Recept Grissini – italské tyčinky Veg Pra

(Hodnoceno 1x) Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Grissini – italské tyčinky

Úvod

Peču je jednou za 2 – 3 týdny a až teprve dnes jsem zjistila, že na Labužniku nejsou :twisted: ! Tedy alespoň ne pod svým názvem :think: .

Je to pohotové pohoštění, něco k zakousnutí třeba k vínu i pivu. Nebo „chroupání“ k televizi, rozhodně méně kalorické, nežli brambůrky či hranolky z fritézy :cert: .

Podávám je většinou s některou studenou omáčkou. Jsou výborné i k tučnějšímu jogurtu – na slano i sladko.

Nyní před vánocemi a Silvestrem jich napeču víc, v lednici mám vždy ochucenou majonézu a tak mohu návštěvě předložit malé slané pohoštění kdykoli :lol: .

Recept mám upraven pro zpracování těsta v pekárně na chleba. Těsto je totiž tužší, nežli to na housky a chleba (které zadělávám ručně). Pomohl by i výkonnější robot, který hutnější těsto dokáže uhníst. Používám „živé“ droždí; kdo rád peče se sušeným, dá obvyklou dávku úměrnou množství použité mouky.

Do těsta můžete přidat třeba mletý pepř nebo mleté chilli. Sůl přidejte podle svých zvyklostí, kdo solí méně, raději na uvedené množství mouky jen ½ lžičky. To platí také v případě, že tyčinky posypete solí i na povrchu. Já povrch neposypávám, pokud je podávám s „máčedlem“.

Postup

Ingredience zpracujeme na těsto, které necháme vykynout. Při zpracování v pekárně na chleba program TĚSTO.

Po vykynutí těsto ještě na vále propracujeme. Stačí krátce. Rozdělíme na 36 dílů. Kdo by nevěděl, jak rozdělit :oops: , tedy: nejdříve na čtvrtiny. Každou čtvrtinu na 3 díly a každý tento díl zase na 3. Pak jsou dílky téměř stejné a tyčinky pak budou přibližně stejně velké :potlesk: .

Dílky vyvalujeme na tyčinky asi 25 cm dlouhé. Pokládáme na plech vyložený pečpapírem (nebo vymazaný tukem) a necháme přikryté kynout. Když jsou v tloušťce přibližně dvojnásobné, dáme je péci do dobře vyhřáté trouby.

Po upečení necháme vychladit na mřížce.


Reklama

Nahlásit recept

  • 22.12.15 vloženo
  • 4204x zobrazeno

Ingredience

  • 180 ml vody
  • 1 PL olivového oleje
  • ½ - 1 KL soli
  • 400 g hladké mouky
  • ¼ kostky droždí (10 g)
  • -
  • + přísady do těsta - volitelně (nemusí být)
  • mletý pepř, chilli, drobně sekané olivy, šunka atd.
  • -
  • + na posyp (nemusí být)
  • mák, sezam, sůl apod.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 07.02.18 19:55

Lepší než koupené - jen zadělávám ručně, takže jsem musela přidat o něco vody navíc…
Ukládám do oblíbených, budou asi hodně často :)
Foto tradičně v komentáři.

Odkaz na uvaření

birkana 22.12.15 14:58

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Grissini – italské tyčinky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Zuzka1973
2066 příspěvků 07.02.18 19:57

Lepší než koupené - jen zadělávám ručně, takže jsem musela přidat o něco vody navíc…
Ukládám do oblíbených, budou asi hodně často :)

 
daduuja
1133 příspěvků 22.12.15 17:25

@birkana :-) když já znám jen tři druhy - 12, 33 a 40%, s jogurtem ee, to si ho dám radši samotný :-) třeba s tím česnekem :mavam:

 
birkana
1663 příspěvků 22.12.15 17:03

@daduuja, záleží na tom, jaká smetana :jazyk:. 6%, 12%, 20%, 33%,… :lol:. Ti „redukující“ si mohou omočit v jogurtu (1,5%) s prolisovaným česnekem :mavam:.

 
daduuja
1133 příspěvků 22.12.15 16:50

@birkana Všechny sýry s plísněma máme v oblibě, i ty bez plísní :-)
Ve spojení jen se smetanou kalorická bomba, ale lahodná, já věřím, že co sním s chutí, tak po tom neztloustnu :-)
Když jsem byla v pracovním procesu, tak jsem nivu kupovala od vejcáka (ten co vozí vejce :-)) po celých kolech a musela být minimálně 14 dní prošlá, tu 14 denní lhůtu ji často vozil v chlaďáku, aby mi ji potom mohl se slevou prodat :-)

 
birkana
1663 příspěvků 22.12.15 16:32

@daduuja, fantazii se meze nekladou :kytka: :mavam:.

Já poslední dobou vyrábím velejednoduchou omáčku z rozmělněného sýra s modrou (zelenou) plísní rozmixovaného ve smetaně. Není třeba nic přidávat, jen uhlídat správnou vláčně zahoustlou konzistenci. Mám ji pořád cca půl litru v lednici, např. k těm grissinám. Nikdo neodmítl, ba naopak :lol:. Výchozí suroviny mám stále v zásobě. Když jsem kupovala téměř půl kola Nivy (vážilo to přes 2 kg), dívali se na mě jak na „holé skřivánky“ :cert: ; asi si řekli, že to mám na kšeft ;).

 
daduuja
1133 příspěvků 22.12.15 16:18

Nóooo :-) a konce obalené do nějaké dobré sušené šunky… :-)
Teď jsem se v krámu rozhodovala jestli vzít droždí nebo ne? vzala :-) Miluju je :mavam:

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Koláč a la piňa colada


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz