Recept Grilovany paprikovy salat

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Tento salat/chutovka se da pripravit na panvi, grilu nebo v troube. Pouziti je mnohostranne - ke grilovanemu masu, na sendvice, na testoviny… nebo jako dip s platky opecene veky a vinem

Postup

Papriky zbavime jadrincu a na olivovem oleji ze vsech stran opecme az naskacou na kuzi puchyre (trva to docela dlouho), popripade ugrilujeme (potrene olejem) nebo opeceme v troube (v puli peceni obratime). Kdo ma plynovy sporak/horak muze udelat primo na nem, nutna je opatrnost, trochu zkusenosti a grilovaci kleste. Paprika je hotova, kdyz splaskne.
Vyndame z panve do misky a prikryjeme potravinovou folii (pro lehci slupovani kuze).

Na panvi ve ktere jsme papriku grilovali, opeceme cesnek do zlatova.

Schladlou papriku oloupeme, nakrajime na tenke nudlicky dame do misky. Pridame veskerou zbylou tekutinu ktera okapala do misky pri chlazeni a krajeni. Pridame cesnek a balsamico ocet. 1-2 lzicky by meli stacit. Lehce osolime, popripade opeprime. Promichame.

Pro prime pouziti nechame 1-2 hodiny odstat v pokojove teplote. Pro pouziti 2-3 den dame do lednice, vytahneme pred pouzitim aby se odstal na pokojou teplotu.

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 16.06.10 vloženo
  • 3195x zobrazeno

Čas přípravy

  • 25 min

Ingredience

  • 4 cervene paprikove lusky zbavene jadrincu, ponechane vcelku
  • 1 palice cesneku, na jemne platky nakrajene
  • 2 cajove lzicky dobreho balzamikoveho octa
  • 2 lzice olivoveho oleje
  • sul, pepr

Doporučená příloha

  • dobre vino a nalada

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Grilovany paprikovy salat

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Manana
1515 příspěvků 17.06.10 20:32
Re: Grilovany paprikovy salat - Mjam

Tak to už jsou skoro bulharské čušky .

 
mjam  17.06.10 20:10
Re: Grilovany paprikovy salat

Ahojky, taky to dělám, ale malinko jinak. Nejdřív si udělám nálev: Utřený česnek, sůl, pepř, bílý ocet balsamico, lesní med a oregáno. Po dochucení přidám panenský olivový olej a vytvořím emulzi. Poměr se musí individuelně vyzkoušet, já dám na jednu PL octa tři, čtyři PL oleje a jednu PL medu.

Používám kápie, které musí být zcela neporušené. Často je špička scvrklá, takové lusky nejsou vhodné. Papriky dám po grilování (nasucho) do misky a zakryji utěrkou. Po čtvrthodince je takto zpracuji: Přes mísu s nálevem položím cedník. Nad ním lusk za stopku podržím a rozříznu po délce na dvě poloviny. Jadřince vyříznu a lusky sloupnu. Půlky paprik naskládám do mísy s nálevem a šťávou (= marinádou), kterou dochutím a nechám pod poklicí půl dne vychladnout.

Půlky lusků ozdobím kostičkou bulharského ovčího sýra a jednou černou suchou olivou a pokapu marinádou.

Takto připravené kápie se musí sníst nejpozději druhý den, jinak mohou zkysnout.

 
jaga13
399 příspěvků 17.06.10 15:31
Re: Grilovany paprikovy salat, Noskovice...

…přesně v tomto provedení znám z Itálie, z jedné malinké vesnice na jihu, se skvělým olivovým olejem, netřeba nic dodávat…pečeme doma často, v remosce, nasucho a šup s nimi do mikroténu, loupání i odsemínkování jde snadno :)
hezký den všem

 
noskovice
1323 příspěvků 17.06.10 06:02
Re: Grilovany paprikovy salat

Já, když už chci papriky oloupané, dám je celé pod gril. Musí se ta slupka rychle „spálit“, aby nerozvařila papriku. Paprika je dobrá skoro syrová. Pak už jen kapku olivového oleje, panenského a dost. Pakliže použiji olej opravdu výběrový, nemusím ani solit.

 
Alis
2617 příspěvků 17.06.10 05:56
Re: Grilovany paprikovy salat

postupu jsem nevěnovala náležitou pozornost, ani já neodstraňuji vnitřek předem a nepotírám olivovým olejem.

 
Manana
1515 příspěvků 17.06.10 05:45
Re: Grilovany paprikovy salat

Papriky mazat olivovým olejem před pečením je zbytečné a škoda, ten se pak na těch černajících slupkách připaluje. Lepší je olejem namazat až upečené oloupané papriky.
A papriky dejte péct celé, neporušené, udělají si svůj papiňák, vykucháte si je až při loupání, je to čištění z jedný vody načisto.

S paprikama se daj dělat divy!

 
Landospandos
256 příspěvků 17.06.10 05:37
Re: Grilovany paprikovy salat

S prorajbováním střev souhlasím, Wolfgu. Já taktéž konzumuji (jak nadnesená definice žraní…) papriky včetně slupek. Na mě díkybohu žádné devastující účinky nemají. Peču je na ohni celé, potřené olejem. Mňam!

 
Wolfg
583 příspěvků 17.06.10 05:16
Re: Grilovany paprikovy salat

Aháá, takže nejsem organoleptický barbar, jenom línej a správní řízení snad nehrozí.
Nejsa felčar přes trubky, netuším, co jim prospívá. Ále takové časté vykartáčování jejich vnitřního povrchu vlákninou, nebude na škodu.

 
martin_etzl
280 příspěvků 17.06.10 05:02
Re: Grilovany paprikovy salat

Loupu, asi pro to samé, co Alis, protože je peču v troubě až do černých puchýřů. Když je to masitá paprika, sloupe se pak skoro sama.
Myslím, že když se tenhle salát dobře vychladí, nebude potřebovat už nic dalšího. Ani Nivu ani jiný sýr, jen kousek dobrého bílého chleba a možná ani ten ne.

 
Alis
2617 příspěvků 17.06.10 04:53
Re: Grilovany paprikovy salat... proč loupat

Moje zkušenosti s grilovanými paprikami, Wolfe:
Pokud je opékám tak, aby měly ještě lehce křupavou slupku (a dužinu), pak je peču jen proto, aby zavoněly. Pak mi křupavost vyhovuje a chutná.
Pokud je opékám tak, aby se daly sloupnout, pak je opékám docela dlouho, slupka zčerná a jakoby se ztenčí. Taková slupka mi nechutná, protože je za a/ hořká a za b/se lepí na zuby.
Tolik moje odpověď na tvoje „proč loupat“ :)

 
gmp
1603 příspěvků 17.06.10 04:34
Re: Grilovany paprikovy salat

Po upečení je dávám do mikrotenového sáčku, jdou lépe loupat. Miloš

 
anickav
2904 příspěvků 17.06.10 04:26
Re: Grilovany paprikovy salat

Kedysi som lúpala celé haldy, už nelúpem. Mančaft si zvykol.

 
Drobek  17.06.10 04:07
Re: Grilovany paprikovy salat

Wofgu, protože zelené papriky jsou vlastně nezralé červené, a ty šlupky se nestráví a projdou tělem jak jsou. Jestli je máš rád, chroupej si je, Papriková policie nepřijde. Já nemůžu, strašlivě mně proženou.
Plněné papriky děláme už jen z červených, kde ta slupka není tak zralá. Protože jsi člověk vařící tak víš, že zelené papriky se ta slupka při tepelné úpravě sloupne, a leckomu se ty samotné slupky nelíbí. Syrové pochopitelně i se slupkou.

 
noskovice
1323 příspěvků 17.06.10 04:04
Re: Grilovany paprikovy salat- Wolfg,

nevím, ale možná jsou těžko stravitelné pro někoho. Já s tím nemám problémy. Až na tchýni, strávím všechno. Prozatím. :)

 
Wolfg
583 příspěvků 17.06.10 03:54
Re: Grilovany paprikovy salat

Pečené papriky jsou lahůdka. Myslím, že řada dobrot vznikla z chudoby. Jsou jednoduché, nepotřebují drahé dodatky a vyniká v nich přirozená chuť i vůně, zesílená tepelnou úpravou. Bulhaři a nejen ti, ví své. A teď mám vážný dotaz. Ve všech návodech, jakkoli pečených paprik, se loupe slupka. Chuťové senzory jsou důležité, ale neméně závažné jsou i vjemy hmatové. Ve višňovém džemu rádi kousneme do tužší slupky, nikoho nenapadne mixovat rýži jako přílohu a slupky pečených paprik jsou pro mě lahodné. Jistě, je to svobodné rozhodnutí, ale řekněte mi, proč loupat

 
ChefBronia
57 příspěvků 17.06.10 00:56
Re: Grilovany paprikovy salat

to: Buki - jasne - cokoliv, v podstate tohle je zaklad, na kterem se da stavet - marinovane houby, syr…

 
ChefBronia
57 příspěvků 17.06.10 00:53
Re: Grilovany paprikovy salat

Jo, o tom plynu jsem psala, ale nekam to zmizelo:-) musim to opravit

 
Drobek  17.06.10 00:49
Re: Grilovany paprikovy salat

Já bych jen dodal, že ty papriky se dobře opečou přímo na plynovém hořáku, bez pánve. trvá to chvíli, takovou chvíli, že se to musí hlídat. Výsledek je stejný.

 
Buki
6 příspěvků 17.06.10 00:20
Re: Grilovany paprikovy salat

podľa mňa by do šalátu pasovali kocky Nivy (roquefort)

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Houbová smaženice Houbová smaženice
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz