Recept Guláš v papiňáku

aneb HOVĚZÍ GULÁŠ - TO JE ON

Jeník Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

V Papinově hrnci na rozpuštěném sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájené maso a osmahneme. Přidáme kmín , pepř , papriku a zpěníme asi 10 vteřin. Potom přidáme rozetřenou majoránku , rajské protlaky , všechny kostky bujónů a lehce podlijeme. Chvíli mícháme až maso pustí šťávu a základ začne houstnout . Potom podlijeme více a pod poklicí dusíme asi 35 minut. Potom vypneme tepelný zdroj a necháme dojít dokud „papiňák“ nezchladne a jde bez problémů (není pod tlakem) otevřít. Vyndáme kostičky masa , šťávu rozmixujeme , zahustíme zásmažkou a šťávu provaříme asi 4 minuty (aby se ztratila chuť mouky). Maso vrátíme do hrnce , zamícháme , necháme prohřát a guláš podáváme s knedlíkem (pečivem) sypaný bohatě cibulí.

Recept je z kategorií: Guláše

Nahlásit recept

  • 22.05.06 vloženo
  • 54426x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 a 1/2 hodiny

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 600g předního hovězího masa (kližka)
  • 700g cibule
  • 2 malé rajské protlaky , nebo 1 velký
  • 2 sáčky mleté papriky
  • 3 kostky „ Karpatský čirý bujon “
  • 3 kostky „Gulášová šťáva“
  • 3 lžičky majoránky
  • 1 lžička pepře
  • 1 lžička kmínu
  • zásmažka = sádlo s hladkou moukou
  • voda na podlití
  • lžíce sádla

Doporučená příloha

  • houskový knedlík , nebo rohlíky a na tenké plátky nakrájená cibule (na posypání)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Guláš v papiňáku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na HOVĚZÍ GULÁŠ - TO JE ON

esmeralda
4813 příspěvků 27.8.14 02:54

Tlakový hrnec je jistě pro hodně lidí velkým pomocníkem.

I pro mne byl kdysi nepostradatelný. Ale doby starání se o děti, psy, kočky, manžela, velký dům a k tomu ještě práce, jsou už za mnou.
Dnes nemusím nikam spěchat a tak ráda nakukuji pod pokličku, občas zamíchám a těším se z ticha a klidu.

Na množství použitých přísad nekomentuji, neboť nevím v jakých kvantitách se v ČR prodávají a je mi to vlastně jedno.
Konec konců, každému chutná něco jiného.
Můj „papiňák“ byl vystřídám pomalým hrncem.

georgehradec
394 příspěvků 26.8.14 08:26

Jeníku, všeho přiměřeně! Cus, ať ti plotna nevychladne! :)

Labužník jandule02
1093 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: HOVĚZÍ GULÁŠ - TO JE ON

Nelze než souhlasit s DanaJ. Ale problém je, že z posledních vložených receptů, snad až na recepty „babi“, jsou všechny tak trochu „out“ - buď duplicitní, nebo recepty typu „vynikající houska s máslem“. Nicméně tento recept nakonec splnil účel jinak než sám s sebou. Vidíte jak vyprovokoval debatu?

DanaJ
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: HOVĚZÍ GULÁŠ - TO JE ON

Mě to taky nedá a trošku si vrtnu. Jeníku, nezlob se, myslíme to všichni v dobrém, i když nadáváme. :-D
Abych řekla pravdu, tak si myslím, že je zbytečné vkládat na Labužník recept, vzhledem k ingrediencím Tvého receptu, který už tu je několikrát. Kdyby tam byly nějaké speciální finty nebo přidané zajímavé (nepočítám těch 6 kostek) ingredience..
Doporučuji Jeníku, než budeš psát jakýkoliv recept, aby´s koukl do vyhledávače jako třeba já tady: " na dašlí skoro stejné receptíky":http://www.labuznik.com/…h_result.php?… a dle ingrediencí si zjistil, jestli už tu něco podobného není; je-li tu něco podobného je lepší napsat do komentáře pod vyhledaný recept, jak to pozměňuješ nebo děláš.
Myslím, že smyslem těchto stránek je spousta originálních receptů a né pár kousků opakujících se.;-)

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: HOVĚZÍ GULÁŠ - TO JE ON

Jezevče, naprosto s tebou souhlasím. Už jsem o tom tady psal, že nejkrásnější jsou recepty jako „Snadný, jednoduchý, rychlý a moc dobrý…“, to se pak z názvu nebo nadpisu v receptech jeden dozví opravdu všecko.

jezevec
159 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: HOVĚZÍ GULÁŠ - TO JE ON

Na 100% souhlasím s tím, co napsal Ivo. Co mi ale nejvíc vadí je název. Kdyby byl o guláši více vypovídající, /navrhuji „Hovězí guláš zahuštěný mletou paprikou“ nebo „Hovězí guláš se 6 polévkovými kostkami“/, bylo by to ve vyhledávání přehlednější. Sebechválící názvy /úžasný, nejlepší případně další superlativy/ recept nevylepší! Když napíši „Hovězí guláš s houbami“ nebo „Tvarůžková pomazánka s feferonkou“, každý ví, co od toho může očekávat.

Labužník jandule02
1093 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: HOVĚZÍ GULÁŠ - TO JE ON

Ale Ivo, Ty ses nějak rozvášnil. Já si myslím, že kolik lidí, tolik chutí. Zažila jsem i případ, kdy jsem ještě s několika jinými byla pozvána na raut - otevření stavby - no a tam byly opravdu špičkové výtvory kulinářské, ančto majitel firmy investora byl Francouz a přivezl si z domova i dobrého kuchaře. A kolega znechuceně ďobaje do ústřic, kreací z humra, kaviáru a nakládané šunky nakonec podotkl, že když to vidí, tak by si nejradši dal v nejbližším řeznictví sekanou s hořčicí. I takoví mezi námi jsou - a není to známka špatného charakteru.

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Počkejte, počkejte...

…ve svých od/roz-sudcích…jedl jsem už snad stovky variant gulášů a skoro každý měl něco do sebe…nikde nenajdete napsáno, že zá:,–(ně tento je ten pravý. Ano, i já jsem jaksi z principu proti oné chémii, to ano, ale co se týká té papriky, tak ti, kdo sledují maďarské pořady o vaření, vědí, že lžíce mleté papriky sem nebo tam nehraje roli (nebo respektive hraje, ale čím více, tím lépe). A Jandulko, jak Tě mám rád, tak musím odmítnout ono klišé o zahušťování.......ta mouka je víc regulérní než její nahrážky (tím myslím chléb - většinou starý a tudíž okem nespatřitelná, ale přece jen mírná zakyslost ⇒ rychle se kazící guláš a často podivné nadýmání konzumentů). A znovu podotýkám: gulášů jsem jedl snad stovky a sám dělám desítky (neb nač setrvat u jedné varianty?), takže vím, o čem mluvím…a nyní předávám slovo svým favoritům přes guláše a to je Tomovi Bunterovi a Kamiliovi.....jooo, a ublížil bych Muchachovi, kdybych neřekl, že proti panu Denisu Papinovi nic osobního nemám, ale mohl třeba vynálezt, jak ze 100koruny udělat 200korunu, ovšem s tím hrncem se mu to moc nepovedlo.....ta chuť toho pokrmu většinou někam emigruje a zůstane nám jen ta mřížka......a už mě bolí huba, takže do mě.....

Muchacho
361 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: HOVĚZÍ GULÁŠ - TO JE ON

Vy-ni-ka-jí-cí guláš dělají- Velká Bíteš restaurace u Kadla nebo Karla . Doporučuji

Muchacho
361 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: HOVĚZÍ GULÁŠ - TO JE ON jandule

naprostý souhlas. ještě bych dodal že pořádný guláš se musí VYSTÁT ! v žádném případě papiňák. dusit na pokraji zoufalství, tj v minimálním množství šťávy a míchat a míchat. aby se nepřipálilo cvrknout trochu tekutiny, když je potřeba zahustit ano -chlebem opatrně aby se nepřipálilo. nakonec trochu mouky ve vodě, vyplave ta skvělá šťáva a barva nahoru. cibulku osmažit do dost hněda ale nepřipálit ! tady vlatně končím začátkem postupu omlouvám se . dobrý guláš za to stojí. podle mne je nejlepší příloha natrhaný čerstvý křupavý rohlík

Labužník jandule02
1093 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: HOVĚZÍ GULÁŠ - TO JE ON

Ne, že bych chtěla rýt, ale nevím, jak by se mi mohlo povést bez teflonu osmažit téměř 3/4 kg cibule na lžíci sádla. Kdo někdy vařil, ví co mám na mysli.

ucitelas
330 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: HOVĚZÍ GULÁŠ - TO JE ON

Jeníku a jedl jsi ho? Dva sáčky papriky? Jeníku to není on.

Labužník jandule02
1093 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: HOVĚZÍ GULÁŠ - TO JE ON

Kamilio, dávám Ti za pravdu. Guláš vyráběl zrovna včera můj muž - kuchař amatér. Spočívá to v tom, že já dělám všechny úkony „ficky“ a on dohlíží. Správný guláš uvařit trvá poměrně dlouho - cibule se míchá a míchá. Zásmažku do guláše považuji za barbarství - zahušťuji zá:,–(ně na kostičky nakrájenou střídkou chleba. A mixovat guláš???

Labužník jasmine02
120 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: HOVĚZÍ GULÁŠ - TO JE ON

Taky se připojuji k mírné kritice, aniž bych ovšem chtěla autorovi - začínajícímu zde na Labužníku - brát chuť k zápisu nových receptů. Tenhle guláš ale opravdu pro labužníky není.

kamilio
551 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: HOVĚZÍ GULÁŠ - TO JE ON

Na takové poměry surovin málo masa, moc papriky, provaření zásmažky téměř žádné a to množství chemie v různých kostkách - hrůza! Výsledná chuť možná přijatelná, ale já bych to naředil tak na 16 porcí a dával to bezdomovcům v azylových domech.

Alice
104 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: HOVĚZÍ GULÁŠ - TO JE ON

Té papriky mi přijde taky moc a hlavně 6 kostek slaného chemického vývaru ? :o(

Labužník housenka02
609 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: HOVĚZÍ GULÁŠ - TO JE ON

… není tam té papriky moc?… nevím jak ty, ale já do guláše současně s protlakem a gulášovou šťávou dávám maximálně 2 ČL, v gulášové šťávě je totiž paprika taky a mě by se pak zdál guláš asi moc paprikový… ale proti gustu žádný dišputát…

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz