Recept Habanovo česnekové hospodářství

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Habanovo česnekové hospodářství

Postup

Česnek rezebereme a odstraníme všechny obaly, které na první hmat odstranit jdou. Oddělené stroužky vložíme do hrnce s teplou vodou a necháme odstát cca 1-1,5 hodiny. Pak jednotlivé stroužky odblaňujeme: košilky vodou nabobtnaly, takže jdou lehce ze stroužků nožem sejmout. Po očistění dáme stroužky na tácek zmrazit, pak přesuneme do mikrotenového pytlíku. *POZNÁMKA: * Toto česnekové hospodářství jsem zavedl ještě za bolšána, kdy jedním z aspektů byla sezónní nedostatkovost česneku. Nyní, 14 let poté vedu toto hospodářství stále v nezměněné formě a to hned z několika důvodů: 1) hromadné namočení česneku výrazně snižuje pracnost a tím i čas potřebný… 2) česnek máme po ruce opravdu vždy 3) česnek takto zamrazený nevyšeptá, je stále jako čerstvý, Ia kvalita 4) pro rozetření není třeba sůl, jde to lehce, když je tak napůl rozmražený a drť z něj je opravdu velice jemná 5) stabilizujeme takto kvalitu česneku, protože jak známo, česnek je během celého roku k dostání, nicméně jeho kvalita dosti kolísá a opravdu prvotřídní česnek natrefíme párkrát do roka. *Zpravidla takto zpracovávám hromadně asi 3/4 kg česneku, což mi vydrží zhruba na 1/2 roku provozu.*

Recept je z kategorií: Konzervace

Nahlásit recept

  • 28.08.04 vloženo
  • 16880x zobrazeno

Ingredience

  • Čerstvý česnek v libovolném množství

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Habanovo česnekové hospodářství

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Habanovo česnekové hospodářství

Jednak chci upozornit na tento bezva návod na uskladnění česneku a jednak jsem našla ústřižek z časopisu, kde se nějaká paní Olga z Brna táže:
„V paneláku se mi česnek brzy vysuší. Slyšela jsem však, že se může uskladnit v mrazničce. Je to pravda?“
A jakýsi odborník odpovídá:
„Ano, před uložením jej ale musíte oloupat a rozdělit na stroužky. Pak už je stačí jen nasypat do sklenice, sáčku, případně plastové krabičky. Můžete je pak používat do polévek, nebo na chvíli ohřát v dlani a potom utřít se solí do pomazánek. Rozhodně jsou zmrzlé lepší než často přesolené česnekové pasty. Zmrazený česnek nezmění svou chut, je pouze maličko měkčí - což však další úpravě nebrání. Tento postup je výhodný i v tom, že běžným skladováním se obsah důležitých látek již během několika hodin zmenšuje. A to je škoda, protože česnek má velké množství vysoce účinných substancí, které mimo jiné snižují krevní tlak, cholesterol a vůbec riziko srdečního a oběhového onemocnění, které často vede k infarktu. Česnek posiluje imunitu, ničí zárodky bronchitidy,…“ a zde můj ústřižek končí, zbytek byl na nějakém jiném listu a zřejmě se nezachoval. ;o(

srimpik
166 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Habanovo česnekové hospodářství

Zkusim to taky, vypada to moc pekne. Cesnek milujeme, rikame, ze cesneke je malo v samotnym cesneku!! Diky Habane!

Labužník Sarka
433 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Habanovo česnekové hospodářství

Habano, uz je cesnek v mrazaku, ale taky ve sklenici s olejem. Dik za recept a Pande za navigaci na nej.

mamula
130 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Habanovo česnekové hospodářství

Habano, toto uložení česneku se mi moc líbí. Určitě letos vyzkouším, už jen proto, že mám mrazák do kterého se vejde bez problému celé velké prasátko. Díky za tento recept.

tatanka
73 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Habanovo česnekové hospodářství

Takto uskladněný česnek mi přijde jako nejlepší. Zkoušel jsem v soli/zelená/, v oleji, nakonec jsem zůstal u zmražování. Zajímavý způsob uskladnění česneku - paličáku z vlastních zdrojů - ponechat dlouhý stvol, usušit, očistit a uložit do vhodné nádoby palicemi nahoru.Samozřejmě nasucho. Já mám takto zpracovaný česnek v kuchyni ve džbánu ba stole a vydrří mi celou zimu, i déle, letos jsem brel poslední stroučky ještě v srpnu a byly dobré.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Kapustičky na slanině

Nejlepší recepty

Karbanátky Karbanátky
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Jahodový pohár Jahodový pohár
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz