Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
mimo Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Ve velkém nízkém kastrolu rozehřejte máslo se lžící rostlinného oleje. Přidejte nakrájenou cibuli a pomalu nechte zesklovatět. Zhruba po půl hodině zaprašte moukou a důkladně zamíchejte, poté postupně přidávejte horký vývar a bílé víno. Podle chuti přidejte sůl a pepř a nechte polévku vařit na mírném plameni další půlhodinu. Potom znovu dochutíme a přidáme portské. Mezitím necháme upéct plátky baget do křupava a poté potřeme olivovým olejem a česnekem. Hotovou polévku nalijeme do teplých misek, navrch naskládáme tousty a přidáme vrstvu sýra. Misky necháme péct v troubě, nejlépe na grilu, dokud není sýr zlatavý. Ihned podáváme.
Recept je z kategorií: Polévky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Gratineé Lyonnaise
děkuji, ale není to potřeba, stačí vyplnit profil
A.
129 příspěvků 28.2.10 05:25
Alis.
louisdelatour@yahoo.fr
chtěla jsem ti poslat soukromou zprávu, abych tu neunavovala ostatní labužníky svými historkami, ale nemáš cosi vyplněného v profilu a prot ti zprávu nejde zaslat.

Chtěla jsem jen říct, že když jsem byla před mnpha lety poprvé v Paříži, jela jsem tam rozechvěle natěšená se spoustou informací a touhou vidět vše in natura. První, co jsem spatřila potom, co jsme se ubytovali, bylo centrum G. P. na které snad jako jediné jsem nebyla připravená (věděla jsem, že JE, ale netušila JAK vypadá. Byl to pro mě kulturní šok
Nutno říct, že i díky tomu pak už následovaly jen krásné pohledy, výhledy, samá pozitiva a sociální jistoty
Hezký večer
Alis
129 příspěvků 28.2.10 03:46
Alis,
Centrum G.P. ještě nestálo a pařižané mu dali ten název, který je skutečně přiléhavý.
rafinérie G. Pompidua mě pobavila. Možná to pařížané překřtili a je to pro ně stejně zavedené jako pro nás třeba „rohlík“ na Kavčích horách v Praze, ale přiznávám, že to slyším poprvé a mluví mi to z duše
A.
129 příspěvků 28.2.10 02:44
Sveva,
mám kolem se ratolest dcery a tak jsem trochu nerves. Název Gratinée lyonnaise je uveden gramaticky správně!
129 příspěvků 28.2.10 02:19
Sveva,
Máte pravdu, že Gratinée Lyonnaise je bez členu. Souhlasím s Vámi, že pokud tento web nese název Labužník, zasluhuje si, aby recepty byly co nejvěrnější. Faktem je, že jsem množstvím vína byl sám překvapen, neboť jsem ji měl několikráte Lyonu a určitě by mi to neušlo. Nerad někoho opravuji, neboť recepty mohou mít tisíce variací. Uvedený recept vychází zřejmě z nějakého gastronomického časopisu VB/US - Regionální a etnická gastronomie. Mám sice řadu receptu, ale uvádím ten P. Bocuse rozeného v regionu, který navíc propaguje Cuisine Dauphinoise kam i uvedený recept patří. Pro zajímavost Uvádím pouze jeho ingredience:
350 g d'oignons jaunes, cibule,
75 g de beurre, máslo,
30 g de farine,mouka,
sel et poivre du moulin, čestvě mletý pepř,
1,5 l d'eau, voda,
300 g de fromage de gruyère, sýr gruyére,
pain rassis, ztvrdlý chléb,
1/2 verre de cognac, sklenice cognacu(nepovinný)
1 jaune d'œuf, žloudek,
1 verre de porto (facultatif) sklenička portského (nepovinný).
Gratinée lyonnaise má velmi podobné složení jak slavná Souppe a l´oignons podávaná Paříži v hospůdkách kolem „les Halles“. Měl jsem kanceláře na Beaubourgu, tam kde dnes stojí rafinerie G. Pompidua a tak ještě zažil ještě odcházející slávu ostrova gastronomie a ipád Halles!
Všichni se na Labu učíme a chceme se učit správně. Prosím bylo by možné opravit název? La gratinée lyonnaise za to stojí.
Neznám dobře francouzskou kuchyňi a doufám, že se někdo ozve. Prošla jsem si asi 20 nejlepších receptů a tady jsou moje postřehy: vývar drůbeží nebo voda, vína 2 dl nejvýš, často přidávají trochu koňaku, Portské pouze pokud se v něm nakonec rozmíchají žloutky. Sýr nejčastěji gruyère a comté.
Zdravím