Recept Guláš z dýně

(Hodnoceno 2x) lydia Rakouská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Oloupanou, nakrájenou cibuli trochu osmahneme. Nesmí být hnědá. Přidáme papriku, kmín, muškátový oříšek a zamícháme. Zalijeme octem a 1/ 8 l vody. Přidáme oloupané, na kostky nakrájené brambory a na drobno nasekané okurky. Necháme zakryté trochu podusit. Vmícháme oloupanou, na kostky nakrájenou dýni a zalijeme horkou vodou tak, aby zelenina byla pod vodou. Přidáme bobkový list a rozmarýn. Vaříme na menším ohni asi 45 minut. Občas promícháme. Potom přidáme cukr, osolíme, opepříme a přidáme šlehačku. Asi 10 - 20 minut ještě povaříme. Na talíři ozdobíme trochou kyselé smetany. Tip: druhý den je ještě lepší Přeji dobrou chuť

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 19.08.06 vloženo
  • 18100x zobrazeno

Ingredience

  • 5 velkých cibul
  • 1/ 2 kg brambor ne moučných
  • 3 /4 kg dýně
  • 4 ČL sladké papriky
  • 1 4 ČL muškátového oříšku
  • trochu drceného kmínu
  • sůl, pepř
  • 2 ČL cukru
  • 3 bobkové listy
  • 1 Č rozmarýnu nebo majoránky ( může být obojí)
  • 5 sladkokyselých okurek
  • 3 PL octu
  • 1 kelímek šlehačky nebo creme fraiche
  • trochu smetany na ozdobu - nemusí být

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

goralka 29.11.18 00:56

Jedlé to bolo, ale možno som nemala dať tie kyslé uhorky, my tak guláš nevaríme. A možno sme sa hokaida minulý rok prejedli, teraz sa mi nežiada.

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 8.11.18 21:56

Uvařen už dnes, díky zmínce o tom, že na druhý den je lepší - je super už dnes, ale mám pevnou vůli a vydržím do zítra :)

Foto v komentáři.

Diskuse k receptu Guláš z dýně

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Guláš z dýně

Zuzka1973
2374 příspěvků 15.11.18 07:35

@casino - pravda… slovo „guláš“ je zavádějící, ale aspoň díky názvu člověk věděl, co asi tak má přibližně vzniknout :)
Mně ten ocet žádnou neplechu nevyvedl - brambory byly akorát, ale dělala jsem z dávky uzpůsobené pro dva, ocet byl celkově jen jedna lžíce…
Popravdě: i já byla nejvíc překvapená tím, že po ochutnání i můj muž pravil, ať mu dám plný talíř, mívám pro něj v záloze vždy i něco jiného, když zkouším něco nového, ale snědl to s uspokojením :)
Příště chci zkusit máslovou dýni + trochu si s tím pohrát… :mavam:

casino
4497 příspěvků 14.11.18 22:58
Guláš????????

Od sv. Martina dojídám vodní ptáky a čeho je moc, toho je příliš…
Včera večer jsem pro dnešní oběd spářil tento pokrm z hokaida s tímto Cuketovým pokrmem
Názvu guláš se vyhýbám, protože lhát se nemá, že :mrgreen:
Jedlé to samozřejmě je, zvláště když víte do čeho jdete…
Nedomyslel jsem vaření brambor s octem, což byla patrně příčina furt natvrdlých zemáků 8)
Když skoro po půlhodině hlízy vypadaly že už už vyměknou, přidal jsem hokaido a po chvíli cuketu a nakonec to dopadlo celkem jedle :mrgreen:
Největším překvapením ale bylo, když si mančaft vyžádal recept 8o :)

Zuzka1973
2374 příspěvků 11.11.18 08:22

@casino - použila jsem také hokkaido, dala jsem necelou třetinu k bramborám hned, zbytek cca ani ne deset minut před koncem (nestopovala jsem) - celkově to bylo hotové vše od počátku vaření (bez přípravy) ani ne za půl hodiny.
A to dýni neloupu… První část posloužila skvěle k zahuštění a zbytek byl akorát na skus (dýně i brambory).
Jinak opravdu je lepší udělat den předem a čas si přizpůsobit podle svého. :kytka:
Dýně i brambory z vlastní sklizně, ale to by nemělo mít vliv…
Rozhodně se přimlouvám za vyzkoušení, u nás bude určitě ještě vícekrát. Místo dýně by šel asi iten patizon nebo máslovou dýni, cuketu si v tom představit neumím…(reakce na jeden z komentářů dole), ale kdo nemá dýni - určitě nic nezkazí, když dá místo ní mrkev…
:mavam:

casino
4497 příspěvků 10.11.18 22:12
Hledám páteční jídla

pro různorodou klientelu (policajti, študáci, soudní úředníci)
lydia má vesměs dobré rcp, ale tady to s délkou tepelné úpravy dýně (asi 60´) nedotáhla, či spíše přetáhla :mrgreen:
Ale nevím to jistě, já zatím používám akorát hokaido :palec: (nebo cuketu a té stačí 5´)
No a komentáře jsem četl, že :)
„guláš“ vyzkouším a na mančaftu nechám, zda se raději v Pá nebude cpát masem z ryb či dokonce z neryb :mavam:

Zuzka1973
2374 příspěvků 8.11.18 21:57

Uvařen už dnes, díky zmínce o tom, že na druhý den je lepší - je super už dnes, ale mám pevnou vůli a vydržím do zítra :) :kytka:

teddybear
89 příspěvků 9.10.09 17:49
Re: Guláš z dýně

Objevil jsem tento neotřelý recept.
Připravil jsem dnes po ránu a už teď je velmi dobrý. Doufám, že se do večera rozleží a bude ještě lepší. Dýni „butternut“ stačilo pět minut, byl to čerstvě utržený dárek ze zahrádky. Myslím, že až budu guláš ohřívat, přidám ještě trochu zelené petrželky.

lydia
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Guláš z dýně

Je tolik druhů dýně, některá se vaří krátkou dobu, některá delší. Každý podle svého. Takže prosím berte dobu vaření orientačně:-)

Labužník Milan04
546 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Guláš z dýně

Guláše jsem již vařil z mnoha surovin masových i zeleninových. Tento zkusím - jen si nejsem jist, zda trochu nezaimprovizuji (cuketa? patison?, kratší doba dušení… uvidíme…). Dík za zajímavý podnět!

Muchacho
361 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Guláš z dýně

Moje dýně je po 15 minutách vaření na kaši

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz