Recept Guláš z mraženého masa

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

S mraženým masem je to podobné jako s mraženou zeleninou…
Je-li myšlen vážně TENTO recept,
proč by s nadsázkou nemohl být guláš z mrazeného klokaního masa :-)
Samozřejmě, z právě uloveného a jen odleželého (či snad zamřelého?) to bude chutnější… Zatím jsem to neochutnal, ale kdo mi to dokáže, že? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Postup

Cibuli usmažíme na tuku naprudko dohněda; zmírníme plamen a vmícháme papriku.
Přihodíme rozmražené maso nakrájené asi na čtyřcentimetrové kostky a trochu podlijeme vodou (vývarem), osolíme a za občasného míchání dusíme zakryté skoro doměkka. Máme na paměti, že vody nemá být moc – nevaříme polévku!
Ke konci přidáme koření, česnek, můžeme zahustit protlakem nebo moukou (zaprášit, nebo záklechtkou, komu je málo mastné použije zásmažku), doředíme, povaříme, dosolíme.
Za občasného promíchání necháme vychladnout a druhého dne ohřejeme (můžeme i s citem trošku připálit) a podáváme

Poznámka:
Maso na guláš se obvykle předem opéká dohněda… Prý, aby se zatáhlo a bylo šťavnaté.
Zkuste uvařit vedle sebe, zároveň za stejných podmínek dva guláše: jedno maso osmažené, druhé ne.
Ten první bude mít určitě lepší barvu, snad i šťáva (omáčka) bude chutnější. Ale maso, maso v tom prvním případě šťavnatější nebude a nebude! Ani kdybyste se na hlavu postavili :-P

Recept je z kategorií: Zábavné recepty



Nahlásit recept

  • 11.11.11 vloženo
  • 4454x zobrazeno

Ingredience

  • Klokaní maso (nebo jiné, máme-li; výborné je pštrosí)
  • Cibule krájená nadrobno (0,8 v.d. na 1 v.d. masa, nebo 1:1 na objem)
  • Tuk (sádlo)
  • Paprika mletá – sladká i pálivá
  • Majoránka
  • Kmín
  • Česnek třený
  • Sůl
  • Rajský protlak (dle chuti)

Doporučená příloha

  • kdo co rád, u nás bílé pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Guláš z mraženého masa

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek


 
casino
4474 příspěvků 10.01.12 10:39

:mrgreen: 8) Hmmm, Bento, tak to máte jen lehce zvýšenou teplotu… :mrgreen:

 
Bento
794 příspěvků 10.01.12 01:07

:twisted: casino , bodaj by som prehanal , ale realita je ina… :cert:
vid prilozene foto…
esmeralda, diki , mame tu naozaj hic :jazyk:

 
casino
4474 příspěvků 10.01.12 00:17

Myslíte to „teplo ako v pr…“? 8)
No, já se moc nesmál… Někdy si připadám jak Eulalie Čubíková… :oops:
Mám raději sušší, nepolopatický, spíše anglický humor :think:
Navíc, Bento zase přehání… Je málo pravděpodobné, že je tam víc než 37°C :mrgreen:

 
esmeralda
4813 příspěvků 09.01.12 23:28

Bento, ať se vede.
Moc jsme se nasmáli tvému velice volnému, ale výstižnému překladu Heat wave. :twisted:

 
Bento
794 příspěvků 09.01.12 14:44

Hm. dnes som prvy krat kupil klokanie maso .( Ma prist svagor zo slovenska ) tak som si to vyskusal .
plus som dostal od syna na Vianoce koreniny na klokana? Problem je ze mame tzv. Heat wave (teplo ako v pr…) 40C.Ked sa trocha ochladi tak pridam vysledok. :jazyk:

 
di
2451 příspěvků 20.11.11 09:34

gmp: Třeba chtěl casino aspoň takhle nenápadně složit hold našemu nejkrásnějšímu a nejchytřejšímu Mgr. MBA primátorovi, on má 11.11. narozeniny, docela se to tu slavilo: http://www.zitbrno.cz/…stojedenacti

 
gmp
1603 příspěvků 20.11.11 09:16

Ctný obywatelu Cassino, nešálí mne zrak?!! To vložení recesspisu - 11. 11. 11. 11­. 11. 11 SEČ. Znamení Ďábelské!!! Už dlouho vidím, z jejich psaní, kopyto z nohavice čnící.. Rohy Ďábelské třikráte pokroucené… Šarlatové „A“ na prsou vypálené…
Tak jak zas budete, s našimi drahými kolegyněmi, na Lysé Hoře své pekelné rejdy provádět, stavte se. Bývám obyčejně doma.
Se soudružským pozdravem: Samce nech žít, samice jsou chutnější
:lol:

 
esmeralda
4813 příspěvků 20.11.11 01:54

Jsem ráda že rozesmálo…

 
gmp
1603 příspěvků 20.11.11 00:55

Esme - ta poslední věta - tak ta se dá tesat. Asi si to dám jako motto: Už to vidím v kameni vyvedené: „Samce nech žít, samice jsou chutnější!“ :lol:

Příspěvek upraven 20.11.11 v 07:35

 
esmeralda
4813 příspěvků 20.11.11 00:31

Milošku, z klokana je nejkvalitnější maso z kýty a svíčková. Z kýty jsou vynikající steaky na grill.
Maso obsahuje nízké procento tuku, tudíž je sušší.
Z ocasu je buď polévka nebo nějaký typ guláše. Ten potřebuje pomalé dlouhé vaření.
Ono toho na klokanu kromě obrovských kýt moc není. Zbytek se dá jistě okrájet a pomlet třeba na sekanou, nebo Boloňskou omáčku.
Když můj bývalý jezdil na klokany, jedli jsme jen ty kýty. Ostatní dostali psi.
A kdybys náhodou někde nějakého klokana natrefil, samce nech žít. Samice je chutnější. :wink:

 
Alis
2617 příspěvků 19.11.11 20:39

Nevím, jak ve Slezsku, ale u nás občas dostat doskákajícího klokana. :-)
Z jaké části to ale bylo, netuším, že to jsou ovšem dost podřadné kousky sotva na guláš, to je fakt. Osobně jsem to zkusila jen jednou.

Casino, jedna šikovná kuchařka (tchyně) mě naučila dusit maso na guláš:

Kousky masa opéct na cibulovém základě zprudka. Maso se zatáhne a pak pustí šťávu. Zprudka dusit, až se maso vydusí a nezbyde žádná voda. Pak teprve osolit. Maso zase pustí vodu, znovu vydusit, přidat papriku a koření a pak teprve postupovat podle zažitých zvyklostí. O šťavnatosti nechci polemiozovat, ale takhle dušený guláš je o poznání chutnější. Tato příprava je možná, pokud máte kvalitní maso. Pokud byste nakoupil u žezníka, co maso vodou napichuje, nezbývá, než šťávu dvakrát slít, abyste neměl podušené dřív, než budete moci vůbec kořenit. Pak použijte slitou tekutinu na podlívání později.

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.11.11 19:57

Miloši, on je Slezsku k dostání klokan skákavec? U nás ne.

 
gmp
1603 příspěvků 19.11.11 19:30

Mě by zajímalo velmi, z které části klokana guláš vařiti nejlépe. Taky jaká ráce na gulášování nejlepší. Mám jen obavy, aby nešlo o nějaké „vyskákané“ zvěrstvo. :lol:

 
esmeralda
4813 příspěvků 15.11.11 21:26

Casino, určitě to byl Klokan rudý. http://animals.nationalgeographic.com/…ed-kangaroo/
Je největší, to ostatní se asi nevyplatí střílet.
Odležet netřeba. Jedí se jen samice. Samci příšerně páchnou.
Nevím co znamená „otírat se“ o cizí stránky, ale je to asi jedno. Tvoji mentalitu těžko pochopím, ale netrápí mě to. Snad jsem chtěla ukázat recept podle kterého jsem tento „zázrak“ původně vařila.
Moukou nezahušťuji, není to u nás v oblibě. Používám nastrouhanou bramboru nebo hrst červené čočky. Tu je třeba povařit aspoň dvacet minut.

 
casino
4474 příspěvků 15.11.11 18:32

Esmeralda, esli měl krásnuju barvu, tak to byl nejspíše klokan rudý :-)
Evidentně jste znalec přes zvěřinu, když znáte tu fintu jak odležet divočinu: prohnat ji přes mrazák :palec:

Co se uvedeného odkazu týká, asi je bezpředmětné „otírat se“ o cizí stránky, ale:
oni to maso vlastně nedusí, ale vaří ve vodě (cit.: …a zalijeme vodou, aby bylo maso ponořené) :twisted: No, jak jinak, když zahustili moukou už na samém začátku a pokud by dusili jak je obvyklé, tak by nestačili škrabat přípalky :wink:

 
esmeralda
4813 příspěvků 14.11.11 00:08

Casino, uvařeno, má krásnou barvu.
Již jsem takový podobný dělala podle tohoto receptu: http://www.mimibazar.cz/recept.php?…

Bohužel jsem neměla čas maso zmrazit a pak zase rozmrazit, přesto nedopadl nejhůře. :-P

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.11.11 17:53

Už jsem na to přišel, naprosto souhlasím. :potlesk:

 
Admin Labužník.cz
610 příspěvků 12.11.11 17:52

Příspěvky přesunuty do diskuse Recepty na Labužníkovi. Prosím, přečtěte si úvodní příspěvek a sdílejte svůj pohled na věc.

Díky, Tereza

Vložit nový komentář


Dnes doporučujeme: Králičí roláda na víně





Nejlepší recepty

Chléb s celerem Chléb s celerem
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz