Recept Guláš Fiakr

(Hodnoceno 2x) spiser Rakouská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Guláš Fiakr

Postup

V kastrolu rozehrejte sádlo a na nem orestujte cibuli do sklovata. Pridejte papriku a rajcatové puré. Zamíchejte a pridejte maso, cesnek, majoránku, kmín a citronovou kuru. Zalejte varící vodou a nechte pobublávat pod poklickou asi 60 minut (závisí na kvalite masa). Dochutte gulás, nalejte jej do servírovací mísy a ozdobte okurkami, horkými párky a pulkami varených vajec. Tip: Párky ohrejte posledních pár minut prímo v kastrolu s gulásem. Nekde se na místo varených vajec podávají sázená vejce, nekde se párky opékají a nekde obojí.

Recept je z kategorií: Hovězí maso

Nahlásit recept

  • 01.02.07 vloženo
  • 19213x zobrazeno

Čas přípravy

  • 70 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 500 g cibule, nakrájené na kosticky
  • 750 g zadního hovezího masa, nakrájeného na kostky o hrane asi 3 cm
  • 75 veprového sádla
  • 2 PL papriky
  • 2 PL rajcatového puré
  • 2 rozetrené strouzky cesneku
  • 1 KL majoránky
  • ½ KL mletého kmínu
  • nastrouhaná kura z poloviny citronu
  • 2½ dl vody
  • sul
  • pepr
  • 4 nakládané okurky
  • 6 párku
  • 2 vejce uvarená na hnilicku

Doporučená příloha

  • Varené brambory sypané petrzelkou nebo chléb.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

van.Thomas 28.4.21 13:09

Chutná to dobře. Dělal jsem z polovičního množství, oproti receptu jsem přidal ještě deci vývaru. I tak je omáčky dost málo. Maso jsem přidal hned po cibuli, aby se opeklo a zatáhlo.

Odkaz na uvaření

jolana 16.2.11 20:28

Vdaka spiser za vynikajuci recept :)
Vajicka su uvarene na tvrdo, pretoze si nedovolim kupovane uvarit inac, ale aj tak to gulas radost zjest :)

Diskuse k receptu Guláš Fiakr

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Guláš Fiakr

sivakova
491 příspěvků 28.4.21 20:25
Citr.kůra v guláš.

Prosím, chtěla bych se zeptat jak chutná cit. kůra v guláš, děkuji. sivakova

jolana
5068 příspěvků 16.2.11 20:28

Vdaka spiser za vynikajuci recept :)
Vajicka su uvarene na tvrdo, pretoze si nedovolim kupovane uvarit inac, ale aj tak to gulas radost zjest :)

lydia
1227 příspěvků 19.9.09 19:14
Re: Guláš Fiakr - svevo

děkuji, italská káva je určitě nejlepší, ale na druhé místo bych zařadila Rakousko se svou kávou a kavárenskou kulturou. Určitě si vybereš, výběr je velký.
Přeji příjemné ochutnávání a nezapomeň na přílohu ke kávě :-)

sveva
751 příspěvků 19.9.09 03:07
Re: Guláš Fiakr. lydia

Děkuji za pěkný komentář. Takové se čtou jedna radost, teď budu ve Vídni dělat chytrou s tou kávou.
Zdravím

lydia
1227 příspěvků 18.9.09 20:36
Re: Guláš Fiakr.

Dovolila bych si napsat, že Fiakergulasch je stará rakouská specialita, která se nevaří z koňského masa, ale z hovězího a to z kližky. Je pojmenovaná po fiakru, jako drožkáři. Podává se s jednou nožičkou párku, tzv. Einspänner, která je obyčejně, jak už Esme uvedla rozříznutá a osmažená. Někde se Fiakergulasch podává s vařenými brambory, někde s vídeňskými knedlíky.
Kromě guláše, fiakru a drožkáře je Fiaker druh kávy, který dostanete koupit skoro v každé dobré kavárně. Je to horké dvojité mocca s rumem nebo třešňovicí a se šlehačkou, podává se ve sklenici. Také Einspänner, není jenom nožička párku nebo jednospřežná drožka, ale káva. Je to horká černá káva s velkou porcí šlehačky. Dostanete také v každé dobré kavárně koupit. Drožkáři tyto kávy pili na ohřátí, když čekali na zákazníky. Šlehačka se nemíchala, káva se pila skrz šlehačku, aby zůstala horká. Když přišel zákazník, drožkář šlehačku rozmíchal a kávu mohl rychle vypít:-)

mrtvola
1394 příspěvků 16.9.09 21:45
Re: Guláš Fiakr.

Koně, zrovna tak jako psi a přátelé, mi činí život radostnějším. Proto je nejím.
Fiakr guláš z hovězího mě uspokojí stejně tak či lépe.

casino
4497 příspěvků 16.9.09 15:35
Re: Guláš Fiakr.

No, já sním kde co… Ale z koniny mám vždycky takový divný pocit…

esmeralda
4813 příspěvků 16.9.09 12:55
Re: Guláš Fiakr - Kamilio,

souhlasím.
Nedávno jsme dělali koňské maso na BBQ. Nepotřebovalo to vůbec nic.
K tomu pečené rajče, cibule, kukuřice a brambora z mikrovlnky se lžící kyselé smetany a posypaná pažitkou.
Takhle nějak si představuji ráj.

kamilio
551 příspěvků 16.9.09 05:52
Re: Guláš Fiakr.

Koňské masenko je suprový! Škoda z něj dělat guláš. Osobně mám nejraději kýtu a uvařenou jako klasickou svíčkovou. Mlask!!!

esmeralda
4813 příspěvků 15.9.09 07:29
Re: Guláš Fiakr

Zase se na něj chystám.

Jau, v učených stránkách jsem se dočetla že se dělá nebo aspoň dělával i z koňského masa.

buturenka
311 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Guláš Fiakr.

no jo, gulášek fiakr patří k Vídni, jako vepřo, knedlo, zelo k česku - vypadá to na pochoutku, budu muset zkusit, a nebo si zajet do Vídně :-)

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Guláš Fiakr - Spiser,

tento guláš jsem si čistě náhodou dala v milé vídeňské restauraci při mé nedávné návštěvě Evropy.
Ty párky byly o něco kratší a na konci rozříznuté do kříže, takže byly krásně „rozkvetlé“. A místo brambor jedinečný kulatý rakouský knedlík s petrželkou.
Moc jsem si pochutnala.
Dík za vzpomínku.

jau
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Guláš Fiakr.

Hahaha, já podle názvu čekala koňské maso:-)))

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Karbanátky Karbanátky
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Štika na smetaně Štika na smetaně
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz