Recept "Guláš" a la catalana Pra

babi Španělská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Nakrájet špek a slaninu na kostičky a rozehřát na pánvi. Když se začínají barvit, přidat maso. Smažit po 2-3min. Přidat mouku a chvíli míchat. Potom přidat víno, česnek, cibuli, skořici, rajčata, mrkev, celer, kytičku, čokoládu, petrželku, sůl a pepř. Přidat vývar, nebo vodu, přikrýt těsně přiléhající pokličkou a pomalu dusit po 3 hodiny. Vyjmout maso do zapékací misky, nalít přez něj propasírovanou omáčku, přivéct do varu a pomalu vařit dalších asi 10min. Podávat velice horké. Název receptu ¨Estofado de buey a la catalana¨

Recept je z kategorií: Guláše

Nahlásit recept

  • 26.09.02 vloženo
  • 8517x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 50g špeku
  • 100g slaniny
  • 600g hovězí kližky, nebo jiného hovězího masa na dušení, na plátky nakrájeného
  • 1 lžíce mouky
  • 1 sklénka robustního červeného vína
  • 4 stroužky česneku
  • 2 cibule, nasekané
  • 2 rajčata posekaná
  • 1 mrkev na plátky nakrájená
  • 1 řapík celeru, posekaný
  • 1 pórek, nakrájený
  • kytička bylinek (snítka petrželky, tymiánu a bobkový list svázané kuchyňským motouzkem)
  • 30g čokolády na pečení, neslazené, nastrouhané
  • špetka skořice
  • petrželka posekaná
  • sůl a pepř
  • 2.5dl vody, nebo hovězího vývaru

Doporučená příloha

  • Pečené brambory ve slupce.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu "Guláš" a la catalana

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na "Guláš" a la catalana

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: ¨Gulᚨ a la catalana (PRA). - Marmeládo :-)

šla jsem koupit tu normální na vaření, ale při hledání jsem objevila v regále tři druhy čokolády - hořkou, mléčnou a bílou od firmy Carla, ty tmavé mají 70% kakaa, ale.....:-), obsahují konopné semínko!!! Do guláše jsem dala skoro půlku, zbytek ucumlávala při vaření, pak se mně div :-)))
Recepty od babi jsou na mě většinou moc dlouhé :-)), ale tenhle stojí za zařazení. Příště ho udělám v PH a šťávu nebudu mixovat a udělám ji víc, protože Zdenek na ni chodil s krajícem chleba :-)) Měj se hezky, přímo slunečně…ať už začne pršet, nebo umřu !!

marmelada
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: ¨Gulᚨ a la catalana (PRA).

Dando, jakou čokoládu jsi použila?

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: ¨Gulᚨ a la catalana (PRA). - babi :-)

po dvou dnech v lednici byl výjimečný , díky za další neotřelý recept guláše :-)

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Čokoláda...

Tinami, španělská kuchyně používá čokolády ne v jednom receptě. Zajímavé je, že to k těm receptům jaksi sedne. Kupuji čokoládu, která se zde prodává na pečení a je úplně hořká. Jak by pracovalo kakao jsem nikdy nezkoušela. Avšak sem tam i já použiji normální hořkou čokoládu (nakonec jí je pouze 30g na celý recept). Co se týče špeku, ten můžeš nahradit olejem (já osobně nikdy nepoužívám špeku a sádla při vaření, automaticky nahrazuji olejem; Španělé však se špekem vaří!). Zásobu receptů mám, většinu jsem jich uvařila, anebo ochutnala. Z kuchařek opisuji, nebo z mých vlastních zápisků z cest atd. Znám také mnoho kuchařů, ale veřejně se mně nechce udávat odkud. To víš, že mám také jiné zájmy než vaření! Měj se.

Tinami
166 příspěvků 25.1.09 03:43
P.S.

Jen nevím, zda je zde k dostání neslazená čokoláda, protože i ta hořká, která je v ČR k mání, podle mne obsahuje cukr. Co bys říkala nápadu nahradit ji kakaovým práškem?

Tinami
166 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi,

guláš s čokoládou mi zní tak skvěle šíleně, že to asi zkusím. Jen se ve své lenosti asi vykašlu na to pasírování a přendávání. A vynechám špek, ten není můj cup of tea. Mimochodem, máš neuvěřitelnou zásobu, skoro tě podezírám, že opisuješ recepty z kuchařek, aniž bys je vařila. Děláš něco jiného, než že jen vaříš? (Ale to už je zase od věci)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Hruškový koláč

Nejlepší recepty

Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz