Recept Habanovo kuřecí Kung-Pao

(Hodnoceno 1x) Čínská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Habanovo kuřecí Kung-Pao

Postup

Solamyl s dostatečným předstihem dáme do malé skleničky, zalejeme kapkou vody a necháme sednout. Ze sedlého a nabobtnalého škrobu pak přebytečnou vodu slijeme (škrob má v tuto chvíli konzistenci velice husté pasty, že v něm zanořená lžička zůstane stát…) a použijeme.
Nakrájené maso (já dávám i kůži i případné vnitřnosti) smísíme se solí, škrobem a vejcem. Necháme minimálně 10 minut stát.
Na (nejlépe litinové) pánvi rozpálíme sádlo (olej) na nejvyšší možnou teplotu (až začne mírně kouřit) a přidáme maso. Za stálého a mohutného míchání prudce restujeme na plném plameni, asi minutu a půl.
Přidáme arašídy a chilli papričky. Zamícháme, necháme tak 30 sekund dále restovat a pak zalijeme zálivkou ze žlutého vína, sójové omáčky, cukru a Wei-Su. Vše ještě jednou rychle zamícháme a dohotovíme. Úprava musí proběhnout velice rychle, pokrm nemá mít téměř žádnou šťávu a maso má po úpravě vykazovat chuťově poněkud lahodně mazlavý charakter.

Poznámka I:
Když se nebudete držet přesně receptu, tak z toho bude něco úplně jiného. Zpravidla nezkušený jedinec podlehne tomu, že vidí, jak málo tekutých ingrediencí je v zálivce a kolik je masa .....a přidá něco navíc. Pak se ale vyrojí více šťávy a Kung-Pao pak nestojí fak vůbec za nic, maso nenabude té lahodné mazlavé konzistence.
Maso musí být opravdu jen tak šťávou ovlhčeno, na dně pánve nemá zbýt téměř nic tekutého.
Během mnoha let, co tohle jídlo dělám jsem prostě přišel na to, že není radno poměry ingrediencí vůbec měnit. Jediné, co může nastat, je potřeba přidat maličko sójové omáčky, to protože jednotlivé omáčky se velice liší, výrobce od výrobce a každý má také jinou chuť.
To ale dělám v závěru, sám, přímo na talíři, to samé platí o chilli papričkách, které přidávám drcené.

Poznámka II:
Rýži doporučuji vařit bez jakýchkoli dalších přísad, t.j. i bez soli.

Poznámka III:
Nesnažte se pokrm připravit jen třeba z kuřecích prsíček, byli byste dost zklamaní. Takové maso je v pokrmu úžasně suché a vláknité. Pouze když do jídla použijete maso ze všech částí kuřete, pak to je to pravé.

Poznámka IV:
Občas se stane, že kuře je vypasenější: schovejte si třeba celé stehno pro jinou kuchyňskou úpravu…

Poznámka V:
Když toho budete dělat dvojitou dávku, tak opravdu nadvakrát, pánev se velkým množstvím masa ochladí a nestojí to pak za nic. Chce to pro tuto úpravu opravdu hodně vysokou teplotu (proto sádlo je výhodnější… a navíc číňané používají v kuchyni výhradně sádlo) a to po celou dobu přípravy.

Poznámka VI:
Buráky doporučuji ručně rozdělit na poloviny, jde to lehce a pokrm tím jedině získá.

Zdroj: tento recept jsem opsal z nějaké čínské kuchařky, ještě někdy za bolšána. Kuchařku mi pak někdo ukradl, recept mi zůstal.
Je to fakt žrádlo, obvykle z jednoho kuřete dělám dvojitou porci = pro 6 žroutíků, uživí se jich ale také klidně 7-8. Dá se to ale zbodnout klidně ve třech lidech. Taková je to senzace.

Recept je z kategorií: Kuřecí maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 08.01.05 vloženo
  • 27872x zobrazeno

Čas přípravy

  • pár chvilek

Počet porcí

  • 3 porce

Ingredience

  • 40 dkg maso kuřecí (*vykostěné, pokrájené na kostky cca 1x1cm*)
  • 5 dkg pražených arašídů (*loupaných*)
  • 2 rovné lžíce sádla (anebo 3 lžíce oleje)
  • 1 vejce
  • 1 lžíce žlutého vína (*postačí levné, bílé krabicové*)
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička máčeného škrobu (Solamyl)
  • špetka cukru
  • špetka soli
  • špetka Wei-Su (Glutaman sodný)
  • (několik chilli papriček).

Doporučená příloha

  • rýže

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Eja 15.04.18 15:48

Hodně se to podobá - ale není to úplně stejné, já podle receptu z Hrnce v hlavě na Kung pao. Hodnotím oba recepty, ten Habáněte bude taky dobrý…

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Habanovo kuřecí Kung-Pao

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Alis
2617 příspěvků 08.10.11 18:59

Jen malá poznámka k Habanovu (Klímovu) receptu: žluté víno není bílé víno. Je to aromatické rýžové víno (paradoxně mnoha barev), sladké a kořenisté. Těžko ho nahradit krabicovým bílým… :think:

 
casino
4462 příspěvků 08.10.11 18:42

No, kde je to jen trochu logické, dávám (a nejen na Labu) odkaz na tento recept, protože je to ŠPICA :palec:

A zdroj, na který si habana nedokázal vzpomnět je ZDE

Citace z diskuze na gastronews:
Dobrý den,
mám čínskou kuchařku z roku1967 od D.Klímy (shoda jmen?) v receptu na Kung Pao se do zálivky přidává špetka cukru.
 casino



Vážený casino, pokud je to nějaké jméno,
já jsem se zařekl, že do těchto stránek již nikdy přispívat nebudu obzvláště ne anonymům, ale člověk nemá nikdy říkat nidky.
V tomto případě musím udělat výjimku.
Já jsem skutečně autorem té čínské kuchařky z roku 1967, a važte si toho, že ji máte, protože jakmile zemřu tak bude mít sběrateslkou hodnotu.
Pokud se týká toho cukru tak ten tam byl tehdy přidán protože typické čínské žluté sladké víno nebylo na trhu a tak jsem doporučoval přidávat špetku cukru.
Jinak se ale musím přiznat, že přidávám špetku cukru do nnoha jiných jídel ve kterých pomáhá zjemnit některé chutě.
Nicméně můj kompliment za to, že jste tak pozorný čtenář.
Michael (Mike) Klima

Příspěvek upraven 08.10.11 v 18:43

 
Sylvie
2302 příspěvků 08.10.11 15:29

Výborný sobotní oběd. Jen do masové směsi (škrob, vejce, sůl), dávám ještě trochu oleje. Kousky masa se tak oddělí od sebe a při smažení nehrozí slepení.
Habano, děkuji.

 
sliva78
73 příspěvků 22.06.11 17:59

Musím poděkovat za opravdu úúúúúžasný a velmi rychlý receptík!!!! Zdá se, že jsem dodržela vše, co je doporučováno, protože to byla neskutečná mlaskačka!! V jednoduchosti je krááááása. Ještě jednou díky!!! A.

 
Labužník ilisek02
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Habanovo kuřecí Kung-Pao

Byla to mňamka a hlavně jsem nemusela stát hodinu u sporáku :-))

 
habana  25.01.09 03:43
Re: Habanovo kuřecí Kung-Pao, VLADKO:

Už to pomalu chápu. Včera sem potkal v Tescu čínské víno. Kouk sem na něj a bylo tam napsáno: Chinese rice Wine (Čínské rýžové víno).
Pohledem do láhve proti bílé stěně jsem se ujistil, že v Číně je asi opravdu rejže stále bílá a hned sem si uvědomil: Ta flaška má červenou vinětu. Tak už tomu začínám pomalu rozumětttttt… ;O)

 
penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Habanovo kuřecí Kung-Pao

H 2bánku, to víš, to bílé radši vypiju … s Tebou - anebo Ti ho věnuji - až začneš pít ty vinné střiky, bude se Ti hodit … ;o))

 
habana  25.01.09 03:43
Re: Habanovo kuřecí Kung-Pao: HOSANA !!! ČÍŇAŇOVIA ZAČALI POUČÍVA

UF, UF, ANO, beru v patrnost, číňani začali vyrábět červený víno. ;O)

 
penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Habanovo kuřecí Kung-Pao

Abí…;i))) já ho dělala včera k obědoveřeři … malý má v pondělí dlouhý den, tak obědváme pomalu v čase večeře ;o) A dokonce jsem tam prskla i to červené víno, protože bílé v ceně 450 Kč za sedm deci mi tam bylo líto dát. A chuťově to nebylo vůbec poznat. ;o)

 
AbiesAlba
400 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Habanovo kuřecí Kung-Pao

Dneska jsem ho vařila podruhé a opět vynikající! Díky za poznámky, jelikož mi pomohly v přípravě a vážně jsem se přísně držela postupu a nebyla jsem nepříjemně překvapená, právě naopak. :)

 
habana  25.01.09 03:43
Re: Habanovo kuřecí Kung-Pao

No, pendo, pendo, to je přece pakárna, kde by číňaňovia vzali červené víno…že by snad i ta jejich rejže byla rudá ???? ;-)

 
penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Habanovo kuřecí Kung-Pao

Takhle to vypadá, když Ti opravuji překlepy a zapomenu, že jsem přihlášená pod Tvým nickem..takže pro ostatní: nene, habáně není cvok a nemluví sám se sebou, to byla penda..hahahaha…;-)))…je mi zkrátka vedro, Antonio..no… ;o)))

 
habana  25.01.09 03:43
Re: Habanovo kuřecí Kung-Pao

Habáně, původně jsem Ti chtěla napsat, že jsi to možná kdysi opisoval právě z čínské kuchařky aftika, čili pana Klímy, pak jsem se mrkla na svoji čínskou kuchařku a zjistila jsem, že tento recept je v ní, sice jsi ho zdokonalil, protože jsi ho popsal „krok za krokem“, ale je to tentýž předpis. Takže až přijedeš, ráda Ti tu kuchařku dám…(v receptu v kuchařce je uvedeno červené víno dezertní ;o) )…Antonio, je mi vedro :o))

 
penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Habanovo kuřecí Kung-Pao

včerejší večeře…prohlásila jsem, že jsem tak plná od oběda, že večeřet nebudu, malý Jára ale nechal cosi na talíři, tak jsem „koštla“ a nakonec jsem si dala celou porci a ještě dojedla zbytek…je to opravdu dobré na chuť a rychlé na přípravu, kor, když to nemusíte připravovat sami ;-)

 
Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Kamilio:

firmu RAJAH znám a kudy chodím, tudy chválím. Ještě jsem nenarazila na nekvalitní zboží od nich. Já mám stabilně doma zase Tandoori másala. Zkus se podívat na můj recept: křidýlka - asijská od Elenky!!!

 
kamilio
548 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Habanovo kuřecí Kung-Pao - Eleeen

Garam masala je od firmy RAJAH, zázvor je v balíčku, který má pouze slovenské popisy, ale odkud to je, to nevím. Rozdíl mezi zázvory však určitě žádný není. Já jsem svým příspěvkem chtěl pouze zdůraznit, že vhodně zvolenou kombinací surovin a různých druhů koření, i když to zrovna nejsou originály z mnohdy exotických zemí, se dá dosáhnou dobrých výsledků. Chce to hodně zkoušet, mít cit, mít čas na experimentování a hlavně velmi bystrý jazíček.

 
Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Habanovo kuřecí Kung-Pao - Kamilio, habano!!!!

Habano, jsem ze stejného místa, co Kamilio: u nás jsou vietnamské fastfoody na každém kroku!!!! Žádná bojůvka. Dokonce jsem včera byla pozvaná na báječný asijský (uvádím záměrně asijský, ne čínský, ne vietnamský) oběd do místní restaurace (ne fast-foodu). Podobných restaurací jsme v Praze viděla před rokem taky několik!!! Já jsem měla jako předkrm báječné černé vejce, hlavní chod voňavou křupavou rybu a jejich zelný salát, který MILUJU. Pečené jahody, coby dezert, už se do mě prostě nemohly vejít. Přítel měl polévku s kuř. masem a bambusem, nějaká kachní prsa na železné míse (ještě se vše škvířilo, když to nesli na stůl) a vždy báječné opečené nudle. Při platbě jsme oba dostali na ochutnání kapičku jejich vína.
Kamilio, můžeš mi říct, jaký je rozdíl mezi slovenským zázvorem a českým zázvorem? Popř. kde jsi sehnal u nás ten slovenský???? A taky jaké značky je Tvoje Garam masala???? Zdravím z Olomouce!!!! ;-DDD

 
habana  25.01.09 03:43
Re: Habanovo kuřecí Kung-Pao: Souvisí s tímto receptem; Kamilio:

I když se osobně nepočítám mezi nám vesměs přátelsky nakloněnou vietnamskou komunitu, dost teda čumim, že se tato dala do vaření čínskejch jídel. Dobře. Všichni to jednou byli proletáři, číňani sou ale dneska spíš kapitálisti.
Jedná se snad o nějakou jikovietnamskou bojůvku ve vašem regionu, anebo severovietnamská rozvědka konvertovala k nepříteli ??? ;-)

 
kamilio
548 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: nesouvisí s tímto receptem

Vážení, asi tři roky jsem se snažil napodobit chuť čínských pokrmů, které vaří všudepřítomní vietnamci v jednou bufetě v našem moravském městě. Teprve až jsem použil slovenský ďumbier (zázvor) a indickou garam masalu, tak to byl to ořechové. Takže asi platí: Kuchyně všech zemí spojte se!

 
esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Habanovo kuřecí Kung-Pao

Habánku, tvým komentářům se řehtám nahlas. Ha ha ha ha… Sousedi si myslí, že mi přeskočilo. :O)))))

 
habana  25.01.09 03:43
Re: Habanovo kuřecí Kung-Pao

Mám pocit hraničící s nejistotou právě deflorujícího panice, že číňani by čuměli i dneska, hahaha ;-)

 
esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Habanovo kuřecí Kung-Pao

Nééééé, Sněhu, i ty jsi zhýčkaná dobou. Správná bolševická sojová omáčka se vyráběla tak že se daly zkaramelovat dvě lžíce cukru, pak se to zalilo vodou a nechalo rozvařit na tmavší tekutinu. Pak se přidala lžíce vorčestru a zalilo se to šálkem vody s rozmíchaným škrobem a opět se to povařilo. Číňani by asi čuměli !!

 
Sněhurka
446 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Habanovo kuřecí Kung-Pao - jó za bolševika ...

… se sójová omáčka připravovala smícháním polévkového koření Maggi a worcestrové (což se z neznámých důvodů v Čechách vyslovuje „vorčestrové“ ;-))omáčky Vitana v poměru 1:1. Zaplaťbánbůh, že to již není třeba (i když jsem sojovku takhle nikdy nepřipravovala ani vědomě nejedla ;-))))))))))

 
habana  25.01.09 03:43
Re: Habanovo kuřecí Kung-Pao, ESME:

Hele, esme, já si sójovou omáčku vozil tehdá z Kuby ;-)
a Wei-Su se tady už tehdá snad prodávalo pod názvem Glutasol…a néééééé Magi, Magi právě někteří neznabozi a otrlí jedinci nahrazovali sójovou omáčku… ;-)
To muselo bejt fak dost hnusný…
Koukal sem ale do receptů na Kung-Pao na labužníkovi, že jsou tam i jiné a asi dost podstatné ingredience, nicméně já a moji blízcí považujeme právě výše zveřejněný recept za vrchol čínský (čínsko-bolševický ;-) kuchyně.

 
esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Habanovo kuřecí Kung-Pao

Habánku, už dlouho se chystám napsat recept na Kung Pao jak se dělalo za komoušů, ale teď jsi mě předběhl. Je to opravdu skvělá krmě. Vidím ale že jsi zhýčkaný novou dobou. V roce 1968 nikdo nevěděl co je sojová omáčka (možná byla jen v Tuzexu), tak jsme si ji vyráběli sami (ha ha). No a samozřejmě žádné Wei-Su, ale Magi !!!!!

 
habana  25.01.09 03:43
Re: Habanovo kuřecí Kung-Pao, HABANO, HABANO !!!!!!!!!!!!!!!!

Tak teď si dělám trochu reklamu na tento recept, protože je to fak senza žrádlo. Mimochodem ostatní si dělaj reklamu tím, že děkujou Pepovi za umístění fotky, já fotku zatím nemám…bude zítra. ;-)
takže: vařte, vařte…

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Mrkvový salát Mrkvový salát
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz