Recept Gulášová polévka z mletého masa
M.Suskova Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Na tuk dám cibulku jemně nakrájenou a smažím až je zlatá ale světlá.Přidám mleté maso a restuji až změní barvu a pustí šťávu,pak přidám zeleninu nastrouhanou na hrubém struhadle.Ještě chvíli restuji a pak přidám mletou papriku , koření ,mimo majoránku a všechno osolím.Papriku nechám rozpustit v tuku a zaleji vodou,nebo vývarem.Přidám brambory nakrájené na menší kostky.Než se uvaří brambory tak si udělám z mouky a tuku světlou jíšku.Tuto opatrně dám do polévky a nechám 20 minut provařit.Před koncem vaření přidám majoránku popřípadě ještě dosolím.Kdo chce může přidat i trochu česneku ale není nutné. Je to celkem rychlá verze gulášové polévky,protože mleté maso se nemusí tak dlouho vařit jako kostky masa.Samozřejmě z konzervy je ještě rychlejší ale není nad čerstvé maso.
Recept je z kategorií: Polévky
- 15.10.10 vloženo
- 75021x zobrazeno
Čas přípravy
- 35 minut
Ingredience
- 500 g mletého masa (vepřové + hovězí)
- 1 středně velká cibule
- 4 středně velké brambory
- 100 g zeleniny (mrkev,petržel,celer)
- 1 PL mleté papriky
- mletý pepř
- mleté nové koření
- mletý kmín
- majoránka
- tuk pod cibuli a do jíšky
- 1 PL hladké mouky (hodně vrchovatá)
- sůl
Doporučená příloha
chleba nebo pečivo
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku2.9.17 10:43
Pripravené z polovičnej dávky. Použité len hovädzie mäso. Na záver
som pridala čerstvý pretlačený cesnak a doma vypestovanú a usušenú
majoránku..
Chutná polievka.
5.1.16 12:30
Celkem slušná polévka. Přinejmenším se obejde bez všech masoxů a veget.
Líbí se mi20.10.13 13:45
Polévka je bleskurychle hotová. Použila jsem vlastnoručně vyrobenou konzervu – mleté hovězí zavařené v troše vývaru. Takové konzervy občas zavařuji „pro případ ztroskotání“, dají se konzumovat i za studena jako lančmít.
K uvaření této polévky jsem ještě potřebovala: sádlo, cibuli, zelenou část pórku, mrkev, česnek, čerstvou majoránku a snítku libečku, mletý pepř, mletou sladkou a pálivou papriku a trochu hladké mouky do jíšky.
Polévka je bez brambor – předvařené jsem neměla a ze syrových bych nestíhala… Včetně přípravy uvařeno za cca 20 minut.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 3 labužníkůmDiskuse k receptu Gulášová polévka z mletého masa
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Gulášová polévka z mletého masa
@Lyduska Tak to jsi mne potěšila, už jsem si říkala, že jsem nějaká zaostalá

@Eja. ja som dnes robila gulášovú polievku z mletého mäsa prvýkrát v živote.
Lyduščino uvaření mi připomnělo, jak mi před asi třemi lety volala kamarádka, že nestíhá, a jestli bych jim neuvařila gulášovou polévku, že mi všechno potřebné donese - bydlíme na stejném patře. Donesla MLETÉ maso…
S mletým jsem ji tenkrát vyhnala, doběhla k řezníkovi a udělala klasiku.
Já jsem fakt do té doby NIKDY neviděla dělat gulášovou polévku z mletého, a ještě z mixu s vepřovým…i po desítkách let se člověk učí…
Tenhle recept už na Labu tenkrát byl, asi jsem ho přehlédla…
P. S. No - ale musím se přiznat, že zcela běžně dělám gulášovku ze zbytku guláše. Vyberu kousky masa, přidám vývar, propasíruju, zahustím jíškou, přidám kostičky brambor, zpět maso, dovařím, dochutím

@M.Suskova S těmi kostmi je to zajímavý nápad…
Děkuji za recept na zaváření mletého masa.
K tomu zavařenému masu v kusech. Když jsem byla malá tak před padesáti lety, tak moje babička zavářela po zabíjačce maso do konzerv (plechovek). Zavářela syrové pouze osolené maso, nebo maso nakládané v soli a česneku, nebo uzené maso či uzenou slaninu. Všechno bylo úžasné, ta chuť toho masa se nedá srovnat s žádnou kupovanou konzervou. Já dneska už prase nechovám, tak nic nezavářím, ale když jsme prase chovali, tak jsem zavážela i kosti na vývar, aby mi nezabíraly místo v mrazáku.
Příspěvek upraven 21.10.13 v 14:44
@birkana Já zavařování masa přišla na „chuť“ v době, kdy můj exmanžel jezdíval na dlouhodobé pracovní pobyty do Francie… Na první služebku jel pouze s domácími polotovary - prostě jen zavařené maso…



Takové kouzlo od koupené konzervy nelze čekat
ani omylem…
, já u toho být nemohu… já až jako
zpracovatel…)
Na další už odjížděl s doma konzervovanými guláši, omáčkami, pečeným bůčkem v domácí konzervě, dokonce i vepřové na paprice a jiné dobroty včetně paštik. No, byl tehdy hvězdou jejich party a před dalším odjezdem už jsem nebyla jediná z manželek, kdo připravoval masové konzervy
Teď si vystačíme už jen se základním naloženým masem „pro strýčka příhodu“, když je fofr, ale při zabijačce nebo při hromadném drůbežím masakru sahám opět po receptech z doby „francouzského provianťáctví“ a konzervuju baštu pro syna, bydlí už ve svém, ale pomoc ve formě čehokoli od masa nikdy neodmítne
Mrazák má maličký, zato špajzku pěknou, chladnou… navíc je spokojený, že stačí otevřít sklenici, ohřát a sbodnout
To mleté jsem zatím konzervovala jen formou prejtu, ale tvoje verze je univerzálnější, díky za tip
Sice velkou část masa mrazím, ale ono to naložené má svůj půvab, neznám v zimě nic lepšího, než vzít doma naložené vepřové, k tomu kus domácího chleba…
Konzervuju i drůbeží, skopové (akorát minulý týden jsme zabíjeli devět odrostlých jehňat - já nee
@M.Suskova, zavařovat maso je opravdu velmi praktické. Kupuji totiž větší množství najednou. Dříve jsem maso porcovala a zamrazovala. Časem praxe ukázala, že tučné maso i při dodržení velmi nízkých teplot časem žlukne. Zavařené vydrží mnohem déle! Nyní již zavařuji jak mleté směsi mas, tak třeba maso v kusech, dušená játra, hotová jídla. Pak už stačí jen otevřít příslušnou sklenici a ohřát (doupravit zahuštěním, dochutit). Odpadá rozmrazování. Pravda, ze zavařeného každý pokrm upravit nelze, ale když je třeba rychlé jídlo…
Ano, je to dost práce najednou; výsledek však stojí za to! Co se týče zavařování masa vcelku, recept jsem před časem na Labužník vkládala.
Můj postup:
Mleté maso (ořez hovězí, vepřový i jiné druhy masa či jejich směs – ke směsi syrového mletého se můžou přidat i mleté zbytky ovaru či pečeně) rozředím silnějším lehce osoleným vývarem z kostí na hustší kaši. Za stálého míchání krátce podusím. Pak plním do sklenic. Pokud je hotová směs málo mastná (na hladině není vrstvička tuku o síle cca 2 mm), přidám na povrch směsi lžíci sádla. Uzavřu a zavařuji při 100 stupních Celsiových 50 minut. Uchovávám v chladu a temnu – ideální je chladná komora či podobná místnost, kde nemrzne. Tak konzerva vydrží bez chuťových změn minimálně 1 rok.
Zajímalo by mne jak zavařujete to mleté maso. to mě nikdy nenapadlo a může to být velmi užitečné.
Tak to dělám taky, ale říkám tomu variace na frankfurtskou polévku a nepoužívám instantní jíšku,nějak mi nepřirostla k
srdci,ani k chuti.
Tak teď by bodla
Občas dělám rychlovku, cibule, mleté, paprika, brambory, instant jíška + v závěru jeden či dva nakrájené párky na kolečka, orestované téměř na suché pánvi…