Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Maďarská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Pokrm se někdy také nazývá ¨Grenadírmars¨, nebo-li pochod grenadýrů a jak své jméno získal je trochu humorné : Vypadá to, že za napoleonských válek rakouská armáda postrádala zásoby proviantu a kuchař zjistil, že má k dispozici jenom nějaké sušené nudle a brambory. Avšak Maďaři, kteří sloužili v Rakouskouherské armádě si vylepšili pokrm paprikou, což nejenom dodalo pokrmu chuti, ale také na barvě. Takže pokrm, vzniklý z nedostatku se předával z generace na generaci a je populární dodnes.
Brambory oloupat a nakrájet je na malé kostky. Cibuli nakrájet na drobno a orestovat ji na rozpáleném tuku. Kastrol odstavit a cibuli poprášit paprikou a solí. Přidat brambory, zalít je trochou vody a vařit je za častého míchání. Zmáčknout uvařené brambory vidličkou, ale ne moc, mají zůstat ještě kusovité. Uvařit fleky a přidat je k bramborám. Znovu vše ochutit solí, je-li zapotřebi. Směs znovu prohřát a ihned podávat horký s kyselými okurkami.
Recept je z kategorií: Bezmasá jídla
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
4.6.12 14:56
„Grenadýr“ znám v jiné „sestavě“, proto jsem s chutí sáhla po
receptu, kde jsou trošku jiné suroviny i postup. A je to vynikající
Chutnalo všem
Tato verze je o poznání rychlejší, než ta naše - u nás doma se po
generace dělá s domácími nočky místo flíčků a cibulka se přelévá
až přes smíchané brambory s nočky. Když je po ruce dobrá anglická,
přidá se k cibulce… Paprika se přidává také rovnou k cibulce…
Jsem ráda, že jsem narazila na tuto verzi „Grenadýra“, je to vítaná
změna, děkuji
P. S.
Ať šteluji foťák jak chci, nechce mi nafotit tu správnou barvu… Na fotce
hází barvu do „kari“, ale na talíři má jemně cihlovou barvu po
paprice…
Takže když zlobí technika, musím to zmínit alespoň takto
22.2.11 19:06
Tento recept je vynikající a já už toto jídlo jím asi 60 roků a vařím už téměř 50 let. Doporučuji všem ochutnat.
Líbí se miOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Gránátos kocka - pokrm z brambor a těstovin
janp a jumbo, diky za informace k receptu
jolanko
Denes, tak to jsme na tom takrka stejne
Recept je nejenom dobry, ale rychly a usporny…
1 příspěvek 22.2.11 19:06
Tento recept je vynikající a já už toto jídlo jím asi 60 roků a vařím už téměř 50 let. Doporučuji všem ochutnat.
5068 příspěvků 17.10.09 23:10
11 příspěvků 25.1.09 03:43
Naozaj je to granadir pomadarsky zauzivany je jeste nazov „grenadírmarš“.
Housenka : klobasa tam naozaj nie je vymenila sa za fliacky inac by to bolo „Paprikás krumpli (alebo burgonya)“
141 příspěvků 25.1.09 03:43
Raz uz pred casom, som pozeral v TV film o zivote madarskych pastierov. Okrem sposoby zivota sa tam venovali aj ich strave. Pastieri zili cele tyzdne vonku v pouste so svojimi stadami. Stravu pravdaze mali jednoduchu a suroviny iba take, ktore im vydrzaki a nepokazili sa.
Pamatam si, ze pastierovi manzelka prihotovila vela fliackov c obycajneho cesta a tie na prievane ususila. Manzel odchadzajuc za stadom dostal male vrecko susenych fliackov a trochu vacsie so zemiakmi.
Nasledoval postup varenia. Zemiaky…ked boli polomakke pridali sa fliacky. K dispozicii bola este sol a papruka…
Kardo, se špekem to musí být stejně lepší. To je velice zajímavé co píšeš o Tvým tátovi ;o)
Přeji Ti dobrou noc!
72 příspěvků 25.1.09 03:43
Byl to oblíbený pokrm mého táty, který se ho naučil na Valašsku, kde tuto zaostalou oblast elektrifikoval. Nedával do toho klobásku, ale obyčejný špek. Jako dítě jsem to nenáviděl a když to vařil tak jsem utíkal z domova, ale nyní právě naopak! Je to vynikající!
housenko, mluvíš mně z duše, takovýmto pokrmům jednoduše bezmasým, je u nás věnován pátek ;o)
Měj se krásně!
609 příspěvků 25.1.09 03:43
Za mých dětských dnů to bylo jedno z nejoblíbenějších jídel, na dalším místě byla nastavovaná kaše a lepenice. Takže můžu všem jen doporučit, je to opravdu dobré a vždy když si chci " odpočinout " od masa tak si toto jídlo uvařím.
sim, v originálním receptě žádná klobáska nebyla. V receptě píši o dalším názvu pokrmu a také píši o kyselé okurce. Slovo Granadýr se může vyslovit jako Grenadýr ;o)
pav.ka, to tedy máš pravdu, že grenadýr se překládá jako granátník, opravím recept ;o)
Pěkný večer!
3 příspěvky 25.1.09 03:43
pochod genadýrů = lépe česky „pochod granátníků“ - jednou jsem to ochutnal a na pochod jsem se opravdu dal…
293 příspěvků 25.1.09 03:43
u nas sa to v Bratislave tiez jedava a volame to granatiersky pochod alebo granadir.
zial mojim chutiam to celkom nevyhovuje ale da sa to prenikavo zlepsit zajedanim klobaskou alebo aspon kyslou uhorkou.