Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
martin_etzl Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Dnes jsem během půlhodinové procházky mezi dvěma dešti (a skoro potmě) našel veliký koš nádherných, úplně čerstvých a nečervavých masáků. Samozřejmě, že jsem jich neměl sbírat tolik, protože doma už všichni na houby koukají skoro znechuceně, ale tváří v tvář té úrodě mě ovládl chtíč. A doma jsem pak musel nejen čistit, ale ještě vymyslet, co s tím nadbytkem, aby to bylo aspoň trochu jiné než houby předevčírem.
Očištěné, oloupané a na větší kusy nakrájené masáky podusíme bez tuku, jen s trochou soli. V druhém kastrole opečeme na oleji drobně nakrájenou cibuli do žluta, zasypeme moukou a uděláme jíšku. Přidáme pepř a oba druhy papriky, promícháme, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Do kastrolu dáme podušené masáky i se šťávou, kterou pustily, podusíme 10 až 15 minut, přidáme majoránku, necháme přejít varem, odstavíme a přidáme rozmačkaný česnek a jemně nasekaný libeček. Necháme chvíli stát, aby vůně prolnuly. Podáváme s žemlovým knedlíkem a s pivem.
Recept je z kategorií: Houby
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
27.6.16 08:15
Našla jsem masáků docela dost – po
očištění (odstranění nožek a sloupnutí blány s klobouků) jich bylo
1,2 kg naprosto zdravých a nečervivých.
K uvaření jsem nepotřebovala ani mouku ani
žádnou tekutinu. Díky předchozímu silnému dešti byly houby nacucané; no,
jako houba. Dala jsem dusit na
základ jen v tekutině, kterou si samy masáky pustily. Dochutila jsem jako
guláš z masa.
Hotového guláše byly dvě velké porce, ale
najedli by se i čtyři. Já jsem jedla samotné, bez přílohy. Pozítří
vyrážím na další, snad dorostou ty malé plodničky, které jsem na místě
nechala. Mám to kousek, jen podlézt dva ohradníky pod proudem, prodrat se cca
15 m porostem kopřiv po ramena a jsem na místě.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Guláš z masáků
2904 příspěvků 7.9.10 00:40
…ja áno…
ryhy na sukničke…
@ Manana
opravu mylného názoru kdykoliv uvítám. Tvůj popis ale pokládám za cenné doplnění mých (ne-) vědomostí. Děkuji, o těch rýhách jsem nevěděl.
Nechci opravovat mjam, ale stoprocentní identifikátor masáka neboli růžovky je rýhování na třeni, které tam zbude po odloučení klobouku. To má i masák šedivka. Muchomůrka tygrovaná rýhování nemá - tak se dá spolehlivě určit.
79 příspěvků 6.9.10 16:26
Ďakujem všetkým za úžasné komentáre. Diskusií o hubách nikdy nie je dosť. A čím viac opatrnosti tým lepšie.
Prajem všetkým úžasným labužníkom skvelé dni pri tom čo ich najviac baví.
79 příspěvků 6.9.10 16:25
anickav,
istotne budem túto hubu radšej fotiť. Nemám pri sebe nikoho kto by ma zaučil. Nikdy som neverila, že sa malá jedla bedla dá pomýliť s much. tigrovanou. Po strede kedy bolo voľno a vošli sme do lesa už viem, že sa to vskutku dá. Aj keď je ten odtieň predsa len zelenkavý už chápem prečo mi kázali zbierať jedlu len vo vysokej forme…
Krásny dník prajem
79 příspěvků 6.9.10 16:17
mjam, ďakujem za prekrásne vysvetlenie. Istotne si vezmem do lesa gumové rukavice a skúsim vylupovať huby
z pôdy, ale nie, radšej vezmem foťák a
budem sa kochať na tejto nádhere po svojom
. Ešte raz srdečná vďaka za ochotu.
2904 příspěvků 6.9.10 16:15
ak pôjdeš na huby, vezmi so sebou niekoho, kto ti to ukáže aj v reáli. Takto to vyzerá jednoducho, ale…ostražitosti nikdy nie je dosť. Mne manžel miesto bedle doniesol aj muchotrávku tigrovanú a tvrdil že „však vyzerá úplne tak, ako bedľa“…:D
@ iivka
Pokud nepoznáš masáky VELICE dobře už podle hlavičky, která může mít barvu od tmavě hnědé přes růžovou až po skoro bílou, se šupinami nebo i bez, tak bys měla prstem nebo nožem vyloupnout celou houbu z půdy až po konec nohy. U masáka je noha na konci rozšířená do jakési „koule“, ale tento „kořen“ je pevnou součástí právě té nohy. Kdybys viděla, že je na dolním konci hlíza, tedy „koule“, která má směrem nahoru k hlavičce otvírající se pouzdro, tak se zaručeně nejedná o muchomůrku růžovou, ale pravděpodobně o muchomůrku tygrovitou, která patří k málo druhům, které se dají jíst pouze jednou
.
Vyloupni jednu muchomůrku červenou, kterou zná určitě každý, a prohlídni si hlízu. Jakákoliv hlízovitá houba může mít smrtelné účinky, ta červená má „jen“ omamné. Muchomůrka zelená „postačí“ v množství asi 5-7 gramů naprosto spolehlivě.
Masák má vždycky tu „bambulku“ na konci nohy červivou, i když je zbytek houby úplně zdravý. Barva té „koule“ v řezu je vždy růžová.
Když se budeš řídit těmihle jednoduchými pravidly, můžeš si pochutnat na vynikající houbě. Mně chutná moc, když oloupu hlavičku (nožka se stejně nejí), povařím ji ve slané vodě asi 5 minut, aby se slabý jed rozložil, a podávám jako ovar s hořčicí a křenem. K tomu tmavý chléb … mjam
Momentálně rostou!
551 příspěvků 2.9.10 16:46
Masák je nejvděčnější houba. A někteří ji neznají, tam je větší šance jí nasbirat větší množství. Dělám z ní skoro všechno. Od „dršťkové“ polévky, přes guláše, karbenátky, masové rolády, šťáva pod maso atd. Jen bych ten guláš asi dělal na sádle. Kamil