Recept Guláš z hovězího masa
aneb GULÁŠ Z HOVĚZÍHO MASAradlerova Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Postup
Na guláš použijeme nejlépe hovězí maso z kližky, ale vhodné je i maso z hovězí plece. Opláchneme ho, osušíme a případně zbavíme tuhých blan a šlach. Nakrájíme ho na větší kostky. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na malé kostičky. Připravíme si vývar. V kastrolu rozpálíme sádlo (můžeme také použít slaninu) a na něm orestujeme všechnu nakrájenou cibuli. Jakmile je světle žlutá, přidáme nakrájené maso a orestujeme. Osolíme, přidáme papriku, majoránku, kmín a prolisovaný česnek. Promícháme a zalijeme vývarem tak, aby bylo maso ponořené. Maso dusíme pod pokličkou na mírném ohni, počítáme s tím, že to bude trvat asi hodinu nebo až hodinu a půl. Záleží na kvalitě masa. Je-li třeba podléváme vývarem a promícháme. Když je maso poloměkké, necháme šťávu zčásti vysmahnout, zaprášíme hladkou moukou, promícháme, osmahneme a poté znovu přilijeme vývar a dusíme, až je maso měkké. Hotový guláš podle potřeby přisolíme. Podáváme s houskovým knedlíkem či s chlebem nebo pečivem. Poznámka: Na přípravu guláše existuje stovky zaručených postupů a je pravda, že ho nejlépe zvládají muži. Výše uvedený základní postup lze do jisté míry obměňovat – kdo má rád ostřejší, přidá třeba část pálivé papriky, kdo má rád česnek, přidá více česneku atd. Read more…
- 19.11.10 vloženo
- 16057x zobrazeno
Čas přípravy
- záleží jak je maso moc tuhé
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 750 g hovězího masa
- 80 g sádla
- 500 g cibule
- 10 g sladké mleté papriky
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička majoránky
- sůl
- stroužky česneku
- 30 g hladké mouky
- 1 l vývaru z kostky
Doporučená příloha
knedlík
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Guláš z hovězího masa
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na GULÁŠ Z HOVĚZÍHO MASA
Dobrý den, záleží na tom, po kolika je u vás kližka k mání…
Pak už je to jenom nááásobilka 

+ kontakt na kuchaře? Zkuste se poptat v Radvanice v Čechách
Příspěvek upraven 05.02.13 v 14:31
2904 příspěvků 28.11.10 09:12
2905, chcelo by sa mi napísať, že aj ty si robíš zo mňa dobrý deň, ale asi by ste ma tu viacerí nepochopili…s wydričkou sme si to súkromne vyjasnili.
Pekný deň!
Aničko wydra si nedělá dobrý den, recept je moc dobrý, dělám také, jen ty čtvrtky ještě rozpůlím. Někdy používám ještě zelenou papriku jemně pokrájenou pod maso, to je pak šmáček
2904 příspěvků 26.11.10 08:24
Wydrička, že si robíš zo mňa dobrý deň?
Anickav , mam ja, jestli chces. Vezmi ctvrtky kurete, osol, lehce je orestuj a naskladej do pekacku.
Spoustu cibule nakrajej a udus na masle. Uplne tim prikrej ty ctvrtky, to hodne posypej syrem aby cibule nebyla videt a polej to cele slehackou a upec. Neprikryte ! Je to vyborne!
2904 příspěvků 25.11.10 23:41
Ewa, nemáš náhodou recept na buchtu so zakysanou smetanou, príp. bublaninu, alebo mňamku typu - mäso, syr, cibuľa, šľahačka pečené v rúre? Tiež čínske placičky - mäso, solamyl, vajce, sójovka atď. by určite ozvláštnilii náš jedálniček. Ďakujem!
No, KAŽDÝ JEN TU SVOU, MÁ ZA JEDINOU
…cibuli smažím, až „chrastí“
…„zalijeme vývarem tak, aby bylo maso ponořené.“ To už můžete
klidně dělat v tlakáči 
Ten MASOX a mouku k zahuštění bych nezatracoval:
Kdysi dávno ohřívala má první paní v provizorní kuchyni guláš pro partu fasádníků. I stalo se, že hrnec skončil dnem vzhůru na roštové podlaze… Napřed prý si chtěla hodit mašli, pak se sebrala, posbírala maso a přihodila je k narychlo připravenému základu z cibule, mouky, masoxu a koření. Všem nám chutnalo! Jsem si akorát říkal, že od včerejška se guláš nějak málo rozležel a že jsem to trošku přepískl s pálivou paprikou…
Ještě po letech jeden ze zedníků vzpomínal na guláš u Casinů… No…, říkal, že to byla „břitva“
Wydro, neřekla bych, že je to splácanina. Já spíš žasnu, že má někdo pocit, že tu celou dobu čekáme, až nám konečně vysvětlí, jak se vaří guláš.
Nechcete, abych vám všem taky konečně prozradila, jak se dělá svíčková, hraběnčiny řezy a hrk hrk buchta? A protože jsem dobračka, tak přihodím recept na štrůdl.
Coz o to, povidla, protlak, to jsou specifika gulasu podle typu cili podle druhu. „Gulas“ jako takhle napsany je neco jako „cina“ … splacanina, ktera muze samozrejme byt dobra.
Nicmene masox, to je naprosto neprijatelne a do ZADNEHO druhu opravdoveho gulase nepatri. Souhlasim padro!
23 příspěvků 23.11.10 13:22
Já teda nevím, ale tenhle guláš bych si nedal. Vývar z kostky? Navíc mi v základu chybí rajskej protlak nebo švestkové povidla, které používám poslední dobou, nechtěl jsem tomu věřit, dokud jsem tam ty povidla nedal. A zahustit moukou? Zlatej tvrdej chleba.
Příspěvek upraven 23.11.10 v 13:24
To je vrchol tohle ! Odstranit!
4812 příspěvků 19.11.10 22:17
Glamo, že bych se spletla?
Myslíš, Esme…?

4812 příspěvků 19.11.10 22:09
Teď si z vás jasně někdo dělá legraci. Takhle natvrdlý snad není nikdo.
http://www.google.cz/#…(m%C5%AF%C5%BEeme+tak%C3%A9+pou%C5%BE%C3%ADt+slaninu)+a+na+n%C4%9Bm+orestujeme+v%C5%A1echnu+nakr%C3%A1jenou+cibuli.+Jakmile+je+sv%C4%9Btle+%C5%BElut%C3%A1%2C+p%C5%99id%C3%A1me+nakr%C3%A1jen%C3%A9+maso+a+orestujeme.+Osol%C3%ADme%2C+p%C5%99id%C3%A1me+papriku%2C+major%C3%A1nku%2C+km%C3%ADn+a+prolisovan%C3%BD+%C4%8Desnek.+Prom%C3%ADch%C3%A1me+a+zalijeme+v%C3%BDvarem+tak%2C+aby+bylo+maso+pono%C5%99en%C3%A9.+Maso+dus%C3%ADme+pod+pokli%C4%8Dkou+na+m%C3%ADrn%C3%A9m+ohni%2C+po%C4%8D%C3%ADt%C3%A1me+s+t%C3%ADm%2C+%C5%BEe+to+bude+trvat+asi+hodinu+nebo+a%C5%BE+hodinu+a+p%C5%AFl.+Z%C3%A1le%C5%BE%C3%AD+na+kvalit%C4%9B+masa.&aq=&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=&pbx=1&fp=5c059743c9607a46
JAK PSÁT RECEPTY http://www.labuznik.com/article.php?…