Recept Griotte, aspoň trochu jak bývala, edit 2014

Wolfg Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod

Kdo z nás nenechal oblbnout své chuťové pohárky současnou gastronomickou chemií, snad bude souhlasit, že dnešní griotka nemá s dávným originálem nic společného. Po lopatě – pozřít nelze. Pokud nám chutná, je nejvyšší čas se nad sebou zamyslet. Tehdejší rubínově červená kapalina pocházela z višňové šťávy, extraktu z pecek, cukru, jemného lihu a koření. Obsah alkoholu 38% hovořil jasně – nikdo z výrobců na nás nešetřil. Podávala se po dobrém obědě ku kávě s dezertem. Na různých serverech se krčí jeden, téměř všemi opisovaný recept. Není špatný, chybí v něm koření, dolévá se bohužel tuzemákem a kde právě teď vzít višně, že? Hrabaje se pavučinami zastřenou pamětí, vyjukla na mě dávno zapomenutá „čtyřka s pětkou“. Tedy griotka s rumem, pamatujete? Višně nejsou, budeme vařit z vody, ale budete překvapeni výsledkem. Až sem recept platil ještě v roce 2012. Povídáni v závorce už nečtěte. (Musíte si pospíšit, základní surovina, tedy Garrone, se za poslední rok zhoršila, ubylo ovoce i alkohol, ale pořád to ještě jde.) Nějaký nepančovaný špiritus na zředění se v zásobách snad najde. V jisté nové publikaci se uvádí slivovice. Promiňte, to jest gastronomický analfabetismus a my patříme mezi vzdělance. Dejte si do mobilu konec června, budou dozrávat višně a neváhejte pro ně skočit přes plot, třeba by patřil raketové základně. Dostanete griotku jaksepatří. Pro lásku je třeba přinášet i největší oběti.

Postup

Do malé lahvice nalámeme hřebíček v počtu as 10 kusů, jeden obvyklý smotek hrubě rozdrcené skořice, rozetřené mandle, třetinu vanilkového, na nudličky krájeného lusku a zalejeme 5 cl vodky. Necháme v teplé cimře, občas protřepeme a za čtyři dny můžeme použít. Jak je v surovinách uvedeno, Garrone od roku 2013 již nelze pozřít. Neomlouvám se, přátelé, neb já tento patok nevyrábím, distribuuje Stock Plzeň a to není firma labužníků, tedy i vás, hodná. Použijeme višňový nektar 50% z NĚMECKÉHO Kauflandu. Proč z německého? Inu, z českého krámu obsahuje 3% višní a barvu z aronie. Říkám NEBRAT! Do višňového nektaru zamícháme cukr a velmi pozvolna vaříme 15 minut. Tím se přemění cukr na fruktózu a výsledný likér bude hladký. Rozpuštěný cukr není totéž co fruktózový sirup! Do vychladlé směsi přidáme alkohol a všechno dobře protřepeme s přefiltrovanou kořenitou trestí. Pokud seženete třešňovici s 80% lihu, tím lépe. Vlastníte-li apatyku, zabavte čistý líh. To pochopí každý i zatvrzelý šéf finančního úřadu. Likéry v první republice byly vždycky sladké a silné.

Nahlásit recept

  • 25.09.12 vloženo
  • 3477x zobrazeno

Ingredience

  • (v původním receptu uvedena 1 láhev (0,75 l) Garrone cherry) už neobsahuje žádné ovoce, jen pouhou chemii. Nekupovat, nekonzumovat a do ničeho nepřidávat.
  • 1 litrová krabice višňového nektaru 50% nebo litr pravé šťávy z vajkslí
  • 25 dkg cukru
  • 0,5 l pořádné vodky, čistého lihu 80% nebo domácí třešňovice
  • hřebíček, vanilka, skořice, 5 hořkých mandlí nebo hrst rozdrcených višňových pecek

Doporučená příloha

  • Káva, sladké dezerty

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Griotte, aspoň trochu jak bývala, edit 2014

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Griotte, aspoň trochu jak bývala, edit 2014

Wolfg
584 příspěvků 11.12.13 11:52

Tak, a recept už nefunguje, protože výrobci potravin jsou ještě větší svině, než by mohlo napadnout. Všude, kde je přirozený přídavek cukru, jej nahrazují chemickými fujtajbly - teď mám na mysli nakládanou zeleninu. Pokud ještě někde cukr je, brzo nebude. Ale zpět ke Garrone. Na posledních lahvích se výrobce už vůbec nezmiňuje o ovoci. Proto výrobek nepoužívám a nekupuji! To ještě neznamená, že je vše ztraceno. Kaufland v Německu dodává nektar s 50% višňové šťávy, což by šlo. Otázka je, jak dlouho. V českých obchodech se najde šťáva se 3% višní a zbytek aronie s vodou. Ze srdce přeji dobrou chuť, budete ji potřebovat :P

svato
1446 příspěvků 26.9.12 16:34

To nie je vec nevedomosti, ale jazyka, milášku, jednoducho mi tieto obilné pálenky nechutia, spomeň si na pioniersky tábor v Českom Dube, kde johnmirrow a Andinin Maťo dostávali skoro epileptické záchvaty, keď som priniesla dve fľašky Laphroaigh, ochutnala jednu štamperlu (bola som zvedavá kvôli jednej detektívke) a ďalej som pila víno :!
ak by si sa mi chcel zavďačiť nejakou hnedou pálenkou, môže byť Rémy Martin alebo tak nejak :srdce: :lol:

Příspěvek upraven 11.12.13 v 17:43

casino
4497 příspěvků 26.9.12 12:48
Obsah alkoholu 38%

No, to asi nebyla GRIOTTE, anóbrž CHERRY-BRANDY :)
Z časů, kdy jsem experimentoval s VIŠNĚMI V ČOKOLÁDĚ mi zbylo pár sklenic s višněmi v lihu… Skutečnost je taková, že „nálev“ se sice griotce podobá, ale bez přidaného KOŘENÍ (a v mém případě i cukru) to zkrátka griotka néééni ;)

Wolfg
584 příspěvků 26.9.12 09:39
Jasně že

Do griotky patřej višně, ale nechtěl jsem diskriminovat naši většinu, co se k nim nedostane.
Ad vínovice, to je snad nejlepší ušlechtilá pálenka, pokud se zakvasí kvalitní hrozny.
Ještě do ní patří puškvorec, Milošu. Zajdu k rybníkům do Selce, tam vždycky bejval. A jak děláš tu samožitnou?

gmp
1603 příspěvků 25.9.12 23:44
-

Svato! Ženo, Tvé jméno jest nevědomost! Samožitná gořalka! Nápoj nebešťanů! :kytka:

svato
1446 příspěvků 25.9.12 23:23

Tož, vašnosti, prečo to kazíš takouto pálenkou a nedáš normálny špirák? mne osobne by sa to hodilo viac :nevim:

di
2453 příspěvků 25.9.12 21:50

No, já nevím, jestli to sem v době prohibice vůbec můžu napsat, ale náš čejkovický kamarád dělá višňovku jen z višní a své vlastní vínovice, možná to kapku přisladí, to nevím, koření ale myslím nedává žádné. Leží to skoro rok a až pak se to stáčí a je to výborné. Pokud by byl zájem, můžu (po vypršení zákazu) zajistit vzorky, ale opravdu jen vzorky, prostě jen tak na ochutnání. Nehlašte se všichni. ;-) :-D

gmp
1603 příspěvků 25.9.12 19:50
+

Ja, maj recht vašnosti. Tady prosím jeden malý důkaz poslední věty recesspisu. Přepisuji do písmene se vším všudy: Višňovka: Na 1 kg stopekzbavených višní naleje se tolik samožitné kořalky, až jsou všechny višně v ní pohříženy k tomu přidá se asi 1 dkg hřebíčku, tolik celé skořice, několik zrn pepře a trochu čerstvé neb sušené mařinky (?), též tyčinky vynilky možno přidati. Láhev se ováže pergamenem a ponechá na teplém místě, nejlépe na slunci státi. Když se višňovka odlévá, může se přidati kořalky. (Tetin kuchařský sešit z předminulého věku.)(S tou mařinkou nejsem si jist, neb je to jen těžkočitelné, ale dovesu si ji v tom představit, to prosimpěkně dovedu)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Plněné vepřové závitky

Nejlepší recepty

Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Tatranské kuře Tatranské kuře

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz