Recept Habanovy zapékané špagety

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Habanovy zapékané špagety

Postup

Ve velkém kastrole zpěníme nadrobno nakrájený špek a přidáme trochu oleje. Vsuneme nadrobno pokrájenou cibuli a na mírném plameni vysmahneme, až cibule zmenší svůj objem, na konci úpravy musí být sklovitá, nesmí měnit barvu dohněda. To může trvat až 35 minut. Mezitím nakrájíme rajčata a salám, ze kterého jsme předem odstranili slupku. Salám přidáme k hotové cibuli a pár minut za stálého míchání necháme tepelně opracovat. Přidáme pokrájená rajčata, ze kterých jsme při přípravě vyřízli „bubáky“, trochu posolíme a promícháme. V tuto dobu je vhodné pod hrnec s omáčkou, který není vybaven nepřilnavým povrchem, umístit rozptylovač plamene, abychom dílo nepřipálili. Hrnec opatříme pokličkou a necháme dusit. Zpočátku častěji mícháme až do doby, kdy rajčata pustí šťávu. Během vaření špaget pak omáčku dohotovíme: přidáme rozetřený česnek a po vrchovaté lžíci oregana a provensálských bylin, omáčku pořádně promícháme, provaříme a opatrně dosolíme a případně i dosladíme. Z omáčky odebereme do plechového kastrůlku asi 1/4 litru jejího tekutého podílu (*nejlépe se sebere naběračkou*) a dáme do studené vody za občasného míchání vychladit. Po úplném vychlazení přidáme škrob, který velmi důkladně rozmícháme. Po rozmíchání vrátíme obsah kastrůlku zpět do zbytku omáčky a to za mohutného míchání. Omáčku nyní jen krátce povaříme na mírném plameni a odstavíme. Ve velkém hrnci mezitím dáme vařit dva balíky špaget, máme-li hrnec menší, vaříme nadvakrát. *Mám vyzkoušeno, že na běžný nízký plech do trouby se bez problémů vejdou dvě balení špaget á 400 g. Půlkilová balení pak má cenu zpracovávat, když tušíme, že budeme dělat ještě třeba dvě porce špaget navíc, nezapékaných a to s omáčkou, která nám zbude (…a to se běžně stává, proto obvykle připravuji dvě půlkilová balení špaget).* Vaříme li špagety nadvakrát, vyplatí se první scezenou várku vyvrhnout přímo na plech a zalít je trochou, třeba ještě nezahuštěné omáčky. To zamezí vzájemnému slepení špaget na plechu. Plech s polovinou špaget dáme do předem vyhřáté trouby na 100° C, aby špagety nevychladly. Śpagety vaříme v osolené vodě. Po uvaření druhé várky špaget nejprve vmísíme do první poloviny na plechu plnou porci omáčky a teprve pak doplníme špagety na 100 % a dáme zbytek omáčky - co se vejde. Špagety na plechu spolu s omáčkou urovnáme do podoby úhledného čtyřbokého hranolu (hrobečku), viz obr. 1. Ještě před vložením do trouby, kterou vyhřejeme na 260° C, do špaget zapravíme vejce a to tak, že je rozkvedláme v hrnku spolu s trochou kurkumy (*kvůli barvě*). Pak je zapravíme do špaget tak, že lijeme na špagety a (např. jídelním) nožem simultánně zapracováváme vejce do profilu špaget. Kdybychom vejce na špagety pouze nalili, pak by steklo dolů, protože škvírky mezi špagetami jsou již zcela utemovány omáčkou. Po této operaci vložíme plech do trouby, kterou udržujeme cca 5-8 minut na 260° C, pak stáhneme na 220° C. Celková doba zapékání je asi 45 minut a její konec je charakterizován tmavnutím povrchu potravy, viz obr. 2. Plech vytáhneme z trouby a povrch pokrmu posypeme Eidamem. Vrátíme do trouby a pod grilem sýr krátce zapečeme. Povrch sýru by měl vykazovat maximálně mírně růžové a jemně nahnědlé odstíny. Ještě za tepla špagety rozkrájíme na jednotlivé porce (optimálně 4 x 4 = 16 porcí) a ihned podáváme, viz obr. 3. Zbylé porce necháme na plechu zcela vychladnout a podle potřeby zkrmujeme další dny, případně dáme zamrazit. *POZNÁMKA:* Zamražení špaget v tomto stavu je již léty ověřený a v naší domácnosti oblíbený proces. Jednotlivé porce uzavřeme do mikrotenových sáčků a dáme zmrazit. *Rozmrazování:* Jídlo je rozmraženo v mikrovlnce během cca 15 minut a ohřáto během 3 minut. Po rozmrazení v mikrovlnce je záhodno porci nakrájet na cca 2 cm široké díly, aby následující ohřev probíhal již s rovnoměrnou distribucí tepla (*stává se totiž, že vnitřek porce je po rozmražení v mikrovlnce ještě uprostřed mírně zmražen…*). Gurmáni na talíři dochutí špagety oreganem a případně drcenými chilli papričkami. Ti, kteří nejsou zvyklí vařit hned pro batalión, si mohou potřebná množství ingrediencí vydělit číslem 16 a násobit zamýšleným počtem porcí. Pak by ale bylo vhodné k zapékání použít nějakou vhodnou misku s adekvátní plochou. ;-)

Recept je z kategorií: Těstoviny

Nahlásit recept

  • 28.08.04 vloženo
  • 21287x zobrazeno

Čas přípravy

  • Äą

Počet porcí

  • 16 porcí

Ingredience

  • 100 g špeku
  • 1 lžíce oleje (*rostlinného*)
  • 1000 g cibule
  • 400 g salámu (*točeného*)
  • 2000 g rajčat (*čerstvých*)
  • 50 g česneku (*přesná míra závisí na kvalitě*)
  • oregano
  • provensálské bylinky
  • cukr
  • sůl
  • 3 lžičky škrobu (*vrchovaté*)
  • 4 vejce
  • 1 špetka kurkumy
  • 500 g Eidamu (*nízkotučného 30 %*)
  • 800 g (1000 g) = 2 balení špaget (*běžné, např. Zátkovy špagety. Ty z tvrdé pšenice se chovají trochu jinak, nenavaří se tolik*)
  • voda na vaření špaget.

Doporučená příloha

  • pivo v libovolném množství ;-)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Habanovy zapékané špagety

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Habanovy zapékané špagety

Koukám, že jsem zapomněla napsat, jak jsme si na chalupě všichni pochutnali (prostě jsem tam neměla připojení a pak jsem to vypustila…).
Je to takové jídlo, které zkrátka chutná všem, sice žádná specialitka, ale dobré, to zase jo. A nejvíc chutnalo mužskejm :-), to mi připadá příznačné…

trikolka
383 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Habanovy zapékané špagety

Habane Habane, zase jsme se po dlouhe dobe dostali k tomu tvemu skvostu a zase jsme si bajecne pochutnali. Velka cast jde do mrazaku, abychom se nemuseli namahat s varenim, az se nam konecne vylihne to dite, ktere uz melo bejt 4 dny na svete!!! Jsem velryba, ale jsem velryba s terichem nacpanym fantastickejma spagetama.

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Habanovy zapékané špagety

Tak si tady tak brouzdám…až jsem našla tenhle bezva recept, který se bude výborně hodit v létě na chalupě (tam se vaří pro moc móc lidí, já to často neodhadnu a pak je holt někdo hlady (já) ;-)). Ale tohle množství by mohlo vyjít a navíc se používají ingredience, které jí všichni…
Děkuji autorovi!
 Bona

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Habanovy zapékané špagety, Housenko:

;-)hehehehe, housenko, už si někdy slyšela, že by hlásili v rozhlase, že housenky někde něco snědly?
Já teda dycky slyšel, že někde nějakej kus lesa sežraly. S těma špagetama to bude asi stejný ;-)

Labužník housenka02
609 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Habanovy zapékané špagety

Vzhledem k tomu, že má drahá polovička odletoška nejí už ani špagety a jeho syn nemá pochopení pro mé kulinářské pokusy, rozhodly jsme se s dcerou, že poměr surovin raději vydělíme čtyřmi, co kdyby náhodou. Bože jak jsme se mýlily. Ty špagety byly tak božsky dobré, že jsme je za jeden den nesnědly, ale doslova sežraly, až nám bylo tak strašně špatně. Ale jen co nás přejdou vzpomínky na bolení břicha, tak je hned uděláme znovu, jenom si pro jistotu uděláme místo v mražáku a hned jak vychladnou, tak je tam šoupneme, co kdyby nás zase napadlo se těmi báječnými špagetami se zase přežrat, ikdyž abych pravdu řekla, tak ta báječná chuť za to bolení opravdu stojí. Takže Habano dííííky.

Labužník housenka02
609 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Habanovy zapékané špagety

Vzhledem k tomu, že má drahá polovička odletoška nejí už ani špagety a jeho syn nemá pochopení pro mé kulinářské pokusy, rozhodly jsme se s dcerou, že poměr surovin raději vydělíme čtyřmi, co kdyby náhodou. Bože jak jsme se mýlily. Ty špagety byly tak božsky dobré, že jsme je za jeden den nesnědly, ale doslova sežraly, až nám bylo tak strašně špatně. Ale jen co nás přejdou vzpomínky na bolení břicha, tak je hned uděláme znovu, jenom si pro jistotu uděláme místo v mražáku a hned jak vychladnou, tak je tam šoupneme, co kdyby nás zase napadlo se těmi báječnými špagetami se zase přežrat, ikdyž abych pravdu řekla, tak ta báječná chuť za to bolení opravdu stojí. Takže Habano dííííky.

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Habanovy zapékané špagety

No, v podstatě vzato, přípravu pokrmu (= recept) mohu popsat mnoha způsoby. … A tohle je jeden z nich.
Já navíc dávám záruku ke každému svému receptu, že když se jej kdokoliv bude slepě držet, tak výsledek na jeho talíři se bude rovnat výsledku na mém talíři…to snad má smysl, nee? ;-)

marmelada
1643 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Habanovy zapékané špagety Zuzu

V první chvíli mě ta přemíra textu skoro odradila, ale jak Habana podotkl výše, je to i pro absolutní nekuchaře. Musím tenhle skvost zkusit co nejdříve. Jen s tím vysokým pekáčem bude asi problém, mám novou troubu a má bohužel minipekáče.
Takže Zuzu koukni na tohle, vypadá do na rozšíření 2. kategorie receptů :))).

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Habanovy zapékané špagety očima V.I. Mičurina

Trochu sem se opět probabral svejma špagetama a mám pro vás tutová sdělení:
1. omylem sem nedávno udělal špagety z těch co jsou zaručeně nelepivé a z tvrdé pšenice. Tak z těch to nikdy nedělejte, hmota po zapečení a po nakrájení na porce nedrží dost dobře pohromadě a chuť je taková dost neutrální, galošovitého charakteru.
Ideální jsou ty úplně normální špagety, třeba od Odkolka, bezvaječné, za 7,90Kč /500g.
2. V dobách dávno minulých jsem používal takový ten vysoký pekáč, který mi časem jedna z mých pranebožek při odchodu ze společné domácnosti znárodnila.
Od té doby jsem nucen používat normální mělký pekáč. Uvědomuji jsem si, že současně někdy od té doby se mi nějak dvě půlkilová balení špaget prostě nemohla na pekáč vejít.
3. Teď minulý týden jsem předváděl tuto kreaci u pendy a narazil jsem při ní právě na tento vysoký pekáč. Musím potvrdit, že při jeho použití se na něj opravdu ta dvě balení špaget vejdou a to včetně ukrutného kvanta omáčky, viz níže.
4. Snažte se do špaget vmíchat maximální množství omáčky, uvědomte si, že omáčka se při zapékání do špaget mohutně vcucne, rozšlehaná vejce pak konstrukci hrobečku zpevní. vůbec se nelekejte toho, že se špagety začínají rýsovat do poměrně velké výše, rovněž se nelekejte toho, když při zapékání to trochu přeteče. Je to normální jev, kdy při snaze toho dát na plech co nejvíce pak při zahřívání tekutiny obsažené v omáčce zvětší svůj objem tak, že to začne trovhu překapávat přes okraj. Ti, kdo použijí horkovzdušnou troubu, mohou prostě podložit ještě jeden (větší) plech pod a tak eliminovat znečistění trouby.
5. Podařilo se mi minule cibuli trochu na pánvi tak trochu přismahnout dozlatova. Vůbec nic se neděje, naopak. myslím, že špagety tak dostaly dost dobrej šmrnc.
6. Dělal jsem to posledně v horkovzdušné troubě, bylo hotovo opravdu strašně brzo, snad asi za 30 minut, teploty tak o 20-30 st. níže.
Tak do toho ;-)

brenda
51 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Habanovy zapékané špagety

Včera jsem si lámala hlavu co k večeři, aby to nebylo moc pracné a hlavně hodně rychle hotové … hle osvítil mě Habanův duch svatý - vždyť mám jeho špagety na mrazáku, úhledně naporcované a zabalené ;-) šup s nimi do mikrovlnky za chvilku se moji tři mužský olizovali až za ušima.
P.S. i psice si trochu vyžebrala :-)))

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Habanovy zapékané špagety, Trikolko.

Musim se culit, když to čtu, jak si žerete.
Probíhá to naprosto stejně jako u nás. Jeden den se navaří a pak se tejden žere… ;-)

trikolka
383 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Habanovy zapékané špagety

teda habane, jsi me hluboce podcenil. spagety jsou uz davno pozite, stravene a zbytky prosly hlavni mestskou cistickou v Espoo a ted je pijeme s vodou z vodovodu :) bylo to uzasne jako vzdy, milak se cast dozaduje „Habanete spagatu“, ale je treba dat sanci i jinym mnamkam. Uvarila jsem celou porci, jax popisoval, a ve dvou jsme to snedli za 5 dni. Obedy a vecere (a jednou i snidane), vsechno od tebe, diky kouzelniku :)

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Habanovy zapékané špagety

tak máme 1. března a trikolka furt nejeví známky požití. Třeba zakoupila zdravotně závadný špagety a je z ní tuhoň, anebo jich požila více, než je zdrávo… ;-)

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Habanovy zapékané špagety, trikolko:
;-)
trikolka
383 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Habanovy zapékané špagety

habane, tak jsem dnes sama doma a chystam se na tvoje spagety !! uz se tesim, jaka to bude skvela spolecnost :)

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Habanovy zapékané špagety, trikolko:

Nic si z toho nedělej, my tyhle špagety taky děláme vostopéro…takže v tom nebudeš sama ;-)
A neboj se je zmrazit, muj mladej dokonce prohlašuje, že rozmražený jsou ještě lepší…

trikolka
383 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Habanovy zapékané špagety

Habane, jsem ti chtela podekovat za fantastickej recept, po 14 dnech jsme konecne dojedli (ba ne kecam, spraskli jsme to druhej den k obedu A k veceri). Zarazeno mezi VELMI oblibene a NESMIRNE chutne recepty, repete na sebe nenecha dlouho cekat :)

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Habanovy zapékané špagety, VENCALe:

No, píšu to tak, aby to svedl reprodukovat i ten, kdo v ruce celá leta držel třeba jen hrábě a nic jinýho, natož pak třeba vařečku ;-)

vencal
213 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Habanovy zapékané špagety

Habano, to vypadá spíše jako návod na výrobu atomové zbraně, ta preciznost postupu je ohromující, určitě to vyzkouším, protože když se prám dětí co chtějí k jídlu, vždycky se ozve: NUDLIČKÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝ. Takže pokud se mi to podaří, budu mít zaručený úspěch.

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Habanovy zapékané špagety, TŘÍKOLKO:

Hele, trikolko, my to doma zereme po tunách, z toho množství, na které je recept udělám běžně 16 porcí. Co nesníme do tří - čtyř dnů, to se zamrazí a moje děti to zkonzumují do měsíce.

trikolka
383 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Habanovy zapékané špagety

Tak drahy Habane, spagety jsme urobili a nam nam jsme si pochutnali. Zbylo nam jeste 3/4 pekace, spocitala jsem dle tveho navodu mnozstvi na 4 porce, ale nevim, jakym zpusobem vy to doma zerete, protoze my jsme se strasne prejedli a jeste furt se tam na nas pekna hromada smeje. TAK DIK

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Habanovy zapékané špagety, PENDO:

děkuji za kompliment…je to opravdu jedlý a dá se to jíst i studený. Můj mladej by tyhle špagety vyměnil i za zlatý tele, když ho mám na povel, nic jinýho by vpodstatě nejedl, jed by je i k snídani ;-)

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Habanovy zapékané špagety

jsou opravdu prudce jedlé, takže všem doporučuji, za zkoušku to stojí…a na ohřev stačily opravdu jen 3 minutky…prostě bašta :-)

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Habanovy zapékané špagety: Trikolko,

ha,ha,ha, těší mne, že na mne budeš myslet, nicméně musím podotknout, že já na tebe myslim už dávno, pokaždý, když mi v tom mym zpropadenym křápu dojde benzín…ha,ha,ha,… ;-)

trikolka
383 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Habanovy zapékané špagety

Habane, krome toho, ze, jak spravne podotkla Aluska, ti tam jeste jedna vyssi-nez-na-vypalovani-keramiky teplota zustala, to vypada FANTASTICKY, okamzite se to radi mezi OBLIBENE pokrmy a hned, jakmile odjede pribuzny, ktery nemuze lepek, si tuhle DOBROTU stvorime a budeme u konzumace na tebe INTENZIVNE myslet :)

Alu
147 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Habanovy zapékané špagety

To je škoda, žes to už opravil, mně se to tam mooooc líbilo, hihi, ale jednou Ti to tam ještě zůstalo. :-)))))))

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Habanovy zapékané špagety

ne ve woru ale samozřejmě ve Wordu… ach, ta klávesnice mne jednou umlátí písmenkama… ;-)

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Habanovy zapékané špagety

aha, no víš, píši vše ve woru a pak to exportuju do Labužníka …a vono se to překopírovalo jako nuly. hned to spravím. děkuji za upozornění ;-)

Alu
147 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Habanovy zapékané špagety

Tyyyjooo 2600 stupňů a 2200 stupňů, když porcelán se vypaluje při 1300, no to může být velmi zajímavé, ale troubu, která by toto zvládla asi opravdu nikdo nemáme ;-), zároveň si dovolím pochybovat při této teplotě o mírně narůžovělé barvě. Hihi, nic ve zlém.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz