Recept Guláš pro Honzu

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Guláš pro Honzu

Postup

  1. nakrájet maso na malé kostky
  2. nakrájet cibuli (spíš na větší kousky)
  3. nalít olej do hrnce, rozpálit
  4. přidat maso, smažit aby všude zesvětlalo
  5. přidat cibuli, krátce osmažit
  6. v krátkém intervalu nasypat papriku a mouku, chvilku smažit (40s)
  7. zalít vodou, zamíchat ode dna, vařit
  8. přidat prolisovaný česnek, sůl, pepř (jedno kdy ale až do vody)
  9. před koncem přidat nakrájená rajčata (-15 min)
  10. vařit až bude maso měkké

Recept je z kategorií: Maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 28.05.11 vloženo
  • 2853x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hod

Počet porcí

  • 1 porce

Ingredience

  • Maso (vepřové / hovězí 1 kg)
  • cibule (3 velké)
  • rajčata (3 střední)
  • hladká mouka (2 maximální lžice)
  • česnek (4 stroužky)
  • olej (na dno hrnce)
  • sůl
  • pepř
  • červená paprika sladká (3 malé lžičky)
  • voda

Doporučená příloha

  • kolínka

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 28.09.13 11:25

Pochutnali jsme si, jen mouku do guláše nepoužívám, správný guláš se zahustí přirozeně sám díky cibuli, ale když už někdy zahustit musím, tak chlebem nebo žitnou moukou. Olej do gulášů a omáček nikdy nepoužívám, nejraději sádlo.
Postup při vaření jsem si dovolila upravit dle letitých vlastních zkušeností.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Guláš pro Honzu

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 30.09.13 08:47

U guláše, resp. paprikáše je základ všeho cibule. Říká se, že by mělo být stejně masa jako cibule, ale pak je to většinou moc nasládlé. Takže asi tak poměr 2/3.
Cibule na sádle se dělá zvolna, míchat a míchat až do světle hněda a rozpatlana.
Pak přidáváme maso. Nepodlévat, ztlumit a nechat pustit vlastní šťávu (když maso zatáhnu, nikdy mi nepustí pořádně šťávu na omáčku), pomalu dusit. Když je to tak akorát, tak přidat koření (paprika, majoránka, 1 stroužek česneku, pepř, může být i pálivá paprika, lžíce drcených rajčat nebo protlaku, sůl), přidáme na kostičky nakrájený tmavý chleba, podlijeme vodou, pivem či vývarem a dusíme do hotova.
Samozřejmě, že guláš má u nás zcela jiný význam než ve své domovině, kde je to spíše polévka. Ale výše uvedená česká varianta má u nás své stálé místo a zatím vždy stoprocentně uspěl.

 
Cuso
345 příspěvků 29.09.13 12:18

Ja do gulášu nedávam vývar vôbec. Ak je treba pridať tekutinu, pridávam pivo.

 
hippolyta
394 příspěvků 29.09.13 10:25

Ja bych si dovolila poznamku - pokud nedelame ctyri litry gulase z pul kila masa, ale mame primerene mnozstvi, neni podle meho vyvar vubec zapotrebi. Jinak souhlas se vsemi body (jen cibuli nedelam dohneda, jen slabe doruzova).

 
Zuzka1973
2192 příspěvků 29.09.13 08:26

@kamilio :palec:
Já si vypsala jen suroviny, postup u GULÁŠE mě číst nenapadlo, uvařila jsem dle vlastních zkušeností…
Nenapadlo mě, že by se dal guláš tak uchvátat (postup autorky jsem četla až nyní…)

 
kamilio
551 příspěvků 28.09.13 23:59
něco málo připomínek

1. Guláš se vždy dělá na sádle.
2. Ano, pak maso orestovat až má světlehnědou kůrčičku a vyndat na teplý talíř.
3. Pak cibule a při míchání oškrabovat přípečky.
4. Cibule musí být do hněda, ale nesmí se připálit.
5. Pak paprika a 1-2 lžíce rajského protlaku (nikdy ne kečup) a max. minutu restovat.
6. Zalít trochou horkého hovězího vývaru (v nouzi z kostky).
7. Vrátit maso do kastrolu a postupně vydusit vývar skoro na tuk.
8. To vše asi 3 x opakovat.
9. Pak zalít vývarem do výše masa, okořenit a osolit dle rodinných zvyklostí, na kastrol dát poklici a dusit. Občas kontrolovat a dolévat vývar.
10. Asi za 1 - 1,5 hod. česnek, majoránku. Ochutnat, dokořenit, dosolit.
11. Pokud má guláš nasládlou chuť, přidat pár kapek octa.
12. Zahustit buď na sucho opraženou moukou nebo tmavší zásmažkou, dělanou na sádle.
Vaření opravdového guláše je běh na dlouhou vzdálenost. Kdo spěchá, udělá, jak umí, třeba i v papiňáku.

Příspěvek upraven 01.10.13 v 00:05

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Turecké Cilbir vejce


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Tatranské kuře Tatranské kuře
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz