Recept Gumbo z New Orleans

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Gumbo z New Orleans

Postup

V těžkém hrnci smíchat cibuli, papriky, rajčata, a rajčatové pyré. Povařit asi po 10 minut a za tu dobu sem tam zamíchat. Přidat tymián, česnek, bobkové listy, sůl a pepř. Dobře vše zamíchat a povařit dalších 10 minut. Přidat ibišek a když ten zjasní svoji barvu a je uvařený, ale ještě křupavý, tak přilít vývar. Přivést vše do prudkého varu a snížit teplotu. Přidat krevetky, mušle a nakrájené rybí filé. Pomalinku nechat probublávat asi 15 minut. Je-li zapotřebi tak dochutit a podávat. Gambo se podává s rýží, nebo "česnekovým chlebem":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=21312 TIP. Na vaření se nesmí použít železný hrnec, protože ibišek by ztratil barvu. Recept lze připravit z poloviční i menší dávky. Prosím podívejte se "ZDE":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=24580 jak zacházet s mušlemi.

Recept je z kategorií: Filé

Nahlásit recept

  • 08.02.06 vloženo
  • 14206x zobrazeno

Počet porcí

  • 10 porcí

Ingredience

  • 1 hrnek=250 ml
  • 2 hrnky posekané cibule
  • 2 hrnky posekaného řapíkatého celeru
  • 2 hrnky posekaných zelených paprik
  • 6 středních zralých rajčat, posekaných
  • 1 hrnek rajčatového pyré
  • 1 1/2 lžičky tymiánu
  • 1 1/2 lžíce drceného česneku
  • 4 bobkové listy
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 500 g očištěného ibišku (zeleniny okra)
  • 2.5 litru rybího vývaru
  • 60 středních krevetek
  • 24 slávek, nebo jiných mušlí
  • 500 g filé z bílé pevné ryby bez kostí a kůže, na kusy pokrájené

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Gumbo z New Orleans

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babi
6360 příspěvků 16.09.10 05:15
Re: Gumbo z New Orleans.

To jsem moc rada Dando. S oblibou jsem jezdila do New Orleans a na Gambo mam specielni vzpominku, ktera je az prilis mimo misu ;)

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.09.10 04:12
Re: Gumbo z New Orleans. - babi :-)

chutnalo a moc, je tam všechno, co máme rádi :-)

babi
6360 příspěvků 16.09.10 02:04
Re: Gumbo z New Orleans.

Dando, diky spam jsem se dozvedela, ze jsi tuto polevku z New Orleans uvarila, za coz Ti dekuji ;) A navic jsi pridala k receptu obrazek, a za ten Ti take moc dekuji! Chutnalo?

Mankovi dekuji za vlozeni obrazku ;)

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 03.07.10 02:55
Re: Gumbo z New Orleans.

Jako vždy, obrázek Dandin, já pouze přidávám. :)

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.06.10 04:18
Re: Gumbo z New Orleans.
Louis
129 příspěvků 24.02.10 06:52
Re: Gumbo z New Orleans.

Manana
obdobu babiho recept jsem degustoval v několika cajunských restaurantech! Myslím, že je docela odpovídající. Kdyby tam dal 500 gr filé koření tak by to dostával z hrnce kladivem! Není náhodou název té „polévky“ je odvozen ze zeleniny gombos-okra- ibišek!

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Gumbo z New Orleans.

Ještě si dovolím jednu poznámku ke Gumbo. Zde je recept v kategorii „filé“, ale to filé není ani rybí, ani masové, ani to v souvislosti s gumbem neznamená to, co pod „filé“ známe my.
Filé je nezbytnou součástí gumba, je to totiž koření, je to mletá kůra, dřevo nebo sušené listy stromu sassafras albidum.
Více se můžete dozvědět v angličtině zde a dokonce objednat si to můžete tady .

penda
4752 příspěvků 25.02.06 19:48
Re: Gumbo z New Orleans
penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Gumbo z New Orleanse.

zbytečná dvojí práce, když to jde napsat hned dobře, nemyslíš??…

Scarlet02
577 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Gumbo z New Orleanse.

Vladko nic ve zlém, ale mě osobně takové chybičky od Babi nevadí. Já oceňuji její znalosti ve vaření a spoustu pěkných receptů. Pokud je Babi na Labu ode dne prvního vložení receptu a to je 7.4.2002 a nevadilo to Pepíčkovi…A kdo to chce tisknout recept bez chybiček, už to tady někdo říkal, zkopíruje se to do Wordu, opraví a pak vytiskne i s obrázkem.

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Gumbo z New Orleanse.

Babi, těch náhodných překlepů jsi tu už měla trochu víc, tak je, prosím oprav, včetně tohoto, i když se na netu dají najít všechny verze, přesto si myslím, že New Orleans je nejpřesnější…

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Gumbo z New Orleanse.

Manano, to víš, oči už tak neslouží…nevím za co bych se však měla stydět! Za překlep? Ten jsem již opravila a děkuji Ti za upozornění.

Co se týče cajun jest-li tím myslíš koření NA MASO a nebo NA RYBY , tak v tomto receptě není. Co tam také není a co ani nepostrádáš je zásmažka, která je v tomto tradičním receptě vynechaná. Takto se získá o mnoho lehčí a ne tak husté Gumbo. Napsala jsem ještě další recepty a ty pro zajímavost najdeš Jednoduché kuřecí Gumbo a také Gumbo YaYa .

Příjemný den!

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Gumbo z New Orleance.

Ale já tam měl jako základ vždycky cajun.

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Gumbo z New Orleance.

Ale babi, ty taková Kanaďanka a napíšeš New Orleance? To se snad trochu zastyď! Nebo nejsi snad ta Kanaďanka!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Česnečka podle šéfkuchaře

Nejlepší recepty

Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz