Recept Granadýrmarš Veg

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Granadýrmarš

Úvod

Takto varia granadýr tri generácie Sloveniek…

Postup

Uvariť zemiaky v šupe. Vyberám menšie, dobre umyté. Pichnem do nich nožom a varím v pare, v tlakovom hrnci, sú uvarené za chvíľu. Nechám vychladnúť, lepšie je uvariť deň dopredu. Ošúpané rozkrájam na krájači na malé kúsky. Medzitým už sa varia cestoviny - vrtule, fliačky... Nakrájať na drobno cibuľu, správny pomer - pomaly koľko zemiakov, toľko cibule. Cibuľa sa osmaží na masti, oleji do zlatožlta, keď má tú správnu farbu pridá sa červená paprika a kratučko orestuje, pozor na spálenie, parika zhorkne. V ten okamžik sa prisypú zemiaky, pridá soľ a za občasného miešania sa pomaly zmes ľahko opeká. Nakoniec sa pridajú cestoviny a celá zmes opatrne premieša, podľa chuti dosolí. Je to skvelé a sýte jedlo a druhý deň opečené na panvici... Mňam. *Poznámka:* Hlavne žiadne údeniny, knedle alebo iné zvyšky, granadýr nie je eintopf...

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Bramborová jídla Hlavní jídlo Těstoviny

Nahlásit recept

  • 04.10.09 vloženo
  • 16334x zobrazeno

Čas přípravy

  • 45 min

Ingredience

  • zemiaky
  • cibuľa
  • cestovina
  • masť alebo olej
  • červená paprika
  • soľ

Doporučená příloha

  • kyslá uhorka

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Lyduska 30.06.19 08:07

Po dlhej dobe …opať výborné.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

Lyduska 14.10.12 14:41

Použila som 600 g zemiakov, 100 g masla, 1 veľkú cibuľu (120 g), 2 PL mletej sladkej červenej papriky, 500 g cestovín tagliatelle. Zemiaky som po uvarení a ošúpaní postrúhala na slzičkovom strúhadle. Mňaaam …

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Granadýrmarš

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
espenp
5 příspěvků 15.10.12 13:46

Norsko ma veela fantastickych jedal, ale ked som ochutnal toto prastare slovenske jedlo, tak mi neda nereagovat. :)

Bento
794 příspěvků 15.10.12 01:55

Casino, asi tou ich specialitou Lutefisk ktoru citit na kilometer :kytka:

casino
4488 příspěvků 15.10.12 00:02
No čím, čím...

…čím asi?
Lososem! :) Norským! :) :mrgreen:
A čeho je moc, toho je příliš…

parles
302 příspěvků 14.10.12 23:51
espenp

Jestli je pravda to, co jsi napsal, tak tě tedy upřímně lituji, čím tě to proboha celý život krmili? A to prosím nemám vůbec nic proti granadýrmarši! :mrgreen:

Eja
3858 příspěvků 14.10.12 19:05

Jedno z jídel mého dětství a zamilované jídlo mého táty - ne tak vědecky, zbytky brambor a kolínek co dům dal, spousta cibule na sádle se špetkou papriky. Promíchat a hotovo. Okurčičku k tomu. Dá se to vyšlechtit na českou kuchyni 21.století. Ale pro mne, stejně jako lepenice, nějaké gramy surovin neřeším.

espenp
5 příspěvků 14.10.12 15:52
Re: Granadýrmarš

To je to nejlepší, co jsem kdy ochutnal!!!

Děkuji Lyduska :D

Pozdrav z Norska

teddybear
89 příspěvků 08.10.09 22:21
Re: Granadýrmarš

Jolanko, Alenko, děkuji vám.

jolana
5066 příspěvků 08.10.09 22:19
Re: Granadýrmarš

Siflicky…u nas na vychode vravime lecky ( le makko a c makcen ) a do fazulovej ako vyvar su priam dokonale..
Casino, by si sa cudoval ale my do granadyru nedavame ziadnu cibulu. Uz moja prababka hnietli a rezali cikcaky, ktore sa omastili horucim maslom a mastou a osobitne sa vymiesali- ba priam vyslahali ako slahacka zemiaky s maslom a smotanou. Potom sa to zmiesa. Podava sa s kyslymi uhorkami. Neveril by si, ani prehltat netreba o)) ;)) samo sa to smyka dolu hrdlom, lahodne, zamatovo a vonajuuu..;-))
Prababka boli kucharka vyhlasena.. varievali grofom, mestanom aj ludom na lopotach po cukrovarach a namezdnych pracach..

anickav
2904 příspěvků 08.10.09 22:10
Re: Granadýrmarš

Teraz ma možno viacerí nepochopia, ale ja považujem doslova za hriech vyrábať toto jedlo z kupovaných cestovín. Domáce sú domáce a ich vyrobenie ani netrvá dlho. Ja si vlastne neviem predstaviť ani makové či tvarohové rezance ako vrtule či kolienka…

alena45
588 příspěvků 08.10.09 21:23
Re: Granadýrmarš

Teddy, šifličky sú malé štvorčeky, ale nie fliačky - cestoviny, ktoré sa zavárali do polievok. Na juhu sa robievali pri slávnostných príležitostiach aj „gágorčoke“, bola na to aj špeciálna pomôcka. Nedávno som ich videla v maďarskom Tescu.

casino
4488 příspěvků 08.10.09 20:55
Re: Granadýrmarš

Je notoricky známo, proč se to jmenuje, jak se to jmenuje :o)))))). Jsem myslel, že mám vlčí mhlu, že v surovinách nevidět cibuli :-( …a že jí tam patří požehnaně… :-)

teddybear
89 příspěvků 08.10.09 20:48
Re: Granadýrmarš

Povězte mi, děvy slovenské, cože jsou to ty „šiflíky“? Takové zvukomalebné slovo se ani jinde nemohlo narodit.

Fabujan
150 příspěvků 08.10.09 20:07
Re: Granadýrmarš-niivka

keď som zbadala slovo šiflíky až mi zavoňala slepačia polievka, ktorú varila moja starká z južného Slovenska a nevolali sme tú polievku inak len šiflíková polievka. Vďaka za pripomenutie, prežila som u starkej viaceré nádherné prázdniny.

cookie123
253 příspěvků 07.10.09 04:32
Re: Granadýrmarš

už je to tady mooooc krát, škoda místa

niivka
79 příspěvků 05.10.09 18:22
Re: Granadýrmarš

Verbena toto je len na okraj :-) a nič v zlom len s úsmevom. U nás sa varia zemiaky/ keď vezmeme do úvahy generácie minulé/ normálne v hrci s osolenou vodou a neviem si predstaviť svoju mamku a jej mamku ako tam dávajú vrtule…pamätám si ako krájali fliačky alebo šiflíky. Ale v podstate je to identický recept :-)

anickav
2904 příspěvků 05.10.09 01:26
Re: Granadýrmarš

Ja granatiersky pochod milujem. Tiež mám radšej cibuľku v tomto prípade na masti alebo vyškvarenej slanine…
Mimochodom, nachádza sa tu v rôznej forme (ale aj totožnej) najmenej 10 x…
Pekný večer!

jolana
5066 příspěvků 05.10.09 01:13
Re: Granadýrmarš

Verbena, myslis u vas doma takto varite po tri generacie…;-), lebo u nas sa vari inak..:)) myslim ale , ze do granadyru ten olej radsej nie..ale ak chuti… pekny vecer ;))

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Bazalkové máslo

Nejlepší recepty

Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz