Recept Gratin Dauphinois II

Florentyna Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

1. Předehřejte troubu na 150°C. Brambory oškrábejte a nakrájejte na struhadle nebo v kuchyňském robotu na co nejtenčí plátky. Přendejte je do mísy s vodou a promíchejte, aby se vyplavil škrob. Slijte vodu a co nejlépe brambory vysušte (například zabalené do utěrky je lze odstředit krouživým pohybem paže - to však jde jen venku :-))) ) 2. Mělkou zapékací formu vymažte oloupaným a rozmáčknutým stroužkem česneku a pak ještě trochou másla. 3. Máslo se smetanou přiveďte ve větší pánvi těsně k bodu varu. Jemně nakrájejte zbytek stroužku česneku a přidejte k tekutině, osolte, opepřete a nakonec přidejte také brambory. Na mírném ohni nechte táhnout asi 8 minut. 4. Obsah pánve přendejte do zapékací mísy, posypte sýrem a zapékejte 1 a půl hodiny. *Toto je klasický francouzský recept, při jehož přípravě je důležité neuspěchat vaření. Výsledkem je jemná konzistence, bohatá chuť a křupavý povrch. Zpracováno podle knížky Joanne Harris and Fran Warde: The French Kitchen.*

Recept je z kategorií: Bramborová jídla

Nahlásit recept

  • 23.03.05 vloženo
  • 6792x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 min + peÄŤ

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 1 kg brambor (nejlépe lojovatých - salátových)
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g másla
  • 600 ml smetany
  • 100g sýra Gruyère, nastrouhaného
  • sůl a pepř

Doporučená příloha

  • nic, může však být použito jako příloha k masu, rybě nebo zelenině

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Gratin Dauphinois II

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Gratin Dauphinois II

reladis
74 příspěvků 12.10.11 11:06

Ahoj, tak jsem se nahodou podivala na tvuj recept a mam jednu pripominku. Precetla jsem si v original francouzskem receptu " La Cuisine des Provinence de France " ze se brambory po nakrajeni jiz nemaji umyvat, nebot skrob je dulezity pro dalsi konzistenci pri zapekani. Tak nevim co je spravne, ale ja je umyvam ihned po oskrabani.
Nakonec jeste hodim na chvilku pod gril. Brambory by se mely rovnat mirne pres sebe, aby vznikly " vlnky ", nevim, jak to lepe popsat :))) Take tekutina by mela byt jen do poloviny, brambory by nemely byt zalite cele.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Kuře na medu Kuře na medu
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz