Recept Guláš v papiňáku

aneb HOVĚZÍ GULÁŠ - TO JE ON

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

V Papinově hrnci na rozpuštěném sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájené maso a osmahneme. Přidáme kmín , pepř , papriku a zpěníme asi 10 vteřin. Potom přidáme rozetřenou majoránku , rajské protlaky , všechny kostky bujónů a lehce podlijeme. Chvíli mícháme až maso pustí šťávu a základ začne houstnout . Potom podlijeme více a pod poklicí dusíme asi 35 minut. Potom vypneme tepelný zdroj a necháme dojít dokud „papiňák“ nezchladne a jde bez problémů (není pod tlakem) otevřít. Vyndáme kostičky masa , šťávu rozmixujeme , zahustíme zásmažkou a šťávu provaříme asi 4 minuty (aby se ztratila chuť mouky). Maso vrátíme do hrnce , zamícháme , necháme prohřát a guláš podáváme s knedlíkem (pečivem) sypaný bohatě cibulí.

Recept je z kategorií: Guláše

Nahlásit recept

  • 22.05.06 vloženo
  • 51441x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 a 1/2 hodiny

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 600g předního hovězího masa (kližka)
  • 700g cibule
  • 2 malé rajské protlaky , nebo 1 velký
  • 2 sáčky mleté papriky
  • 3 kostky „ Karpatský čirý bujon “
  • 3 kostky „Gulášová šťáva“
  • 3 lžičky majoránky
  • 1 lžička pepře
  • 1 lžička kmínu
  • zásmažka = sádlo s hladkou moukou
  • voda na podlití
  • lžíce sádla

Doporučená příloha

  • houskový knedlík , nebo rohlíky a na tenké plátky nakrájená cibule (na posypání)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Guláš v papiňáku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
esmeralda
4813 příspěvků 27.08.14 02:54

Tlakový hrnec je jistě pro hodně lidí velkým pomocníkem.

I pro mne byl kdysi nepostradatelný. Ale doby starání se o děti, psy, kočky, manžela, velký dům a k tomu ještě práce, jsou už za mnou.
Dnes nemusím nikam spěchat a tak ráda nakukuji pod pokličku, občas zamíchám a těším se z ticha a klidu.

Na množství použitých přísad nekomentuji, neboť nevím v jakých kvantitách se v ČR prodávají a je mi to vlastně jedno.
Konec konců, každému chutná něco jiného.
Můj „papiňák“ byl vystřídám pomalým hrncem.

georgehradec
379 příspěvků 26.08.14 08:26

Jeníku, všeho přiměřeně! Cus, ať ti plotna nevychladne! :)

Labužník jandule02
1089 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: HOVĚZÍ GULÁŠ - TO JE ON

Nelze než souhlasit s DanaJ. Ale problém je, že z posledních vložených receptů, snad až na recepty „babi“, jsou všechny tak trochu „out“ - buď duplicitní, nebo recepty typu „vynikající houska s máslem“. Nicméně tento recept nakonec splnil účel jinak než sám s sebou. Vidíte jak vyprovokoval debatu?

DanaJ
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: HOVĚZÍ GULÁŠ - TO JE ON

Mě to taky nedá a trošku si vrtnu. Jeníku, nezlob se, myslíme to všichni v dobrém, i když nadáváme. :-D
Abych řekla pravdu, tak si myslím, že je zbytečné vkládat na Labužník recept, vzhledem k ingrediencím Tvého receptu, který už tu je několikrát. Kdyby tam byly nějaké speciální finty nebo přidané zajímavé (nepočítám těch 6 kostek) ingredience..
Doporučuji Jeníku, než budeš psát jakýkoliv recept, aby´s koukl do vyhledávače jako třeba já tady: " na dašlí skoro stejné receptíky":http://www.labuznik.com/…h_result.php?… a dle ingrediencí si zjistil, jestli už tu něco podobného není; je-li tu něco podobného je lepší napsat do komentáře pod vyhledaný recept, jak to pozměňuješ nebo děláš.
Myslím, že smyslem těchto stránek je spousta originálních receptů a né pár kousků opakujících se.;-)

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: HOVĚZÍ GULÁŠ - TO JE ON

Jezevče, naprosto s tebou souhlasím. Už jsem o tom tady psal, že nejkrásnější jsou recepty jako „Snadný, jednoduchý, rychlý a moc dobrý…“, to se pak z názvu nebo nadpisu v receptech jeden dozví opravdu všecko.

jezevec
159 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: HOVĚZÍ GULÁŠ - TO JE ON

Na 100% souhlasím s tím, co napsal Ivo. Co mi ale nejvíc vadí je název. Kdyby byl o guláši více vypovídající, /navrhuji „Hovězí guláš zahuštěný mletou paprikou“ nebo „Hovězí guláš se 6 polévkovými kostkami“/, bylo by to ve vyhledávání přehlednější. Sebechválící názvy /úžasný, nejlepší případně další superlativy/ recept nevylepší! Když napíši „Hovězí guláš s houbami“ nebo „Tvarůžková pomazánka s feferonkou“, každý ví, co od toho může očekávat.

Labužník jandule02
1089 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: HOVĚZÍ GULÁŠ - TO JE ON

Ale Ivo, Ty ses nějak rozvášnil. Já si myslím, že kolik lidí, tolik chutí. Zažila jsem i případ, kdy jsem ještě s několika jinými byla pozvána na raut - otevření stavby - no a tam byly opravdu špičkové výtvory kulinářské, ančto majitel firmy investora byl Francouz a přivezl si z domova i dobrého kuchaře. A kolega znechuceně ďobaje do ústřic, kreací z humra, kaviáru a nakládané šunky nakonec podotkl, že když to vidí, tak by si nejradši dal v nejbližším řeznictví sekanou s hořčicí. I takoví mezi námi jsou - a není to známka špatného charakteru.

Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Počkejte, počkejte...

…ve svých od/roz-sudcích…jedl jsem už snad stovky variant gulášů a skoro každý měl něco do sebe…nikde nenajdete napsáno, že zá:,–(ně tento je ten pravý. Ano, i já jsem jaksi z principu proti oné chémii, to ano, ale co se týká té papriky, tak ti, kdo sledují maďarské pořady o vaření, vědí, že lžíce mleté papriky sem nebo tam nehraje roli (nebo respektive hraje, ale čím více, tím lépe). A Jandulko, jak Tě mám rád, tak musím odmítnout ono klišé o zahušťování.......ta mouka je víc regulérní než její nahrážky (tím myslím chléb - většinou starý a tudíž okem nespatřitelná, ale přece jen mírná zakyslost ⇒ rychle se kazící guláš a často podivné nadýmání konzumentů). A znovu podotýkám: gulášů jsem jedl snad stovky a sám dělám desítky (neb nač setrvat u jedné varianty?), takže vím, o čem mluvím…a nyní předávám slovo svým favoritům přes guláše a to je Tomovi Bunterovi a Kamiliovi.....jooo, a ublížil bych Muchachovi, kdybych neřekl, že proti panu Denisu Papinovi nic osobního nemám, ale mohl třeba vynálezt, jak ze 100koruny udělat 200korunu, ovšem s tím hrncem se mu to moc nepovedlo.....ta chuť toho pokrmu většinou někam emigruje a zůstane nám jen ta mřížka......a už mě bolí huba, takže do mě.....

Muchacho
361 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: HOVĚZÍ GULÁŠ - TO JE ON

Vy-ni-ka-jí-cí guláš dělají- Velká Bíteš restaurace u Kadla nebo Karla . Doporučuji

Muchacho
361 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: HOVĚZÍ GULÁŠ - TO JE ON jandule

naprostý souhlas. ještě bych dodal že pořádný guláš se musí VYSTÁT ! v žádném případě papiňák. dusit na pokraji zoufalství, tj v minimálním množství šťávy a míchat a míchat. aby se nepřipálilo cvrknout trochu tekutiny, když je potřeba zahustit ano -chlebem opatrně aby se nepřipálilo. nakonec trochu mouky ve vodě, vyplave ta skvělá šťáva a barva nahoru. cibulku osmažit do dost hněda ale nepřipálit ! tady vlatně končím začátkem postupu omlouvám se . dobrý guláš za to stojí. podle mne je nejlepší příloha natrhaný čerstvý křupavý rohlík

Labužník jandule02
1089 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: HOVĚZÍ GULÁŠ - TO JE ON

Ne, že bych chtěla rýt, ale nevím, jak by se mi mohlo povést bez teflonu osmažit téměř 3/4 kg cibule na lžíci sádla. Kdo někdy vařil, ví co mám na mysli.

ucitelas
328 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: HOVĚZÍ GULÁŠ - TO JE ON

Jeníku a jedl jsi ho? Dva sáčky papriky? Jeníku to není on.

Labužník jandule02
1089 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: HOVĚZÍ GULÁŠ - TO JE ON

Kamilio, dávám Ti za pravdu. Guláš vyráběl zrovna včera můj muž - kuchař amatér. Spočívá to v tom, že já dělám všechny úkony „ficky“ a on dohlíží. Správný guláš uvařit trvá poměrně dlouho - cibule se míchá a míchá. Zásmažku do guláše považuji za barbarství - zahušťuji zá:,–(ně na kostičky nakrájenou střídkou chleba. A mixovat guláš???

Labužník jasmine02
120 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: HOVĚZÍ GULÁŠ - TO JE ON

Taky se připojuji k mírné kritice, aniž bych ovšem chtěla autorovi - začínajícímu zde na Labužníku - brát chuť k zápisu nových receptů. Tenhle guláš ale opravdu pro labužníky není.

kamilio
551 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: HOVĚZÍ GULÁŠ - TO JE ON

Na takové poměry surovin málo masa, moc papriky, provaření zásmažky téměř žádné a to množství chemie v různých kostkách - hrůza! Výsledná chuť možná přijatelná, ale já bych to naředil tak na 16 porcí a dával to bezdomovcům v azylových domech.

Alice
104 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: HOVĚZÍ GULÁŠ - TO JE ON

Té papriky mi přijde taky moc a hlavně 6 kostek slaného chemického vývaru ? :o(

Labužník housenka02
609 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: HOVĚZÍ GULÁŠ - TO JE ON

… není tam té papriky moc?… nevím jak ty, ale já do guláše současně s protlakem a gulášovou šťávou dávám maximálně 2 ČL, v gulášové šťávě je totiž paprika taky a mě by se pak zdál guláš asi moc paprikový… ale proti gustu žádný dišputát…

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Bazalkové máslo

Nejlepší recepty

Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Ořechový koláč Ořechový koláč
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz