Recept Griotte, aspoň trochu jak bývala, edit 2014

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Kdo z nás nenechal oblbnout své chuťové pohárky současnou gastronomickou chemií, snad bude souhlasit, že dnešní griotka nemá s dávným originálem nic společného. Po lopatě – pozřít nelze. Pokud nám chutná, je nejvyšší čas se nad sebou zamyslet.

Tehdejší rubínově červená kapalina pocházela z višňové šťávy, extraktu z pecek, cukru, jemného lihu a koření. Obsah alkoholu 38% hovořil jasně – nikdo z výrobců na nás nešetřil. Podávala se po dobrém obědě ku kávě s dezertem.

Na různých serverech se krčí jeden, téměř všemi opisovaný recept. Není špatný, chybí v něm koření, dolévá se bohužel tuzemákem a kde právě teď vzít višně, že?

Hrabaje se pavučinami zastřenou pamětí, vyjukla na mě dávno zapomenutá „čtyřka s pětkou“. Tedy griotka s rumem, pamatujete? Višně nejsou, budeme vařit z vody, ale budete překvapeni výsledkem. Až sem recept platil ještě v roce 2012. Povídáni v závorce už nečtěte. (Musíte si pospíšit, základní surovina, tedy Garrone, se za poslední rok zhoršila, ubylo ovoce i alkohol, ale pořád to ještě jde.) Nějaký nepančovaný špiritus na zředění se v zásobách snad najde. V jisté nové publikaci se uvádí slivovice. Promiňte, to jest gastronomický analfabetismus a my patříme mezi vzdělance.

Dejte si do mobilu konec června, budou dozrávat višně a neváhejte pro ně skočit přes plot, třeba by patřil raketové základně. Dostanete griotku jaksepatří. Pro lásku je třeba přinášet i největší oběti.

Postup

Do malé lahvice nalámeme hřebíček v počtu as 10 kusů, jeden obvyklý smotek hrubě rozdrcené skořice, rozetřené mandle, třetinu vanilkového, na nudličky krájeného lusku a zalejeme 5 cl vodky. Necháme v teplé cimře, občas protřepeme a za čtyři dny můžeme použít.
Jak je v surovinách uvedeno, Garrone od roku 2013 již nelze pozřít. Neomlouvám se, přátelé, neb já tento patok nevyrábím, distribuuje Stock Plzeň a to není firma labužníků, tedy i vás, hodná.
Použijeme višňový nektar 50% z NĚMECKÉHO Kauflandu. Proč z německého? Inu, z českého krámu obsahuje 3% višní a barvu z aronie. Říkám NEBRAT!
Do višňového nektaru zamícháme cukr a velmi pozvolna vaříme 15 minut. Tím se přemění cukr na fruktózu a výsledný likér bude hladký. Rozpuštěný cukr není totéž co fruktózový sirup!
Do vychladlé směsi přidáme alkohol a všechno dobře protřepeme s přefiltrovanou kořenitou trestí. Pokud seženete třešňovici s 80% lihu, tím lépe. Vlastníte-li apatyku, zabavte čistý líh. To pochopí každý i zatvrzelý šéf finančního úřadu. Likéry v první republice byly vždycky sladké a silné.


Reklama

Nahlásit recept

  • 25.09.12 vloženo
  • 2518x zobrazeno

Ingredience

  • (v původním receptu uvedena 1 láhev (0,75 l) Garrone cherry) už neobsahuje žádné ovoce, jen pouhou chemii. Nekupovat, nekonzumovat a do ničeho nepřidávat.
  • 1 litrová krabice višňového nektaru 50% nebo litr pravé šťávy z vajkslí
  • 25 dkg cukru
  • 0,5 l pořádné vodky, čistého lihu 80% nebo domácí třešňovice
  • hřebíček, vanilka, skořice, 5 hořkých mandlí nebo hrst rozdrcených višňových pecek

Doporučená příloha

  • Káva, sladké dezerty

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Griotte, aspoň trochu jak bývala, edit 2014

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Wolfg
583 příspěvků 11.12.13 11:52

Tak, a recept už nefunguje, protože výrobci potravin jsou ještě větší svině, než by mohlo napadnout. Všude, kde je přirozený přídavek cukru, jej nahrazují chemickými fujtajbly - teď mám na mysli nakládanou zeleninu. Pokud ještě někde cukr je, brzo nebude. Ale zpět ke Garrone. Na posledních lahvích se výrobce už vůbec nezmiňuje o ovoci. Proto výrobek nepoužívám a nekupuji! To ještě neznamená, že je vše ztraceno. Kaufland v Německu dodává nektar s 50% višňové šťávy, což by šlo. Otázka je, jak dlouho. V českých obchodech se najde šťáva se 3% višní a zbytek aronie s vodou. Ze srdce přeji dobrou chuť, budete ji potřebovat :P

 
svato
1416 příspěvků 26.09.12 16:34

To nie je vec nevedomosti, ale jazyka, milášku, jednoducho mi tieto obilné pálenky nechutia, spomeň si na pioniersky tábor v Českom Dube, kde johnmirrow a Andinin Maťo dostávali skoro epileptické záchvaty, keď som priniesla dve fľašky Laphroaigh, ochutnala jednu štamperlu (bola som zvedavá kvôli jednej detektívke) a ďalej som pila víno :!
ak by si sa mi chcel zavďačiť nejakou hnedou pálenkou, môže byť Rémy Martin alebo tak nejak :srdce: :lol:

Příspěvek upraven 11.12.13 v 17:43

 
casino
4470 příspěvků 26.09.12 12:48
Obsah alkoholu 38%

No, to asi nebyla GRIOTTE, anóbrž CHERRY-BRANDY :)
Z časů, kdy jsem experimentoval s VIŠNĚMI V ČOKOLÁDĚ mi zbylo pár sklenic s višněmi v lihu… Skutečnost je taková, že „nálev“ se sice griotce podobá, ale bez přidaného KOŘENÍ (a v mém případě i cukru) to zkrátka griotka néééni ;)

 
Wolfg
583 příspěvků 26.09.12 09:39
Jasně že

Do griotky patřej višně, ale nechtěl jsem diskriminovat naši většinu, co se k nim nedostane.
Ad vínovice, to je snad nejlepší ušlechtilá pálenka, pokud se zakvasí kvalitní hrozny.
Ještě do ní patří puškvorec, Milošu. Zajdu k rybníkům do Selce, tam vždycky bejval. A jak děláš tu samožitnou?

 
gmp
1603 příspěvků 25.09.12 23:44
-

Svato! Ženo, Tvé jméno jest nevědomost! Samožitná gořalka! Nápoj nebešťanů! :kytka:

 
svato
1416 příspěvků 25.09.12 23:23

Tož, vašnosti, prečo to kazíš takouto pálenkou a nedáš normálny špirák? mne osobne by sa to hodilo viac :nevim:

 
di
2451 příspěvků 25.09.12 21:50

No, já nevím, jestli to sem v době prohibice vůbec můžu napsat, ale náš čejkovický kamarád dělá višňovku jen z višní a své vlastní vínovice, možná to kapku přisladí, to nevím, koření ale myslím nedává žádné. Leží to skoro rok a až pak se to stáčí a je to výborné. Pokud by byl zájem, můžu (po vypršení zákazu) zajistit vzorky, ale opravdu jen vzorky, prostě jen tak na ochutnání. Nehlašte se všichni. ;-) :-D

 
gmp
1603 příspěvků 25.09.12 19:50
+

Ja, maj recht vašnosti. Tady prosím jeden malý důkaz poslední věty recesspisu. Přepisuji do písmene se vším všudy: Višňovka: Na 1 kg stopekzbavených višní naleje se tolik samožitné kořalky, až jsou všechny višně v ní pohříženy k tomu přidá se asi 1 dkg hřebíčku, tolik celé skořice, několik zrn pepře a trochu čerstvé neb sušené mařinky (?), též tyčinky vynilky možno přidati. Láhev se ováže pergamenem a ponechá na teplém místě, nejlépe na slunci státi. Když se višňovka odlévá, může se přidati kořalky. (Tetin kuchařský sešit z předminulého věku.)(S tou mařinkou nejsem si jist, neb je to jen těžkočitelné, ale dovesu si ji v tom představit, to prosimpěkně dovedu)

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Girasoli gorgonzola e noci


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Mrkvový salát Mrkvový salát
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Houbová smaženice Houbová smaženice

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz