Recept Gulášová polévka z mletého masa

(Hodnoceno 5x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Gulášová polévka z mletého masa

Postup

Na tuk dám cibulku jemně nakrájenou a smažím až je zlatá ale světlá.Přidám mleté maso a restuji až změní barvu a pustí šťávu,pak přidám zeleninu nastrouhanou na hrubém struhadle.Ještě chvíli restuji a pak přidám mletou papriku , koření ,mimo majoránku a všechno osolím.Papriku nechám rozpustit v tuku a zaleji vodou,nebo vývarem.Přidám brambory nakrájené na menší kostky.Než se uvaří brambory tak si udělám z mouky a tuku světlou jíšku.Tuto opatrně dám do polévky a nechám 20 minut provařit.Před koncem vaření přidám majoránku popřípadě ještě dosolím.Kdo chce může přidat i trochu česneku ale není nutné.

Je to celkem rychlá verze gulášové polévky,protože mleté maso se nemusí tak dlouho vařit jako kostky masa.Samozřejmě z konzervy je ještě rychlejší ale není nad čerstvé maso.

Recept je z kategorií: Polévky

Nahlásit recept

  • 15.10.10 vloženo
  • 47295x zobrazeno

Čas přípravy

  • 35 minut

Ingredience

  • 500 g mletého masa (vepřové + hovězí)
  • 1 středně velká cibule
  • 4 středně velké brambory
  • 100 g zeleniny (mrkev,petržel,celer)
  • 1 PL mleté papriky
  • mletý pepř
  • mleté nové koření
  • mletý kmín
  • majoránka
  • tuk pod cibuli a do jíšky
  • 1 PL hladké mouky (hodně vrchovatá)
  • sůl

Doporučená příloha

  • chleba nebo pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Lyduska 02.09.17 10:43

Pripravené z polovičnej dávky. Použité len hovädzie mäso. Na záver som pridala čerstvý pretlačený cesnak a doma vypestovanú a usušenú majoránku..
Chutná polievka.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

van.Thomas 05.01.16 12:30

Celkem slušná polévka. Přinejmenším se obejde bez všech masoxů a veget.

Odkaz na uvaření

daduuja 02.01.15 12:32

Výborná.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

birkana 20.10.13 13:45

Polévka je bleskurychle hotová. Použila jsem vlastnoručně vyrobenou konzervu – mleté hovězí zavařené v troše vývaru. Takové konzervy občas zavařuji „pro případ ztroskotání“, dají se konzumovat i za studena jako lančmít.

K uvaření této polévky jsem ještě potřebovala: sádlo, cibuli, zelenou část pórku, mrkev, česnek, čerstvou majoránku a snítku libečku, mletý pepř, mletou sladkou a pálivou papriku a trochu hladké mouky do jíšky.

Polévka je bez brambor – předvařené jsem neměla a ze syrových bych nestíhala… Včetně přípravy uvařeno za cca 20 minut.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Gulášová polévka z mletého masa

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Eja
3831 příspěvků 02.09.17 15:05

@Lyduska Tak to jsi mne potěšila, už jsem si říkala, že jsem nějaká zaostalá :mrgreen: :mavam:

 
Lyduska
354 příspěvků 02.09.17 14:51

@Eja. ja som dnes robila gulášovú polievku z mletého mäsa prvýkrát v živote.

 
Eja
3831 příspěvků 02.09.17 13:58

Lyduščino uvaření mi připomnělo, jak mi před asi třemi lety volala kamarádka, že nestíhá, a jestli bych jim neuvařila gulášovou polévku, že mi všechno potřebné donese - bydlíme na stejném patře. Donesla MLETÉ maso… 8o
S mletým jsem ji tenkrát vyhnala, doběhla k řezníkovi a udělala klasiku.
Já jsem fakt do té doby NIKDY neviděla dělat gulášovou polévku z mletého, a ještě z mixu s vepřovým…i po desítkách let se člověk učí…
Tenhle recept už na Labu tenkrát byl, asi jsem ho přehlédla…

P. S. No - ale musím se přiznat, že zcela běžně dělám gulášovku ze zbytku guláše. Vyberu kousky masa, přidám vývar, propasíruju, zahustím jíškou, přidám kostičky brambor, zpět maso, dovařím, dochutím :oops: :mrgreen:

 
Zuzka1973
2236 příspěvků 21.10.13 15:30

@M.Suskova S těmi kostmi je to zajímavý nápad… :kytka:

 
M.Suskova
206 příspěvků 21.10.13 14:42

Děkuji za recept na zaváření mletého masa.

 
M.Suskova
206 příspěvků 21.10.13 14:39

K tomu zavařenému masu v kusech. Když jsem byla malá tak před padesáti lety, tak moje babička zavářela po zabíjačce maso do konzerv (plechovek). Zavářela syrové pouze osolené maso, nebo maso nakládané v soli a česneku, nebo uzené maso či uzenou slaninu. Všechno bylo úžasné, ta chuť toho masa se nedá srovnat s žádnou kupovanou konzervou. Já dneska už prase nechovám, tak nic nezavářím, ale když jsme prase chovali, tak jsem zavážela i kosti na vývar, aby mi nezabíraly místo v mrazáku.

Příspěvek upraven 21.10.13 v 14:44

 
Zuzka1973
2236 příspěvků 21.10.13 13:34

@birkana Já zavařování masa přišla na „chuť“ v době, kdy můj exmanžel jezdíval na dlouhodobé pracovní pobyty do Francie… Na první služebku jel pouze s domácími polotovary - prostě jen zavařené maso…
Na další už odjížděl s doma konzervovanými guláši, omáčkami, pečeným bůčkem v domácí konzervě, dokonce i vepřové na paprice a jiné dobroty včetně paštik. No, byl tehdy hvězdou jejich party a před dalším odjezdem už jsem nebyla jediná z manželek, kdo připravoval masové konzervy :)
Teď si vystačíme už jen se základním naloženým masem „pro strýčka příhodu“, když je fofr, ale při zabijačce nebo při hromadném drůbežím masakru sahám opět po receptech z doby „francouzského provianťáctví“ a konzervuju baštu pro syna, bydlí už ve svém, ale pomoc ve formě čehokoli od masa nikdy neodmítne :D
Mrazák má maličký, zato špajzku pěknou, chladnou… navíc je spokojený, že stačí otevřít sklenici, ohřát a sbodnout :D
To mleté jsem zatím konzervovala jen formou prejtu, ale tvoje verze je univerzálnější, díky za tip :kytka:
Sice velkou část masa mrazím, ale ono to naložené má svůj půvab, neznám v zimě nic lepšího, než vzít doma naložené vepřové, k tomu kus domácího chleba… :roll: Takové kouzlo od koupené konzervy nelze čekat ani omylem…
Konzervuju i drůbeží, skopové (akorát minulý týden jsme zabíjeli devět odrostlých jehňat - já nee :oops:, já u toho být nemohu… já až jako zpracovatel…)

 
birkana
1674 příspěvků 21.10.13 09:41
Zavařování mletého masa

@M.Suskova, zavařovat maso je opravdu velmi praktické. Kupuji totiž větší množství najednou. Dříve jsem maso porcovala a zamrazovala. Časem praxe ukázala, že tučné maso i při dodržení velmi nízkých teplot časem žlukne. Zavařené vydrží mnohem déle! Nyní již zavařuji jak mleté směsi mas, tak třeba maso v kusech, dušená játra, hotová jídla. Pak už stačí jen otevřít příslušnou sklenici a ohřát (doupravit zahuštěním, dochutit). Odpadá rozmrazování. Pravda, ze zavařeného každý pokrm upravit nelze, ale když je třeba rychlé jídlo…

Ano, je to dost práce najednou; výsledek však stojí za to! Co se týče zavařování masa vcelku, recept jsem před časem na Labužník vkládala.

Můj postup:
Mleté maso (ořez hovězí, vepřový i jiné druhy masa či jejich směs – ke směsi syrového mletého se můžou přidat i mleté zbytky ovaru či pečeně) rozředím silnějším lehce osoleným vývarem z kostí na hustší kaši. Za stálého míchání krátce podusím. Pak plním do sklenic. Pokud je hotová směs málo mastná (na hladině není vrstvička tuku o síle cca 2 mm), přidám na povrch směsi lžíci sádla. Uzavřu a zavařuji při 100 stupních Celsiových 50 minut. Uchovávám v chladu a temnu – ideální je chladná komora či podobná místnost, kde nemrzne. Tak konzerva vydrží bez chuťových změn minimálně 1 rok.

 
M.Suskova
206 příspěvků 20.10.13 23:41
reakce na birkana

Zajímalo by mne jak zavařujete to mleté maso. to mě nikdy nenapadlo a může to být velmi užitečné.

 
M.Suskova
206 příspěvků 21.10.10 14:55

Tak to dělám taky, ale říkám tomu variace na frankfurtskou polévku a nepoužívám instantní jíšku,nějak mi nepřirostla k :-) srdci,ani k chuti.

 
2905
753 příspěvků 21.10.10 05:01

Tak teď by bodla :palec:
Občas dělám rychlovku, cibule, mleté, paprika, brambory, instant jíška + v závěru jeden či dva nakrájené párky na kolečka, orestované téměř na suché pánvi…

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Šamorínský rožeň

Nejlepší recepty

Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz