Recept Guláš z hovězího masa

aneb GULÁŠ Z HOVĚZÍHO MASA

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Na guláš použijeme nejlépe hovězí maso z kližky, ale vhodné je i maso z hovězí plece. Opláchneme ho, osušíme a případně zbavíme tuhých blan a šlach. Nakrájíme ho na větší kostky. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na malé kostičky. Připravíme si vývar.

V kastrolu rozpálíme sádlo (můžeme také použít slaninu) a na něm orestujeme všechnu nakrájenou cibuli. Jakmile je světle žlutá, přidáme nakrájené maso a orestujeme.

Osolíme, přidáme papriku, majoránku, kmín a prolisovaný česnek. Promícháme a zalijeme vývarem tak, aby bylo maso ponořené. Maso dusíme pod pokličkou na mírném ohni, počítáme s tím, že to bude trvat asi hodinu nebo až hodinu a půl. Záleží na kvalitě masa.

Je-li třeba podléváme vývarem a promícháme. Když je maso poloměkké, necháme šťávu zčásti vysmahnout, zaprášíme hladkou moukou, promícháme, osmahneme a poté znovu přilijeme vývar a dusíme, až je maso měkké. Hotový guláš podle potřeby přisolíme. Podáváme s houskovým knedlíkem či s chlebem nebo pečivem.

Poznámka:
Na přípravu guláše existuje stovky zaručených postupů a je pravda, že ho nejlépe zvládají muži. Výše uvedený základní postup lze do jisté míry obměňovat – kdo má rád ostřejší, přidá třeba část pálivé papriky, kdo má rád česnek, přidá více česneku atd. Read more…


Reklama

Nahlásit recept

  • 19.11.10 vloženo
  • 12391x zobrazeno

Čas přípravy

  • záleží jak je maso moc tuhé

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 750 g hovězího masa
  • 80 g sádla
  • 500 g cibule
  • 10 g sladké mleté papriky
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička majoránky
  • sůl
  • stroužky česneku
  • 30 g hladké mouky
  • 1 l vývaru z kostky

Doporučená příloha

  • knedlík

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Guláš z hovězího masa

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
casino
4469 příspěvků 05.02.13 14:30
Cena?

Dobrý den, záleží na tom, po kolika je u vás kližka k mání… :think: Pak už je to jenom nááásobilka :)
+ kontakt na kuchaře? Zkuste se poptat v Radvanice v Čechách 8) :) :mrgreen:

Příspěvek upraven 05.02.13 v 14:31

 
anickav
2904 příspěvků 28.11.10 09:12

2905, chcelo by sa mi napísať, že aj ty si robíš zo mňa dobrý deň, ale asi by ste ma tu viacerí nepochopili…s wy­dričkou sme si to súkromne vyjasnili.
Pekný deň!

 
2905
753 příspěvků 28.11.10 06:31

Aničko wydra si nedělá dobrý den, recept je moc dobrý, dělám také, jen ty čtvrtky ještě rozpůlím. Někdy používám ještě zelenou papriku jemně pokrájenou pod maso, to je pak šmáček :palec:

 
anickav
2904 příspěvků 26.11.10 08:24

Wydrička, že si robíš zo mňa dobrý deň?

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.11.10 23:51

Anickav , mam ja, jestli chces. Vezmi ctvrtky kurete, osol, lehce je orestuj a naskladej do pekacku.
Spoustu cibule nakrajej a udus na masle. Uplne tim prikrej ty ctvrtky, to hodne posypej syrem aby cibule nebyla videt a polej to cele slehackou a upec. Neprikryte ! Je to vyborne!

 
anickav
2904 příspěvků 25.11.10 23:41

Ewa, nemáš náhodou recept na buchtu so zakysanou smetanou, príp. bublaninu, alebo mňamku typu - mäso, syr, cibuľa, šľahačka pečené v rúre? Tiež čínske placičky - mäso, solamyl, vajce, sójovka atď. by určite ozvláštnilii náš jedálniček. Ďakujem! :lol:

 
casino
4469 příspěvků 24.11.10 22:29

No, KAŽDÝ JEN TU SVOU, MÁ ZA JEDINOU :-) …cibuli smažím, až „chrastí“ …„zalijeme vývarem tak, aby bylo maso ponořené.“ To už můžete klidně dělat v tlakáči :twisted:

Ten MASOX a mouku k zahuštění bych nezatracoval:
Kdysi dávno ohřívala má první paní v provizorní kuchyni guláš pro partu fasádníků. I stalo se, že hrnec skončil dnem vzhůru na roštové podlaze… Napřed prý si chtěla hodit mašli, pak se sebrala, posbírala maso a přihodila je k narychlo připravenému základu z cibule, mouky, masoxu a koření. Všem nám chutnalo! Jsem si akorát říkal, že od včerejška se guláš nějak málo rozležel a že jsem to trošku přepískl s pálivou paprikou…
Ještě po letech jeden ze zedníků vzpomínal na guláš u Casinů… No…, říkal, že to byla „břitva“ :lol:

 
ewa
600 příspěvků 23.11.10 15:23

Wydro, neřekla bych, že je to splácanina. Já spíš žasnu, že má někdo pocit, že tu celou dobu čekáme, až nám konečně vysvětlí, jak se vaří guláš.
Nechcete, abych vám všem taky konečně prozradila, jak se dělá svíčková, hraběnčiny řezy a hrk hrk buchta? A protože jsem dobračka, tak přihodím recept na štrůdl. :-P

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.11.10 13:35

Coz o to, povidla, protlak, to jsou specifika gulasu podle typu cili podle druhu. „Gulas“ jako takhle napsany je neco jako „cina“ … splacanina, ktera muze samozrejme byt dobra.
Nicmene masox, to je naprosto neprijatelne a do ZADNEHO druhu opravdoveho gulase nepatri. Souhlasim padro!

 
padro
23 příspěvků 23.11.10 13:22

Já teda nevím, ale tenhle guláš bych si nedal. Vývar z kostky? Navíc mi v základu chybí rajskej protlak nebo švestkové povidla, které používám poslední dobou, nechtěl jsem tomu věřit, dokud jsem tam ty povidla nedal. A zahustit moukou? Zlatej tvrdej chleba.

Příspěvek upraven 23.11.10 v 13:24

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.11.10 23:41

To je vrchol tohle ! Odstranit!

 
esmeralda
4813 příspěvků 19.11.10 22:17

Glamo, že bych se spletla? :roll:

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.11.10 22:10

Myslíš, Esme…? :wink: :mrgreen:

 
esmeralda
4813 příspěvků 19.11.10 22:09

Teď si z vás jasně někdo dělá legraci. Takhle natvrdlý snad není nikdo.

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.11.10 21:30

http://www.google.cz/#…(m%C5%AF%C5%B­Eeme+tak%C3%A9­+pou%C5%BE%C3%AD­t+slaninu)+a+na+n%C­4%9Bm+orestuje­me+v%C5%A1echnu+na­kr%C3%A1jenou­+cibuli.+Jakmi­le+je+sv%C4%9Btle+%C5%BE­lut%C3%A1%2C+p%C5%99id%C­3%A1me+nakr%C3%A1jen%­C3%A9+maso+a+o­restujeme.+Osol%C3%AD­me%2C+p%C5%99id%C3%A1me+­papriku%2C+ma­jor%C3%A1nku%2C+km%C3%AD­n+a+prolisovan%C3%BD+%C­4%8Desnek.+Prom%C3%AD­ch%C3%A1me+a+za­lijeme+v%C3%BDva­rem+tak%2C+aby+by­lo+maso+pono%C5%99en%C­3%A9.+Maso+dus%C3%AD­me+pod+pokli%C4%8Dkou­+na+m%C3%ADrn%C3%A9m+oh­ni%2C+po%C4%8D%C3%AD­t%C3%A1me+s+t%C3%AD­m%2C+%C5%BEe+to+bu­de+trvat+asi+ho­dinu+nebo+a%C5%BE+h­odinu+a+p%C5%A­Fl.+Z%C3%A1le%­C5%BE%C3%AD+na+kva­lit%C4%9B+masa­.&aq=&aqi=&aq­l=&oq=&gs_rfa­i=&pbx=1&fp=5c059743c960­7a46

 
casino
4469 příspěvků 19.11.10 21:14

JAK PSÁT RECEPTY http://www.labuznik.com/article.php?…

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Girasoli gorgonzola e noci


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz