Recept Gulášová polévka z mletého masa

(Hodnoceno 5x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Gulášová polévka z mletého masa

Postup

Na tuk dám cibulku jemně nakrájenou a smažím až je zlatá ale světlá.Přidám mleté maso a restuji až změní barvu a pustí šťávu,pak přidám zeleninu nastrouhanou na hrubém struhadle.Ještě chvíli restuji a pak přidám mletou papriku , koření ,mimo majoránku a všechno osolím.Papriku nechám rozpustit v tuku a zaleji vodou,nebo vývarem.Přidám brambory nakrájené na menší kostky.Než se uvaří brambory tak si udělám z mouky a tuku světlou jíšku.Tuto opatrně dám do polévky a nechám 20 minut provařit.Před koncem vaření přidám majoránku popřípadě ještě dosolím.Kdo chce může přidat i trochu česneku ale není nutné.

Je to celkem rychlá verze gulášové polévky,protože mleté maso se nemusí tak dlouho vařit jako kostky masa.Samozřejmě z konzervy je ještě rychlejší ale není nad čerstvé maso.

Recept je z kategorií: Polévky


Reklama

Nahlásit recept

  • 15.10.10 vloženo
  • 46159x zobrazeno

Čas přípravy

  • 35 minut

Ingredience

  • 500 g mletého masa (vepřové + hovězí)
  • 1 středně velká cibule
  • 4 středně velké brambory
  • 100 g zeleniny (mrkev,petržel,celer)
  • 1 PL mleté papriky
  • mletý pepř
  • mleté nové koření
  • mletý kmín
  • majoránka
  • tuk pod cibuli a do jíšky
  • 1 PL hladké mouky (hodně vrchovatá)
  • sůl

Doporučená příloha

  • chleba nebo pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Lyduska 02.09.17 10:43

Pripravené z polovičnej dávky. Použité len hovädzie mäso. Na záver som pridala čerstvý pretlačený cesnak a doma vypestovanú a usušenú majoránku..
Chutná polievka.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

van.Thomas 05.01.16 12:30

Celkem slušná polévka. Přinejmenším se obejde bez všech masoxů a veget.

Odkaz na uvaření

daduuja 02.01.15 12:32

Výborná.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

birkana 20.10.13 13:45

Polévka je bleskurychle hotová. Použila jsem vlastnoručně vyrobenou konzervu – mleté hovězí zavařené v troše vývaru. Takové konzervy občas zavařuji „pro případ ztroskotání“, dají se konzumovat i za studena jako lančmít.

K uvaření této polévky jsem ještě potřebovala: sádlo, cibuli, zelenou část pórku, mrkev, česnek, čerstvou majoránku a snítku libečku, mletý pepř, mletou sladkou a pálivou papriku a trochu hladké mouky do jíšky.

Polévka je bez brambor – předvařené jsem neměla a ze syrových bych nestíhala… Včetně přípravy uvařeno za cca 20 minut.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Gulášová polévka z mletého masa

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Eja
3808 příspěvků 02.09.17 15:05

@Lyduska Tak to jsi mne potěšila, už jsem si říkala, že jsem nějaká zaostalá :mrgreen: :mavam:

 
Lyduska
347 příspěvků 02.09.17 14:51

@Eja. ja som dnes robila gulášovú polievku z mletého mäsa prvýkrát v živote.

 
Eja
3808 příspěvků 02.09.17 13:58

Lyduščino uvaření mi připomnělo, jak mi před asi třemi lety volala kamarádka, že nestíhá, a jestli bych jim neuvařila gulášovou polévku, že mi všechno potřebné donese - bydlíme na stejném patře. Donesla MLETÉ maso… 8o
S mletým jsem ji tenkrát vyhnala, doběhla k řezníkovi a udělala klasiku.
Já jsem fakt do té doby NIKDY neviděla dělat gulášovou polévku z mletého, a ještě z mixu s vepřovým…i po desítkách let se člověk učí…
Tenhle recept už na Labu tenkrát byl, asi jsem ho přehlédla…

P. S. No - ale musím se přiznat, že zcela běžně dělám gulášovku ze zbytku guláše. Vyberu kousky masa, přidám vývar, propasíruju, zahustím jíškou, přidám kostičky brambor, zpět maso, dovařím, dochutím :oops: :mrgreen:

 
Zuzka1973
2132 příspěvků 21.10.13 15:30

@M.Suskova S těmi kostmi je to zajímavý nápad… :kytka:

 
M.Suskova
206 příspěvků 21.10.13 14:42

Děkuji za recept na zaváření mletého masa.

 
M.Suskova
206 příspěvků 21.10.13 14:39

K tomu zavařenému masu v kusech. Když jsem byla malá tak před padesáti lety, tak moje babička zavářela po zabíjačce maso do konzerv (plechovek). Zavářela syrové pouze osolené maso, nebo maso nakládané v soli a česneku, nebo uzené maso či uzenou slaninu. Všechno bylo úžasné, ta chuť toho masa se nedá srovnat s žádnou kupovanou konzervou. Já dneska už prase nechovám, tak nic nezavářím, ale když jsme prase chovali, tak jsem zavážela i kosti na vývar, aby mi nezabíraly místo v mrazáku.

Příspěvek upraven 21.10.13 v 14:44

 
Zuzka1973
2132 příspěvků 21.10.13 13:34

@birkana Já zavařování masa přišla na „chuť“ v době, kdy můj exmanžel jezdíval na dlouhodobé pracovní pobyty do Francie… Na první služebku jel pouze s domácími polotovary - prostě jen zavařené maso…
Na další už odjížděl s doma konzervovanými guláši, omáčkami, pečeným bůčkem v domácí konzervě, dokonce i vepřové na paprice a jiné dobroty včetně paštik. No, byl tehdy hvězdou jejich party a před dalším odjezdem už jsem nebyla jediná z manželek, kdo připravoval masové konzervy :)
Teď si vystačíme už jen se základním naloženým masem „pro strýčka příhodu“, když je fofr, ale při zabijačce nebo při hromadném drůbežím masakru sahám opět po receptech z doby „francouzského provianťáctví“ a konzervuju baštu pro syna, bydlí už ve svém, ale pomoc ve formě čehokoli od masa nikdy neodmítne :D
Mrazák má maličký, zato špajzku pěknou, chladnou… navíc je spokojený, že stačí otevřít sklenici, ohřát a sbodnout :D
To mleté jsem zatím konzervovala jen formou prejtu, ale tvoje verze je univerzálnější, díky za tip :kytka:
Sice velkou část masa mrazím, ale ono to naložené má svůj půvab, neznám v zimě nic lepšího, než vzít doma naložené vepřové, k tomu kus domácího chleba… :roll: Takové kouzlo od koupené konzervy nelze čekat ani omylem…
Konzervuju i drůbeží, skopové (akorát minulý týden jsme zabíjeli devět odrostlých jehňat - já nee :oops:, já u toho být nemohu… já až jako zpracovatel…)

 
birkana
1663 příspěvků 21.10.13 09:41
Zavařování mletého masa

@M.Suskova, zavařovat maso je opravdu velmi praktické. Kupuji totiž větší množství najednou. Dříve jsem maso porcovala a zamrazovala. Časem praxe ukázala, že tučné maso i při dodržení velmi nízkých teplot časem žlukne. Zavařené vydrží mnohem déle! Nyní již zavařuji jak mleté směsi mas, tak třeba maso v kusech, dušená játra, hotová jídla. Pak už stačí jen otevřít příslušnou sklenici a ohřát (doupravit zahuštěním, dochutit). Odpadá rozmrazování. Pravda, ze zavařeného každý pokrm upravit nelze, ale když je třeba rychlé jídlo…

Ano, je to dost práce najednou; výsledek však stojí za to! Co se týče zavařování masa vcelku, recept jsem před časem na Labužník vkládala.

Můj postup:
Mleté maso (ořez hovězí, vepřový i jiné druhy masa či jejich směs – ke směsi syrového mletého se můžou přidat i mleté zbytky ovaru či pečeně) rozředím silnějším lehce osoleným vývarem z kostí na hustší kaši. Za stálého míchání krátce podusím. Pak plním do sklenic. Pokud je hotová směs málo mastná (na hladině není vrstvička tuku o síle cca 2 mm), přidám na povrch směsi lžíci sádla. Uzavřu a zavařuji při 100 stupních Celsiových 50 minut. Uchovávám v chladu a temnu – ideální je chladná komora či podobná místnost, kde nemrzne. Tak konzerva vydrží bez chuťových změn minimálně 1 rok.

 
M.Suskova
206 příspěvků 20.10.13 23:41
reakce na birkana

Zajímalo by mne jak zavařujete to mleté maso. to mě nikdy nenapadlo a může to být velmi užitečné.

 
M.Suskova
206 příspěvků 21.10.10 14:55

Tak to dělám taky, ale říkám tomu variace na frankfurtskou polévku a nepoužívám instantní jíšku,nějak mi nepřirostla k :-) srdci,ani k chuti.

 
2905
753 příspěvků 21.10.10 05:01

Tak teď by bodla :palec:
Občas dělám rychlovku, cibule, mleté, paprika, brambory, instant jíška + v závěru jeden či dva nakrájené párky na kolečka, orestované téměř na suché pánvi…

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Brusinkový koláč z kefíru


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz