Spaříme zelí pokrájené na malé čtverečky (*12 x 12 mm*) a přidáme do hrnce. Pokrájíme rajská jablíčka na velice malé kousky a též přidáme do hrnce. Přidáme provensálské byliny, sójovou omáčku, mírně osolíme (*pozor, slané je také uzené maso, které tam přijde na závěr !!!*) a pořádně promícháme. V polovině procesu z hrnce odebereme asi ¼ l hnědavé omáčky, která se vytvořila a dáme ji vychladnout, nejlépe v plechovém hrnku, který ponoříme do studené vody. Do naprosto vychladlé omáčky přidáme škrob a řádně rozmícháme, vše se musí zcela rozpustit, nesmí zůstat žádné hrudky. Vychladlou omáčkou se škrobem zahustíme pokrm v hrnci - to ale až budou všechny ingredience v hrnci měkké. Hrnec odstavíme z ohně a obsah plecháčku vmícháme do hrnce. Pak necháme vše řádně provařit na velmi mírném ohni. Přidáme chilli, čerstvě podrcený pepř a promícháme. Na závěr do hrnce přidáme vařené uzené, velice opatrně je vmícháme do hrnce, přivedeme obsah krátce k varu a hrnec odstavíme z ohně. Teprve nyní dosolíme a upravíme konečnou chuť a provedeme případnou korekci sójovou omáčkou a případně i rajským protlakem či kečupem. Je to fakt dost dobrej nářez a vřele doporučuji všem k prudkému labužničení. Senzační chuť tohoto pokrmu zaručeně vyváží veškeré zvukové efekty, které konzumaci (a hlavně pak trávení) luštěnin zpravidla doprovázejí ;-) *POZNÁMKA I:* Patrně stěžejní ingrediencí, co se týká dávkování a chuti, je sójová omáčka, která je každá jiná. Proto uvádím značku, kterou používám, je to hustá, černá sójovka do omáček, která je vhodná k vaření. V případě, že použijete jinou značku, tak bude muset každý dávkovat podle své chuti, je možné, že sójové omáčky padne i více. V tom případě ale doporučuji dochutit do konečné podoby méně erudovaným jedincům až po vložení masa do hrnce, úplně na konci procesu. To samé platí o případné substituci rajských jablíček. *POZNÁMKA II:* Co se týká barvy fazolí, tak ještě existují jedny barvou podobné, které jsou opravdu téměř černé a jmenují se doslova „černé fazole“ – „Frijoles Negros“. Ty jsou úplně o něčem jiném, jsou daleko dražší, mají úplně jinou chuť a po uvaření si drží svojí temnou barvu narozdíl od téměř stejně zbarvených fazolí v obchodě značených jako „barevné fazole“, které po uvaření mají barvu středně až světle fialovo růžovou a které zde používám. Zkuste si někdy koupit pravé černé fazole (*mívají je v obchodech se zdravou výživou, např. v prodejnách CountryLife, a tak podobně a uvidíte ten bombastický rozdíl v chuti…jsou opravdu boží ;-)*) Fazole bílé zásadně vůbec ani nezkoušejte. *POZNÁMKA III: * Ačkoli se to vůbec nezdá, rýže jest opravdu jedinečnou kombinací k fazolím. Kombinace fazole/rýže se běžně používá v latinskoamerické kuchyni, viz např. recept na „Congrí“. Mnou zde uvedený pokrm je vlastně jeho velice, velice volnou variací. Podstata míchání fazolí s rýží tkví v tom, že takto upravené fazole jsou chuťově velice výrazné a proto rýži upravuji bez soli a dalších přísad. Uvařenou rýži dám doprostřed talíře (*nemíchám dohromady s fazolemi !!!*) a tu pak obklíčím ze všech stran fazolemi z hrnce. Jí se to tak, že lžící postupujeme od vnější strany talíře směrem k jeho středu. Nabereme na lžíci nejprve trochu fazolí a pak zajedeme lžící do rýže. Hrnu to na lžíci asi tak zhruba půl na půl, v poměru, jak zrovna velí chuťové pohárky ;-) *POZNÁMKA IV:* Pokrm v tomto receptu je určen, vzhledem ke svému množství, pro vícečetnou rodinu našich romských spoluobčanů. Proto předem varuji před neuváženou volbou příslušného hrnce, ten by měl být minimálně tak na 6 litrů. Jinak hrozí to, co se stane každému, kdo netuší na začátku tu zradu, že ingrediencí během přípravy zběsile v hrnci přibývá a že bude totiž muset v závěru vařit v hrncích dvou.

Recept je z kategorií: Luštěniny

Nahlásit recept

  • 04.11.04 vloženo
  • 7493x zobrazeno

Čas přípravy

  • Äą

Ingredience

  • 0,75 kg barevných fazolí (*ty, co mají barvu tmavě hnědo-fialovou*)
  • 2,25 l vlažné vody
  • 1,40 kg uzeného žebra v surovém stavu
  • 0,20 kg mrkve (*očištěná*)
  • 0,60 kg (asi 3 velké) cibule (*očištěné*)
  • 4 polévkové lžíce (olivového) oleje
  • 1 ks zeleninové papriky (*může být i pálivá, podle nátury strávníků*)
  • 0,25 kg bílého zelí (*hlávkové, očištěné*)
  • 0,30 kg rajských jablek, bez bubáků (*může být i kečup, rajský protlak … pak ale opatrně, protlaku anebo kečupu by podle mne mělo přijít o dosti méně!*)
  • 1 vrchovatá polévková lžíce Provensálských bylin (*od Kotányiho jsou nejlepší, Vitanu neberte*)
  • 3 polévkové lžíce sójové omáčky (*používám „Pearl River Bridge Superior DARK Soy Sauce“*)
  • 3 vrchovaté kávové lžičky škrobu
  • chilli, drcené (mleté) - (*dle nátury strávníků, lze případně i vynechat*)
  • 20 kusů celého černého pepře
  • sůl.

Doporučená příloha

  • zcela jednoznačně a na 100 % dušená rýže, nesolená, bez dalších ingrediencí, viz poznámka III.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Habanův fazolovej nářez

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Habanův fazolovej nářez

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Habanův fazolovej nářez, Jitusko:

Tentokrát to ale fak nebylo do krku…
uf uf brum… ;O)

Jituska02
111 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Habanův fazolovej nářez - Habánku.....

Re na Tvůj komentář z 18.11.2005 - 17:47.....
POVEDLO:-))) Ale že Ti to trvalo.....:-)))

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Habanův fazolovej nářez

s Váma dvěma přímo nádhernej…

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Habanův fazolovej nářez

A život je krásnej, ne?

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Habanův fazolovej nářez

nešel a ještě tu poletuje na labužníku, ale povídat si se mnou, to ne…a nádherně jsi upravil název receptu ve svém komentáři, Maňánku..hahahahaha…

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Habanův pendě

ale pla, a nešel spát, žejo?!

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Habanův fazolovej nářez

už to nebudu komentovat, vy dva!…jste proti mně spolčený a to nepla!

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Habanův fazolovej nářez, Maňáno:

Mám obavu, že penda je zvyklá mít nacpáno do krku něco úplně jinýho, než fazole ;-)
Zkusit to ale v podstatě můžeme (myslim jako s těma fazolema)…
Sem pro každou neplechu všema deseti.

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Habano

někdy se smluvíme, uvaříme refritos s chile habanero, zajedem za pendou, nacpem jí to do krku, a to by bylo, aby si nezvykla, ne?

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Habanův fazolovej nářez..Maňáno

habaňák už šel spát, odpoví Ti zítra… :-)

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Habano

já jsem jedl jednoduché fazole, takové jen refritos na špeku, cibuli, s pár rajčatama a chile habanero smíchaný s rejží dohromady na úplně opuštěné pláži X´Pu-Há mezi Akumalem a Cancúnem na Yucatánu, a bylo to fantastický právě v tý jednoduchosti. Byl to oběd rodiny, spravující tu prázdnou pláž, a podělili se s náma o těch pár fazolí s rejží. Sou tam fantastický lidi...... A na tom severním Yucatánu mají vždy salsu habanero, nebo x´cat ic, nebo jinou z těch jejich hrozně pálivejch paprik, už si jdu kousnout :o)

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Habanův fazolovej nářez, PENDO:

No dobrá, do fazolí tě nikdy nedostanu.
Třeba se mi ale povede tě dostat do něčeho úplně jinýho ;-)

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Habanův fazolovej nářez, Maňáno:

Hele, Maňáno, šupléru já dycky nosim u sebe v zadní kapse. A co se týká rejže, tak je to tu jasně psáno: rejže se přikusuje a nemíchá se do fazolí. Takže strávník si na lžíci dá tolik rejže a tolik fazolí, kolik zrovna vyhovuje ;-)

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Habanův fazolovej nářez

nemám je ráda…nikdy jsem je ráda neměla…hrách miluji, ale fazole se mi hnusí, proč?..nevím…

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pendě

A co máš proti fazolím? ;-))

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Habanův fazolovej nářez

habáně, věřím, že milovníkům luštěnin toto chutná, ale do mne to nikdy nedostaneš…to už si raději dám tu pórkovou polévku, ale tohle..NIKDY!!! :-))

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Habanův fazolovej nářez

Habano, ty si pako, eště mě naučíš vařit se šuplérou!! ;-))))
Já bych tam nedával sojovou omáčku a škrob, to všechno maj fazole už v sobě! Ale proti gustu nedišputuju. Jinak fazole s rejží jsou super, jen tý rejže tam nesmí bejt moc, na to bacha, jinak to ztratí chuť a je po hehe :-)))))))

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Banány po amsterodamsku

Nejlepší recepty

Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Ořechový koláč Ořechový koláč
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz