Recept Gomasio - sezamová sůl

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Gomasio - sezamová sůl

Postup

Na pánvi opražíme nasucho sezamová semínka. Smícháme v poměru 14:1 s opraženou mořskou solí a společně utlučeme v hmoždíři tak, abychom nerozdrtili na prášek všechna semínka, asi 20 procent by mělo zůstat vcelku. Používá se jako dochucovadlo salátů, polévek, na uvařenou rýži či jiné obiloviny, nebo i jen na chléb. Gomasio neutralizuje překyselení krve a tím mírní únavu a bolesti, vyživuje a posiluje nervový systém a zvyšuje imunitu, podporuje trávení a vstřebávání potravy ve střevech. Je zdrojem cenných minerálních látek. Pokud směs umeleme na mlýnku na mák, získáme vegetariánskou "škvarkovou" pomazánku. Gomasio (někdy nazývané sezamová sůl) uchováváme v lednici maximálně po dobu jednoho týdně, pak hrozí jeho žluknutí. Obsahuje velké množství vápníku, železa a vitamínů skupiny B. Dodává slanou chuť s menším množstvím koncentrované soli, která je navíc vhodně navázána na sezamový olej. Některé zdroje uvádějí poměr 4:1, jiné zase až 22:1, zřejmě záleží na tom, kolik jsme zvyklí solit. Použít lze pro změnu i semínka lněná, slunečnicová či maková.

Recept je z kategorií: Koření

Nahlásit recept

  • 15.03.07 vloženo
  • 23787x zobrazeno

Ingredience

  • Sezamová semínka
  • sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Moon 7.6.13 11:46

Začíná se prodávat čerstvá zelenina, tohle je výborné na saláty. Vydrží určitě déle než jeden týden, jak se píše v receptu. Dělám v poměru 14 : 1 (objem).

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

labuznik 1.10.10 13:13

Diskuse k receptu Gomasio - sezamová sůl

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Gomasio - sezamová sůl

viktor1
1 příspěvek 26.7.12 15:47
Váhový alebo objemový pomer

Veľmi by ma zaujímalo, či ten pomer sézamového semienka ku soli 14 :1 je myslené vo váhovom, alebo objemovom množstve. Nikde som sa to nedočítal a vzhľadom k tomu že soľ má oveľa vyššiu špecifickú váhu, je to asi dôležité.

jolana
5068 příspěvků 22.3.11 17:34

este jeden fajn recept :)

Příspěvek upraven 22.03.11 v 17:34

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Gomasio - sezamová sůl

..prazenim sa v sezame daco chemicky meni a viaze calcium tak a do dakej formy, ze potom zabranuje jeho vstrebavaniu..co je zvlastne, calcium ako prvok nie je volatile (neviem ako slovensky) a …vsetko jedno preco a ako to je a aky je calcium…hlavne si ho daj za poriadnu lyzicku a nech chuti a sluzi ako ma a sup kosticky a hnaty aj trosku na slniecko poohrievat, lebo calcium potrebuje aj dostatok vitaminu D…;)))

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Gomasio - sezamová sůl

Babulka, ja neviem, iba reprodukujem, viem iba, že mak aj sezam by som mala z istých dôvodov denne konzumovať…
Ahojky!
A.

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Gomasio - sezamová sůl-Ani,

no ved…ono by to malo byt tak- logicky podla toho co je vapnik. Ale zrovna lekari a biochemici v alternativnej medicine toto vyvratili (Francuzi). Odvtedy sa sezam podava v surovom stave a je na to aj upozornenie v zdravotnickych centrach, centrach unicef, sv.zdrav.organizacoiu-dovtedy prazeny surovy vsetko jedno.

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Gomasio - sezamová sůl,Jolanka,

myslím, že opraženie nezlikviduje vápnik, teda calcium v sezame…ostatné veci - čo sú na tlak, imunitu, nervový systém, atď, možno áno…
Radila iba proti osteoporóze.

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Gomasio - sezamová sůl-Anickav,

zdravim nielen teba ale aj tvoju lekarku, ale sezam ako prevencia ( niekde aj vazny a zivotne dolezity doplnok stravy ) by sa mal (musi!) papat neoprazeny! Na to pozor!…krasny vecer ..;)

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Gomasio - sezamová sůl

Holky, mne kamarátka lekárka radila ako prevenciu proti osteoporóze denne polievkovú lyžicu opraženého sezamu…
Zajtra idem zháňať ten hmoždiarik…len neviem kde…
Príjemný deň všetkým!
A.

di
2451 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Gomasio - sezamová sůl - Helčo,

no a já v laboratorních potřebách, před asi 20 lety, mám celkem 3 různé velikosti. Tehdy to bylo hrozně drahé - asi 20 korun každá… ;-)

HelcaK
960 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Gomasio - sezamová sůl

di, dík za upřesnění názvu :-), koupila jsem to v Ikea…

di
2451 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Gomasio - sezamová sůl - Helčo

to na obrázku není hmoždíř, ale laboratorní třecí miska. ;-) Taky ji mám a používám. Tomu udělátku se říká tlouček.

HelcaK
960 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Gomasio - sezamová sůl

Jolanko, já to taky spíš v tom hmoždíři třu - on je porcelánový (na fotce) a tlučení by mu asi nedělalo dobře :-), konzistence záleží na tom, kolik zrníček rozdrtíš. Takže když skončíš dřív, je to sypké, šmrdláš-li déle, spěje to ke škvarkové pomazánce - mňam.

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Gomasio - sezamová sůl

Kedze sa ju chystam ist robit, tak len dodavam, ze som ju zacala robit tak, ze dam do pekaciku a necham sezam „povolit“ v horucej rure, potom len presypem do kastrola a rychlo na sucho oprazim do zlatava a tlcie sa v mensej drevenej miske ktora ma ten tlcik podobny ako ta „hubka“ drevena na stopkanie ponoziek takze vlastne sa to nou puci/mlazdi a nie tlcie.
Vyjde mi z toho taka pasta, celkovo da sa povedat drzi pokope a dobraaa je, fantasticka a sezam pridavam aj neprazeny…zdravim Helco a dik este raz..:))

ChefBronia
57 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Gomasio - sezamová sůl

Wow, davam do oblibenych

DanaJ
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Gomasio - sezamová sůl

Dělala jsem z lněného semínka a je to vynikající. ..doopravdy to má trošku příchuť jako škvarečky. Pomazánka to ale není, je to spíš sypké.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Gomasio - sezamová sůl- Helčo,

znám ;o) Výborné například na Soba (pohankové) nudle, nebo salát. Opražená hrubá mořská sůl se krásně leskne a používá se ji jenom trošinka. Na sezamová semínka Japonci mají takové čtverhrané košíčky a v tom je praží nad plamenem, ale jenom na chviličku, jakmile začnou praskat. Chtěla jsem najít nějaký obrázek košíku, ale nenašla :(( Používají jak bílá, tak černá sezamová semínka obvykle smíchaná dohromady a v hmoždíři (suribachi, nebo suribači) je částečně utlučou. Doporučuji! Oříšková chuť…

Zdraví,

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Gomasio - sezamová sůl- Helco...

…hotovo. Je to vonave a dobrota lahodna … zajtra rano k nemu napeciem domaci chlebik. Vdaka.. ;)

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Gomasio

Já dělám stejným způsobem lněné semínko. Opražím, prosolím a uschovám. A pak namazat chleba něčím, otisknout do semínka a dobrota je na světě!!

jolana
5068 příspěvků 16.3.07 18:04
Re: Gomasio- Helco..

..ja som sa s nim nestretla. Mozno aj take daco je a ja o tom normalne jednoducho neviem…pekny den.. ;)

HelcaK
960 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Gomasio - Jolanko,

osmahni… Opravdu to ty škvarky připomíná. Pro čisté svědomí můžeme chroupnout lžičku nepraženého, že?
Teď jsem ovšem zmatená, tenhle recept mám od léčitelky a občas na něj narazím v nějaké zdraovýživové publikaci. Ovšem dosud jsem si myslela, že pochází odněkud z blízkého východu, ale to bys ho pravděpodobně znala. Ještě možná že je to východ dálný, protože v nějakém japonském receptu o sezamové omáčce od babi figuruje slovo Goma, tak možná japonsko?

jolana
5068 příspěvků 16.3.07 05:20
Re: Gomasio-Helco...

…to je pekny recept.Dik. Uz zajtra si urobim vegeskvarkovu pomazanku.
Inac aj lyzica sezamu len tak pozut ( a je chutny ) staci ako denny prisun vapniku plus min.latok- to pre tych co nemaju radi alebo neznesu mliecko.Je to dokonca odporucane Unicef, OSN, a Svetovou zdr. organizaciou, dokonca sa pouziva v alternativnej medicine. Odporucane neprazit . Prazenim straca na hodnote. No ale si myslim, ze u nas su neni hladomory tak si trosku osmahneme . :-)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Tatranské kuře Tatranské kuře
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz